Chef Weekly med Calle Fleur: ”LinkedIn har äntligen blivit coolt”

chef weekly Välkommen till utgåva 44 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

I huvudet på en chefredaktör

Det märks att höstterminen har mullrat igång. Eder arma omvärldsbevakare fullkomligen bombarderas av spaningar, nyhetstips, artiklar och rapporter. När jag vadar genom flödet känner jag mig som månvandraren Neil Armstrong under hans mytomspunna expedition till djupaste Amazonas – en resa jag var (olyckligt) ovetandes om tills jag läste Aftonbladets detaljerade redogörelse om hur astronauten vinschar sig ned i en 65 meter djup grotta för att hitta guldtackor med kryptiska budskap från en utomjordisk civilisation: Expeditionsdeltagarna beskriver hur marken hela tiden rör sig: spindlar, tarantellor, skorpioner, kackerlackor och andra insikter lever i överflöd på marken. Djur- och växtriket har anpassat sig och hittat en artrik väg i mörkret, i en miljö som aldrig är tyst.”

Snurrigt? Ja. Men mer underhållande än McKinseys senaste rapport om hur företag förhåller sig till generativ AI (som i och för sig också är läsvärd).

Här kommer 6 andra spaningar från veckan som gått:

1) What we are seeing is a very complicated dance. Putin is the ultimate apostle of payback, konstaterade CIA-chefen William Burns i juli angående den ryska presidentens minst sagt komplicerade relation med Jevgenij Prigozjin. I onsdags förefaller hämnden till slut ha kommit när privatjeten med Wagner-ledaren – och flera i ledarskiktet – störtade brinnandes till marken. Vad händer nu? Många analytiker menar att den forne ledarens skor är så stora att fylla – och successionsordningen så oklar – att hela gruppen kan komma att upplösas. En ledarskapslektion så gott som någon.

2) Linkedin har äntligen blivit coolt, meddelar Bloomberg. Twitter, eller X, har blivit en global motsvarighet till forumet Flashback. Perfekt för dig som tycker att livet går ut på att bråka med människor du inte känner. Instagram och Facebook är utmärkta verktyg för att hålla reda på vad Susanne i 9b gör nu för tiden. Tiktok är bannlyst och Snapchat .. Ja, vem vet? Medan andra nätverk har stagnerat eller gått bort sig i skruvandet efter den mest lönsamma algoritmen, framstår Linkedin plötsligt som det mest rimliga alternativet för vettiga människor. Plötsligt hände det!

3) På tal om Linkedin: I veckan släppte bolaget rapporten ”AI at work”, baserad på plattformens enorma (och högintressanta) datamängd. Några intressanta siffror: Andelen platsannonser som nämner ”GPT” eller ”Chat GPT” har ökat lavinartat. 7 gånger fler svenskar påstår sig ha AI-skills i juni 2023 jämfört med januari 2016. Summa summarum: AI transformerar arbetslivet snabbare än någonsin.

4) Tillit mellan chef och medarbetare är A och O för framgångsrikt hybridarbete, konstaterar Fast Company i en spaning på ämnet. Problemet? Tillit är så mycket svårare att uppnå på distans, eftersom vi människor tenderar att lita mer på det vi ser med våra egna ögon. Som chef är det därför lätt att förledas att tro att en medarbetare som latar sig hemma förvandlas till produktiv maskin på jobbet, om vi bara tvingar hen tillbaka till kontoret. Så enkel är förstås inte verkligheten – istället ökar risken för ”performative work” och/eller ”productivity theater”, ett jobbigt fenomen där medarbetare lägger energi på att lura ledningen och cheferna lägger mer tid på att utvärdera arbetsprocesser än verksamhetens resultat. Tänkvärt!

5) Har din organisation drabbats av funktionell dumhet? Överdriven styrning, byråkrati och en ovilja att tänka utanför snäva ramar gör att företag och organisationer slösar bort tid och resurser på meningslösheter, menar Mats Alvesson, professor i företagsekonomi och medförfattare till boken Dumhetsbekämpning. Läs mer på chef.se.

6) Förra veckan dog fyra personer i arbetsplatsolyckor på fem dagar. En svart vecka, konstaterar tidningen Arbetet. Samtliga olyckor utreds nu som misstänkta arbetsmiljöbrott.

Hörde jag feedback?

Hur jobbar du med feedback på din arbetsplats? Chefs digitala redaktör Sofia Hadjipetri Glantz har intervjuat Catarina Larsén, Chief Talent Officer på byrånätverket Omnicom Media Group, som har infört ett feedback-program på jobbet. ”Det pågår ett krig om talangerna. Ska man få dem att stanna och utvecklas, behöver cheferna kontinuerligt jobba med feedback – på rätt sätt”, säger hon i artikeln: Feedback – så lockar du fram medarbetarens bästa jag. Tips och exempel utlovas.

När vi slängde ut frågan: Får du feedback som chef?Linkedin fick vi följande respons (ca 1 100 svar): 

Har du orkat läsa så här långt? Tillåt mig att rodna. Jag tar tacksamt emot feedback om vad du tycker om Chef Weekly – och hur vi tillsammans kan utveckla formatet framåt. Är tacksam för allt ris och ros! Mejla mig på: calle.fleur@chef.se

Nyttig lunchlåda

Avslutningsvis, ett tips: Nästa torsdag kl 12 är det dags för terminens första upplaga av webinar-serien Chefakademin Talks – denna gång på temat mål och målarbete. Chefakademins vd Cissi Elwin samtalar med organisationsexperten Stefan Söderfjäll (en personlig favorit), Årets Chef-finalisten Cecilia Lejon och Icebugs vd och grundare David Ekelund, som startade bolaget med sin mamma 2001. Anmäl dig här!

Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Utveckling på schemat

I veckan spenderade jag två intensiva dagar med att utveckla arbetssätten för Chefakademins ledningsgrupp, under proffsig ledning av Pia Larsson. Lyxigt att få höja blicken!

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden