Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Motivera ditt team

Vad är egentligen motivation? Inom psykologin är motivation en grundläggande term för faktorer som väcker, formar och riktar människans beteenden. Numera uppfattas motivation som något mångfasetterat. Här är Chefs artiklar om motivation.

Chef om motivation

Utvecklingssamtal, kompetensutveckling och tydliga mål. Det är chefernas favoritmetoder för att motivera sina team, enligt Chefs undersökning.

Och det fungerar, om cheferna får säga det själva: 75 procent anser att de är bra på motivation.

Här på Chefs sida om motivation ger vi dig: 

  • Chefs undersökning: Så gör chefer för att motivera medarbetarna
  • 100 motivationstips från chefer
  • Motivation genom tiderna – kort och konkret historik
  • Finna hopp i mörka tider
  • Inspiration
  • Och våra senaste artiklar i ämnet – allt för att du ska hålla dig uppdaterad!

Vad är motivation?

Inom psykologin är motivation en grundläggande term för faktorer som väcker, formar och riktar människans beteenden. Numera uppfattas motivation som något mångfasetterat.

Vilket gör begreppet extra klurigt att nagla fast och bena ut, exempelvis för en chef. 

”Ja, trots att jag jobbar med motivation har jag ibland svårt att förklara vad det är. Men vad det i grund och botten handlar om, är vad som driver människan att vilja och agera”, säger psykologen och ledarskapsutvecklaren Leif E Andersson.

”Drivkrafterna kan skilja sig åt från person till person, och från en tid till en annan. En människa är inte mer eller mindre motiverad – hon är mer eller mindre motiverad i en specifik situation”, menar han.

Förmedla känslan av att vara sedd och uppskattad – med tydliga individuella exempel.

Röst ur Chefs undersökning om motivation, 2023

kvinna och man skrattar på kontoret

Utbildning: Ny som chef

Det sägs att fotbollsspelare är 80 % i träning och 20 % i match. Chefer däremot förväntas ofta vara matchklara från dag ett. Ge dig själv eller dina nya chefer den bästa starten så att framtidens ledare faktiskt vill fortsätta vara ledare.

Boka nu!

”Får du en fråga kring en uppgift, undvik att berätta hur du skulle ha gjort, fråga i stället medarbetaren hur den vill göra. Ofta finns ett embryo till en idé och då kan ni resonera er fram till en bra lösning. Mycket mer motiverande för medarbetaren att utföra sin egen idé än chefens.”

Röst ur Chefs undersökning om motivation, 2023

Mer om motivation:

Kvinna lyssnar och småler

Skaffa personlig tränare i ledarskap!

Personlig ledarskapscoaching är din möjlighet att utvecklas utifrån dina unika förutsättningar och utmaningar. När du växer som ledare växer din organisation med dig!

Läs om coaching!