Chefsåret 2019 – månad för månad

Chefsåret 2019 är till ända. Hur var det för dig? Chefs reporter Fredrik Kullberg har valt ut 12 stora, små och märkliga ledarskapshändelser som präglat året.

Kommunikation
Publicerad

Januari
Medan företag och organisationer digitaliserar för fullt seglar mobiltelefonerna upp som ett ännu större hälsohot än tidigare befarat. Psykiatrikern Hassan Jaghoory jämför passiv skärmtid med kokain medan kollegan och tv-kändisen Anders Hansen jobbar upp rena undergångsstämningen apropå internet-erans stress, gamnackar och sömnsvårigheter. Dags att ta krafttag mot den egna och medarbetarnas överdrivna mobilanvändning? Absolut – ska bara kolla några mejl först …

Februari
Ännu är det långt till vår men ett av de säkraste vårtecknen bland chefer gör sig redan påmint – den bubblande oroskänslan i magen inför årets lönesamtal med medarbetarna. Inför årets säsong kan Chef avslöja att tre av fyra chefer drabbas av konflikter och missnöje i samband med den individuella lönesättningen och att en tredjedel saknar riktlinjer för hur lönerna ska sättas. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, konstaterar Ledarnas lönestrateg Peder Bertilsson.

Mars
Tjoho! Stefan Vilkman, rektor på Östra gymnasiet i Huddinge, koras till Årets chef på Chefgalan 2019. Från att ha varit en helt okänd skola även för Huddingeborna har Östra gymnasiet under Vilkmans ledning utvecklats till den tredje mest sökta i hela Stockholms län. Juryn slår fast att Stefan Vilkman är en vardagshjälte som med innovation och nytänkande skapat fantastiska resultat i en miljö som är komplex och ifrågasatt.

April
”De stjäl mer än man tror, och står för en betydande del av stölderna.”

Vilka Svensk Handels presschef Hans Tjernström talar om? Jo, cheferna inom handelssektorn som tillsammans med branschens övriga anställda stjäl för nära två miljarder årligen, enligt en ny rapport. Föregå med gott exempel, någon?

Maj
Håll i hatten! Chefskarusellen i den kommunala verksamheten snurrar allt snabbare. En kartläggning av Chef visar att en kommun i veckan gör sig av med sin kommundirektör. Forskaren Rolf Solli säger att det blivit mer accepterat att sparka ut toppcheferna av nästan ingen anledning alls, enbart för att politikerna önskar lite ombyte på kommunkontoret. Annat var det förr, då sådant var närmast tabu och kommundirektörerna måste ha gjort bort sig rejält för att få sparken.

Juni
Upp till 200 chefer får lämna Arbetsförmedlingen till följd av den omfattande omstöpningen av verksamheten med avveckling av många lokala kontor, enligt ett färskt besked. ”Tittar man på siffrorna just nu så kommer vi att landa på 4000 färre medarbetare under året”, meddelar Arbetsförmedlingens förhandlingschef om neddragningarna som fortsätter att vara en het politisk potatis året ut.

Juli
Färgstarke affärsmagnaten Petter Stordalen lyckas som vanligt göra sig själv till huvudnummer under årets upplaga av Almedalsveckan i Visby. I ett svavelosande tal om tillståndet i världen riktar Stordalen en känga åt män i samma åldersgrupp som honom själv, till publikens jubel: ”Det är fortfarande vita heteromän plus 55 som har makten även i de nordiska länderna, jag skäms faktiskt lite över det när jag ser min dotter i ögonen.”

Augusti
HR-företaget Nyckeltalsinstitutet avslöjar vilken som är den perfekta storleken på en personalgrupp: 12–15 personer. Större grupper än så innebär mer sjukfrånvaro och sämre förutsättningar för ledarskap, medan smågrupper innebär minskad dynamik och effektivitet. Bara att gratulera de chefer som lyckats pricka exakt rätt, och skänka en tanke till alla som tappert kämpar vidare i ledningen för personalgrupper av mindre optimalt format.

September
Efter att ha seglat över Atlanten och landstigit i New York levererar sextonåriga Greta Thunberg ett upprört brandtal inför FN:s generalförsamling om att världsledarna snabbt måste agera mot klimatförändringarna, vilket väcker ett enormt gensvar. Det står klart att Greta Thunberg genom sin kamp mot utsläppen av växthusgaser själv utvecklats till en ledare av globalt format och den mest framträdande svensken på världsscenen sedan … ja, någonsin, troligen.

Oktober
Det finns hopp om återväxten. Mer än hälften av alla unga drömmer om att en dag bli chef, visar en undersökning från Manpower Group – betydligt högre än rikssnittet, som visar att bara en tredjedel av alla yrkesverksamma har samma önskan.

För ungdomarna är det inte så mycket lönen som lockar med ledarrollen, utan chansen att jobba med egen och andras utveckling. Men visst finns det sådant som avskräcker även bland de unga, inte minst den stress som många förknippar med ordet chef.

November
Tåg eller flyg på tjänsteresan? SJ- och SAS-cheferna ryker ihop – eller nåja, debatterar friskt med sina allra bästa argument – under Affärsreseduellen under årets upplaga av Chefdagen. Största hållbarhetsinsatsen en affärsresenär överhuvud taget kan göra är att ta tåget nästa gång, framhåller SJ:s vd Crister Fritzon medan SAS-kollegan Rickard Gustafson i andra ringhörnan kontrar med att världen faktiskt skulle kollapsa om alla plötsligt lägger av med att flyga. Utgången av matchen? Svag övervikt åt SAS-hållet, att döma av handuppräckning från publiken, men då om själva argumentationstekniken snarare än färdsätten i sig.

December
En av Sveriges tyngsta ledarroller, den som julvärd i SVT på julafton, intas i år av skådespelaren Marianne Mörck som får äran att lotsa tv-tittarna genom dagen, tända det traditionsenliga stearinljuset och göra hundratusentals svenskar sällskap. 70-åriga Marianne har en lång karriär bakom sig, har spelat i allt från My Fair Lady till Wallander och Bonusfamiljen, och är ett levande bevis för att rekrytering av ”åldersrika” kan vara framtidens grej.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden