Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”
Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
”Mitt budskap är att vi har ögonen på er. Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de lyckliga. Folk lider. Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av en massutrotning – och allt ni kan prata om är pengar och sagor om ständig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?”
Så inledde Greta Thunberg sitt tal inför världsledarna på FN:s klimatmöte i måndags. Direkt efter att generalsekretare António Guterres inlett mötet fick Greta ordet, och höll sitt mest känsloladdade tal hittills, direkt vänd till världens ledare. Sofia Kacim, Chefs retorikexpert, ger här sin analys.
Vad har Gretas ord för effekt?
”Talet kan ge olika effekt hos olika mottagare. Kombinationen av att det är känsloladdat och konfrontativt har gjort att talet fått en mycket större spridning än hennes tidigare tal.”
”Det här kan få olika utfall. Det kan dels förstärka hennes förtroende som symbolisk röst i klimatfrågan, vilket kan resultera i en en större medvetenhet och ett förändringsbeteende i människors vardag. Hennes känsloladdade framtoning förkroppsligar därmed alarmismen och blir en påminnelse om frågans aktualitet.”
”Det kan också skapa motsatta känslor och reaktioner hos en annan målgrupp. För den som redan har en skeptisk inställning till klimatfrågan kan faktumet att talet är konfrontativt riskera att väcka mer frustration än förståelse.”