Chefen – därför ska du bekämpa funktionell dumhet

Överdriven styrning, byråkrati och en ovilja att tänka utanför snäva ramar gör att företag och organisationer slösar bort tid och resurser på meningslösheter, menar Mats Alvesson, professor i företagsekonomi och medförfattare till boken Dumhetsbekämpning.

Ledarskap
Publicerad
Mats Alvesson. Foto: Johan Bävman

Funktionell dumhet breder ut sig explosionsartat, menar du – hur stoppar man i så fall den?

”Det viktigaste är att tänka till själv och fråga vad som egentligen är meningsfullt och vad som skapar värde. Det handlar om att inte göra för mycket – en hel del av vad man håller på med är ganska onödigt, anser jag. Vad gör man bara för att göra ledningen nöjd och följa konventioner?”

Vilka är de värsta onödigheterna?

”Mötesritualism, rabblandet av floskler, mekaniskt regelverksföljande, dokumentationsraseri. Onödiga projekt och påfund som låter bra men som leder till föga av värde. Att man springer på alla bollar. Man har för mycket arbetsdelning och en systemkomplexitet som ger brist på överblick och minskad individuell ansvarskänsla.”

Hur kan jag som chef bekämpa det här? 

”Man ska inte bara följa styrdokument och rutiner till punkt och pricka, verksamheten kan behöva skyddas mot påfund och klåfingrighet från högsta ledningen, anser jag. Man skulle vilja att ledningar och människor på alla nivåer höll emot. Du kan ge ordentlig feedback uppåt och prata med andra kolleger. Initiativ och tryck kan komma uppifrån, men det kan också behövas mottryck. Man behöver få igång kommunikationen i organisationen.”

Har du några råd om hur man går tillväga i dumhetsbekämpningen?

”I många lägen kan man gå rakt på sak och få applåder när man ifrågasätter något som även av andra uppfattas som meningslöst. Ibland kan ifrågasättande och kritiskt tänkande uppfattas som stressande och konfliktsökande. Då kan det vara bra att vara mer diplomatisk och ställa frågor som ’Är vi säkra på att det här förbättrar verksamheten?’ eller ’Tror ni att vi kan göra så här i stället?’. Man kan välja sina strider och ta en fråga i taget, gärna när den är aktuell.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden