Chef Weekly med Calle Fleur: ”Stopp! Sluta inte att läsa!”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 41 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser. I terminens sista skälvande utskick ställer vi in siktet på ledarskapet i Almedalen.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Stopp! Sluta inte att läsa!

Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna, Jeanet Corvinius, Regionchef för Wästbyggs entreprenadverksamhet i Region Öst och ordförande i Byggcheferna, Jenny Wibacke, områdeschef Skånes Universitetssjukhus och styrelseordförande i Ledarna inom vård och omsorg, Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden, Försvarshögskolan och Göteborgs universitet, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB, Calle Fleur, chefredaktör Chef. Foto: Karina Ljungdahl

Jag vet hur det är. Alla som är i Almedalen älskar att berätta att de är i Almedalen (även om de tvingas husera i en ranglig våningssäng utanför murarna och tigga in sig på något ljummet rosévinsmingel hos en arbetsgivarorganisation). Och alla som inte är i Almedalen vill inte höra ett ord om Almedalen. Utmanande premisser för detta utskick, med andra ord, men häng med!

I år återupplivade vi nämligen Chefs ledarskapsscen i Almedalen, efter två pandemiår och ett valår då det brukar vara svårt att få gehör för annat än partipolitik. Vi tog båten från fastlandet rustade med tidningar, vår uppmärksammade lista på 16 unga ledare och nyklistrade manuskort till 7 seminarier om allt från AI och grön omställning till hybridarbete, krisledarskap och hur vi som chefer och arbetsgivare kan öppna dörren för före detta gängkriminella på våra arbetsplatser.

4 osorterade spaningar från mina dagar i Almedalen

Visby, Anna Urombi, generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy, Elias Fjellander, förbundsordförande, RFSL Ungdom, Calle Fleur, chefredaktör Chef och moderator. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz och Malin West
  • Visby har onekligen något. I alla fall under ljumma junikvällar. Rosorna är perfekt utblommade, ljuset liksom åmar sig fram längs kullerstensgatorna, fnittret från tusentals barnfria pr-konsulter reser sig över hustaken. Det är en vacker sak att bevittna.
  • Almedalen är inte vad det har varit. Även om vissa (med egenintresse i saken) på Bagdad Bob-manér hävdar att allt är i sin ordning, att allt är som det brukar, var det uppenbart att det var mindre folk i rörelse, färre utställningsytor, en mer dämpad atmosfär. Och poliser eller privata säkerhetsvakter i varenda gathörn. Både rimligt och förståeligt efter förra årets tragiska mord på Ing-Marie Wieselgren, förstås. Men låt oss hoppas att fler tar sig tillbaka nästa år. Jag håller inte med de raljanta proffstyckare som har gett upp och tycker att vi borde sluta åka till Almedalen. De goda krafterna behöver stå upp för det offentliga samtalet – där har evenemang som Almedalsveckan och Järvaveckan fortfarande en viktig roll att spela.
  • Intresset för det goda ledarskapet är större än någonsin. Vi byggde upp Chefs ledarskapsscen på en lummig innergård intill Donnerska huset. Och trots det tidigare nämnda publiktappet var det fullt nästan hela tiden. Inte så konstigt. Ledarskapet är centralt i alla samtliga ödesfrågor på bordet – AI-utvecklingen, invasionskriget, konjunkturen, den organiserade brottsligheten, de lågintensiva kriserna och den gröna omställningen. Glad och tacksam över samarbetet med AI-labbet, Microsoft och Ledarna som ville lyfta de här frågorna med oss på Chef och Chefakademin. Och stolt över att så många förebilder ville dela med sig av sina insikter och erfarenheter på scen!
  • Våra unga ledare är lösningen på nästan allt. Mitt mest bestående minne från Almedalen 2023 kommer att vara det mingel som Chef anordnade tillsammans med våra vänner på Raoul Wallenberg Academy. Vi presenterade vår inspirerande lista på unga ledare och trädgården var smockfull med en otroligt häftig blandning människor: Tunga företrädare för näringsliv, offentlig sektor och fackliga organisationer, bokstavligen livsviktiga aktörer som Fryshuset, hjältar från organisationer som Allbright och Women in tech. Och så de unga ledarna, förstås: Min nya idol Elias Fjellander, ordförande för RFSL Ungdom. Liza Eriksson från RedLocker. Fanny Widman. Robin Rushdi. Ett modigt gäng som fyller mig med framtidshopp!
Chefs mingel i Almedalen 2023- Foto: Karina Ljungdahl

Sofia Hadjipetri Glantz, eminent digital redaktör på Chef, sammanfattar sina spaningar från dagens seminarier HÄR. Och på Chefs Instagram kan du se bilder och filmklipp i efterhand.

Avslutar veckans utskick med en bild på två trötta men lyckliga moderatorer: Cissi Elwin, vd Chefakademin, och undertecknad.

Cissi Elwin, vd Chefakademin, och Calle Fleur, vice vd Chefakademin och chefredaktör Chef. Foto: Karina Ljungdahl

Veckans bild

Redo för semester

Chefs försäljningschef Beatrice Kjellegård von Treskow välsignade mig med denna fantastiska Gotlandsdoftande t-shirt för några år sedan. ”Jobbe?? Naj.. Semesta!” Precis så!

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden