Chefdagen 2022 – här är toppchefernas bästa råd

chefdagen I onsdags samlades 400 chefer på Vasateatern i Stockholm – och digitalt – för den årliga upplagan av Chefdagen. Här kommer ett axplock av godbitarna från scenen!

Krisledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Cissi Elwin och Calle Fleur på Chefdagen. Foto: Karina Ljungdahl

Pontus Frithiof, restaurangentreprenör

Pontus Frithiof driver 10 bolag i dag och koncernen går mot en rekordomsättning 2022. Annat var det under pandemin, då alla timanställda, projektanställda och konsulter fick gå. Personalstyrkan förändrades från 120 till 40 personer på några veckor. 

Restaurangentreprenören Pontus Frithiof och Chefakademins vd Cissi Elwin på Chefdagen. Foto: Karina Ljungdahl

Men Pontus Frithiof ser också att den utrensning som skett och fortsätter ske i restaurangvärlden kommer att ge honom möjlighet att återanställda till högre kvalitet och högre lojalitet. Han ser även en möjlighet att kravställa på annat sätt gentemot fastighetsägare och andra.  

”Det är lätt att sitta här och vara kaxig. Ingen vet vad som händer framöver men vi är väl förberedda. Liksom under pandemin har vi försökt vara handlingskraftiga och snabbfotade. Vi har gjort en lågriskstrateg. Vi håller nere den ekonomiska risken, den fasta personalen och de fasta kostnaderna. Vi är obelånade och har en relativt liten kostnad i förhållande till vår höga omsättning.”

”Jag har insett vikten av att sätta gränser. Jag måste också lära mig att säga nej och inte bara hoppa på roliga saker. Det har stått mig dyrt några gånger.”  

Pontus Frithiof

Helya Riazat, rektor och medgrundare Järvaskolan

Helya Riazat kom till Sverige som flykting från Iran, när hon var 12 år. ”Det stödet jag fick fanns inte längre såg jag. Då startade jag Järvaskolan.” 

Helya Riazat, rektor och medgrundare Järvaskolan. Foto: Karina Ljungdahl

I dag har hon utvecklat en modell för hur en grundskola ska drivas – med 3 värdeord eller begrepp:

 1. Gränslösa drömmar. 
 2. Stark gemenskap. 
 3. Skyhöga förväntningar.

På skolan serveras frukost varje morgon, det finns två lärare per klass, barnen får läxhjälp och gratis sl-kort, det anordnas helgskola, och personal gör hembesök före skolstart.

Hur har ni råd?

”Vi resursfördelar utifrån målgruppens behov. Våra ungas behov är väldigt basala och vi behöver uppfylla dem först för att kunna gå i skolan. Jag som rektor gör hembesök. Vill vara en ledare som visar på gott exempel. Nu delar vi alla på det.”

Rickard Lyko, vd Lyko 

Chefdagen. Rickard Lyko. Foto: Karina Ljungdahl

”Man måste våga gå motströms och tro på sina egna idéer. Göra en tydlig plan och kommunicera den.”  

Rickard Lyko

Vid en kris börjar börjar man lyssna in omvärlden. Men det är också viktigt att kunna stänga av för att lyssna inåt och att hålla sig till sin egen långsiktiga plan, istället för att dras med och börja göra som alla andra. Det säger Rickard Lyko, vd för Lyko, från scenen.

Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap, Försvarshögskolan 

Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap, Försvarshögskolan. Foto: Karina Ljungdahl

Ledarstilen intensifieras i en kris. Därför är det extra viktigt att bygga tillit och kommunikation i fredstid för att kunna köra på med det när det blir kris, menar Aida Alvinius.

I dag forskar hon på lågintensiva kriser som i mångt är svårare än de akuta. I de lågintensiva kriserna finns det inga rutiner och regler att luta sig mot, utan det gäller att vara kreativ.  

”En lågintensiv kris prövar chefers tillit, skapar polarisering och man tvingas fatta mer eller mindre obekväma beslut.” 

”Trygghet och säkerhet är bara en illusion.”

Aida Alvinius

Sven Hagströmer, investerare och grundare Avanza  

Det gäller att visa att det finns en chef när det är oroliga tider. Kliv fram och kommunicera, säger Sven Hagströmer och tar Ukrainas president Zleneskyj som exempel på hur viktig kommunikation är.  

Sven Hagströmer, investerare och grundare Avanza. Foto: Karina Ljungdahl

Men man måste fylla rollen som kommunikatör och inte bara köra corporate bullshit. Tala om vart vi är på väg, om målen är förändrade, hur vi ska klara krisen och samla styrkorna.  

Tydligt är också att Sven Hagströmer gillar det han kallar för motarbetare.

”Medarbetare är inte vår bästa tillgång. Det är oerhört viktigt att hela tiden ifrågasätta.” 

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB

Hård kritik och en aktiekurs som störtdyker. Omstridde fastighetsmogulen Ilija Batljan medger att han låter sig påverkas. 

Fastighetsentreprenören Ilija Batljan intervjuas av Calle Fleur, chefredaktör på Chef. Foto: Karina Ljungdahl

”Det finns en naivitet i Sverige, att man som företagsledare inte ska bry sig om aktiekursen och bara jobba långsiktigt. Det är så tramsigt att det inte är klokt. På lång sikt är vi alla döda”, säger Batljan till Calle Fleur, chefredaktör på Chef, vid ett framträdande på Chefdagen. 

