Fastighetsmogulen Ilija Batljan: ”Jag är multihandikappad” 

chefdagen Hård kritik och en aktiekurs som störtdyker. Omstridde fastighetsmogulen Ilija Batljan medger att han låter sig påverkas. ”Det finns en naivitet i Sverige, att man som företagsledare inte ska bry sig om aktiekursen och bara jobba långsiktigt. Det är så tramsigt att det inte är klokt. På lång sikt är vi alla döda”, säger Batljan vid ett framträdande på Chefsdagen.

Kommunikation
Publicerad
Ilija Batljan. Foto: Karina Ljungdahl

Ilija Batljan beskriver det samtidigt som ”fantastiskt” att han som vd för fastighetsbolaget SBB är utvärderad varje mikrosekund, i ett läge där aktiekursen hittills i år störtdykt med över 80 procent. 

”Det är bara att ta fram skärmen och kolla. Och det är alltså inte fel att ha koll på de korta perspektiven, men det klart att situationen påverkar aktieägarna, mina samarbetspartner och anställda. Det gäller att anpassa sig till situationen, men jag försöker också att höja blicken. Jag blev morfar i veckan. Det ger perspektiv.” 

SBB:s affärsidé går ut på att köpa samhällsfastigheter som skolor och äldreboenden från kommuner som har det svårt ekonomiskt, och sedan hyra ut dem till de förra ägarna med långa hyresavtal. Ilija Batljan har blivit rik på privatiseringarna, samtidigt som tunga kritiker kritiserat utförsäljningarna som förödande för den kommunala ekonomin på lång sikt.

Överraskas av en aktuell börskurs på en lapp! Ilija Batljan och Chefs chefredaktör Calle Fleur på scen på Chefdagen. Foto: Tom Sörhuus

Om kritiken säger han: 

”Nonsens. Det vi gör är att spara pengar åt skattebetalarna. Kommunala skolor möglar ofta. Det har jag inte råd med. Kritiken sporrar mig bara ännu mer. Alla som byggt upp något vet hur lätt det är för omgivningen att säga ’det där går aldrig’. Och det klart det inte går, om man aldrig försöker.” 

ILIJA Batljan

Ålder: 55 år. 

Gör: Vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Nordan AB (SBB). 

Bakgrund: Född i Montenegro i dåvarande Jugoslavien. Till Sverige som flykting 1993. Fil kand i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Karriären i korthet: Kommunalråd (S) i Nynäshamn. Vice VD i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Rikshem, varifrån Batljan fick sparken 2015 då han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen. Grundade SBB 2016. 

Ilja Batljan, som kom som flykting till Sverige under Balkankrigen, beskriver sig själv som ”multihandikappad”. 

”Ja, jag brukar skoja om det, att jag har alla handikapp man kan få: invandrare, före detta socialdemokratiskt kommunalråd, uppkäftig … Och det är summan av våra handikapp som gör oss”, säger han och fortsätter: 

”Som börs-vd har jag valt att vara tillgänglig, inte bara sitta instängd i en kupa och framträda tre gånger per år. Det har inte alltid varit särskilt smart, att göra sig så påpassad i offentligheten som blivit. Men genom min tillgänglighet vill jag avdramatisera den här rollen.” 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden