Jacob Wallenberg: ”Vi måste lära av de unga”

Chefdagen Acceptera att det finns yngre förmågor som är bättre än du själv och hitta olika sätt att ta in kunskap. Det säger svenskt näringslivs nestor, Jacob Wallenberg. Han tror inte att lågkonjunkturen kräver ett annorlunda ledarskap. ”Ska möjligen vara förmågan att behålla sitt lugn och inte svimma”.

Krisledarskap
Publicerad
Jacob Wallenberg. Foto: Karina Ljungdahl

När ordförande för Svenskt Näringsliv, Jacob Wallenberg, möter influencern, poddaren och författaren Edvin Törnblom på scen under Chefdagen på Vasateatern kan man direkt ana en nyfikenhet från Wallenbergs sida. Trots att han själv inte är aktiv, anser han att det är en självklar del av sitt jobb att följa med i sociala medier. Att förstå hur folk kommunicerar, hur samhället fungerar.

”Äldre människor som jag är inte så framme vad gäller digitaliseringen. Därför har vi behov av att få in väsentligt yngre människor i våra organisationer.”

”Det går fort idag. Missar man båten är det kört. Det gäller att hitta sätt att hänga med”, säger han.

Som ett exempel på modernt ledarskap nämner han alternativa styrelser. Det handlar om att man tar in ett gäng 20+-are, ger dem samma frågor som styrelsen behandlar och låter dem tycka till.

Jacob Wallenberg. Foto: Karina Ljungdahl

Platta organisationer att föredra

Ledarskapet idag är väsensskilt från när han började jobba på 1970-talet.

”Då chefen pekade med hela handen.”

Nu vill han se fler platta organisationer där kraften kommer från att man engagerar så många människor som möjligt.

”Idag pratar man delegering, hållbarhet och digitalisering. Du måste acceptera att det finns unga som är duktigare än vad du själv är, hitta sätt att inhämta kunskap och utifrån det fatta beslut.”

Men ledarskapet skiljer sig inte i tider av kris, det ser ungefär likadant ut, menar Jacob Wallenberg. Det handlar om ett antal grundläggande saker som alla chefer känner igen oavsett vilken nivå man verkar på. Att ha kunskap, förmåga att delegera, få med sig sitt team och att kunna säga nej.

JACOB WALLENBERG

Namn: Jacob Wallenberg.

Gör: Ordförande Svenskt Näringsliv, samt i Investor AB, vice ordförande i ABB, Ericsson, FAM, Patricia Industries och Wallenberg Investments AB samt ledamot i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i Steering Committee European Round Table of Industrialists (ERT) Tsinghua School of Economics Advisory board.

Ålder: 66 år.

Familj: Gift med Annika Levin, tre barn från tidigare äktenskap: Alice, Lovisa, Jacob Jr.

Bakgrund: Vd och koncernchef för SEB, ordförande för SEB, vice ordförande i Atlas Copco, SAS och Stora, samt ledamot i styrelsen för The Coca-Cola Company, Electrolux och Handelshögskolan.

Tjockt skinn efter många kriser

Jacob Wallenberg säger sig inte ha svårt att behålla lugnet. Han har fått ganska tjockt skinn efter att ha varit igenom ett antal kriser, som han uttrycker det.

”Jag är komfortabel i den rollen. Att ha mycket ansvar över människors arbete. Kan man inte förhålla sig till det ska man inte ha det här jobbet”.

Hans tuffaste kris var bankkrisen i mitten av 90-talet, som vd för SEB. Hela Sverige var i upplösningstillstånd, det var 500 procents ränta, banken höll på att gå i konkurs.

”Det pågick i tre år och varje år upplevde jag som tre vanliga år. Påfrestningen var enorm. Det hände massor av saker som aldrig hänt tidigare. Det var väldigt svårt att jobba i det okända men det var sedelärande.”

”Ytterst handlade det om att formera ett team av kunniga människor som alla kunde bidra till en lösning. Jag bär också med mig att hårt arbete lönar sig.”

Jacob Wallenberg och Edvin Törnblom intervjuas på scen av Cissi Elwin. Tiktok-dans nästa? Foto: Karina Ljungdahl

”People-frågan” viktigast

Idag lägger han alltmer tid på det han benämner som ”people-frågan”.

”Vi måste hitta rätt personer. Det är den enskilt viktigaste frågan idag. En bra ledare kan göra enorm skillnad.”

Men trots att han länge har arbetat med jämställdhetsfrågan har Wallenbergsfären enligt hans egen utsago bara ”lyckats så där”.

”Det är jättesvårt att få till det. Det handlar inte om bristande vilja. Hur många kvinnliga ordförande finns det i börsnoterade bolag? Det är ett problem”.

Det återstår att se om Jacob Wallenberg tar viljan att ta in ungdomen fullt ut, och svarar an på utmaningen från influencern Edvin Törnblom – att Tiktok-dansa med Ericssons styrelse.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.