Marie Nygren, vd Coop

Marie Nygren, vd Coop. Foto: Karina Ljungdahl.

Coop har haft 3 stora kriser senaste åren:

1. IT-attacken som slog ut kassasystemet i flera hundra Coop-butiker

 • Behövde gå ut med snabb information till kunder och anställda.
 • Färskvaror i butiker – Coop behövde agera skyndsamt och ge bort varorna.
 • Vd:n och närmaste kollegorna sov i skift för att hantera alla medieförfrågningar.
 • Coop insåg att de snabbt behövde få en krisorganisation på plats. ”Vi hade tränat under pandemin och visste hur vi skulle sätta upp den. I efterhand har vi utökat våra IT-system väsentligt”, berättar Marie Nygren.

2. Pandemin

Den svåraste krisen. ”Över en natt blev det kaos i butikerna, alla ville bunkra. Vi fick bemanna upp lagret. Bland annat fick vi låna personal från en restaurang som i sin tur slapp permittera. Vi fick ställa om till digitala köp och fler hemleveranser, lära om personal och lära kunder nytt”, säger Marie Nygren.

3. Kriget

Coop har kunnat hjälpa Ukraina genom att omvandla kundpoäng till stöd. ”Vi kan inte prisförhandla och inte heller öka priserna mot kund”, säger Marie Nygren. Nu är det stor brist på vissa varor, som exempelvis solrosolja. Inflation råder. Och höjda matpriser ändrar beteenden på vad kunder vill köpa.

Lärdom som ledare:

 • Vikten av att skyndsamt sätta upp en krisorganisation.
 • Ha tids- och helhetsperspektiv.
 • Var inte för snabb.
 • Var duktig på intern och extern kommunikation.

Lisa Gunnarsson, Nordenchef LinkedIn

Lisa Gunnarsson, Nordenchef LinkedIn. Foto: Karina Ljungdahl

Just nu sker den största omställningen på arbetsplatsen i modern tid. Av 850 000 anställda på LinkedIn har 25 procent av dem bytt jobb under året.  Frågan man ställt sig är: Vem jobbar jag med, vad jobbar jag med och för vem jobbar jag? Det berättar Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.

Under alla år fram till 2021 har de som sökt jobb efterfrågat lön, bonusar, status och prestige. Men det har förändrats.

”Sedan 2021 söker vi något helt annat, nu handlar allt om flexibilitet.”

Lisa Gunnarsson

83 procent av de utannonserade jobben på LinkedIn nämnde ordet flexibilitet i jobbannonserna. 63 procent av de som söker jobb vill ha bättre work life/balance. 

”Flexibilitet är inte en fluga”, säger Lisa Gunnarsson.

2030 kommer 30 procent av arbetskraften bestå av generation Z som idag är 26 år. De har gått halva sitt gymnasium på distans.  

”Utveckla ert hybrida ledarskap. Det är vi som måste förstå att vi måste utvecklas”, uppmanar Lisa Gunnarsson alla chefer.

Josef Fares, filmregissör, dataspelsutvecklare och grundare Hazelight

Josef Fares i samtal med Cissi Elwin, vd Chefakademin. Foto: Karina Ljungdahl

”Nu kör vi. Nu fuckar vi ur!” 

Josef Fares

3 minnesvärda citat från Josef Fares:

 1. ”Jag gör min grej bara. Det blir alltid bra.” Om hur han övervann motståndet från investerarna och gjorde succé som spelföretagare. 
 2. ”De ville mediaträna mig. Jag sa, hämta era mediatränare – jag ska träna dem.” Om hur han använder sig av sitt goda självförtroende på den amerikanska spelmarknaden. 
 3. ”Nu kör vi. Nu fuckar vi ur!” Dataspelsföretagaren Josef Fares om hur han väcker det ”kreativa monstret” hos medarbetarna. 

Gunilla von Platen, entreprenör, investerare och filantrop

Gunilla von Platen. Foto: Karina Ljungdahl

”Det var väldigt enkelt. För jag visste att jag aldrig skulle få något gratis.” 

Gunilla von Platen

Stjärnentreprenören och flyktingbarnet Gunilla von Platen om varför hon började med affärer redan som sexåring genom att sälja glass. 

Edvin Törnblom, influencer, poddare och författare 

Edvin Törnblom på Chefdagen. Foto: Karina Ljungdahl

Varför är inga chefer i sociala medier?   

”Man ska ha ett intressant liv. Man ska vara bra framför kameran och på att göra innehåll. Jag tror inte cheferna behöver synas där ute. Men om man har ett intressant liv så lägg upp och testa. Det hade väl varit asinspirerande för unga entreprenörer att få följa en asfet vd på ett stort bolag”, svarar Edvin Törblom.

Jacob Wallenberg, ordförande Svenskt Näringsliv

Jacob Wallenberg, Cissi Elwin och Edvin Törnblom. Foto: Karina Ljungdahl

Acceptera att det finns yngre förmågor som är bättre än du själv och hitta olika sätt att ta in kunskap. Det säger svenskt näringslivs nestor, Jacob Wallenberg. Han tror inte att lågkonjunkturen kräver ett annorlunda ledarskap. ”Ska möjligen vara förmågan att behålla sitt lugn och inte svimma”, säger han till Cissi Elwin, vd Chefakademin, på Chefdagen.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden