Svenskar missnöjda med lönen

Missnöjet pyr bland svenska löntagare. Många är både otillfreds och anser sig vara underbetalda. Det visar färska siffror. Men kan det vara så att det råder ett glapp mellan självskattningen och löneläget?

Ekonomi
Publicerad

Bara 28,4 procent av svenskarna tycker att deras löner är rimliga i jämförelse med kollegor på det egna företaget.

Andelen missnöjda i relation till egna kollegor är 40,5 procent, medan missnöjda i relation till anställda på andra företag är 44,1 procent.

Det framgår av färska undersökningen ”Rewarding Employees – Insights 2023” som genomförts av SD Worx och omfattar närmare 1 000 personer.

Det går i linje med vår egen rundkoll bland chefer. När vi på Chef ställde frågan ”Är du nöjd med din lön?” till våra följare på LinkedIn, svarade 39 procent av cirka 2 700 personer att de är underbetalda.

”Ett exempel på att ha för låg lön är rektorer/biträdande rektorer med förstelärare i personalstyrkan som har högre lön än rektor”, berättar en av Chefs följare på karriärplattformen.

”Tjänar knappt 40 procent (av personerna som svarat på enkäten) under snittlön för sin respektive titel/bransch? Spontant svar: Nej. Däremot gissar jag att självskattningen inte riktigt korrelerar med löneläget i verkligheten”, kommenterar en annan av Chefs följare på LinkedIn.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden