Krisledarskap – vilken slags chef blir du när zombierna anfaller?
Konflikthantering Publicerat 13 Sep 2019

Vilken chef blir du när zombierna anfaller?

”Avgörande för ett effektivt krisledarskap är förmågan att lyssna på medarbetarna”, säger forskaren Markus Hällgren som granskat kultfilmen Day of the dead ur ett ledarskapsperspektiv.

stress-15
Hälsa Publicerat 30 Aug 2019

Fler unga utbrända – det kan chefen göra

370 procent. Så mycket har antalet sjukskrivna för stressdiagnoser ökat sedan 2011 i gruppen kvinnor mellan 25-29 år. Här tipsar två experter om vad du som chef kan göra.

geiger
Konflikthantering Publicerat 4 Jun 2019

Allt snabbare chefskarusell i kommunerna

Var femte kommun — en per vecka — bytte kommundirektör i fjol, visar en kartläggning som Chef har gjort. ”Jag blev en schackpjäs i ett politiskt spel”, säger Kristina Geiger, en av dem som fått gå.

cirkus
Beslutsfattande Publicerat 11 Jan 2019

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och har skrivit boken The fearless organization. Här visar Amy Edmondson hur orädda medarbetare och organisationer är mer framgångsrika och innovativa än andra.

froskning
Beslutsfattande Publicerat 5 okt 2018

Hur bra är en UGL – egentligen?

Ledarskapsutbildningarna UGL och UL tillhör Sveriges mest populära, och gör också i de flesta fall chefen till en bättre ledare. Det visar en ny utvärdering av Karolinska Institutet. Men många riskerar att slarva bort resultatet genom dålig uppföljning.
jobbae
02:31 min
Arbetsmiljö Publicerat 13 Mar 2018

Vem trivs bäst i öppna landskap?

Video + Text:

Framtidens kontor är flexibelt, öppet och mer effektivt. Eller? Chef har gjort en resa från 1700-talet.

polischef-2
06:16 min
Beslutsfattande Publicerat 30 Jan 2018

Följ med in i situationsrummet under terrorattacken

Video + Text:

Insatsledaren Johan Barvaeus berättar exklusivt i Chef om situationsrummet på Slottet.

apler
Motivation Publicerat 5 Apr 2017

”Jag blir en bättre chef i förändring”

Affärsängeln och entreprenören Lena Apler bytte spår mitt i bankkarriären för att starta Collector. 18 år senare har bolaget förnyat sig flera gånger om. Här är hennes tips för att leda en snabbrörlig verksamhet.
grafik-17-03_1
Konflikthantering Publicerat 28 Mar 2017

Undersökning: Chefer är rädda på jobbet

Nio av tio chefer är rädda för att inte klara av sitt uppdrag som chef. Det visar Chefs undersökning. Men lugn. Att vara rädd är inte farligt, menar experterna. Tvärtom. Att erkänna sin rädsla tyder på självinsikt. Rätt hanterat kan det göra dig till en bättre chef.
kungstradgarden
  Publicerat 13 maj 2016

Eva Hamilton: Jag är skyldig att göra något

Sedan hon klev av jobbet som vd för SVT har Eva Hamilton funderat på vad som kommer härnäst. Så mötte hon de ensamkommande flyktingpojkarna Omar och Ali och fick en ny stor livsuppgift, vid sidan av sina många styrelseuppdrag. Sedan en månad bor pojkarna hemma hos henne och maken.
leeen
Delegering Publicerat 5 maj 2016

5 felaktiga myter om lean

Forskningen visar att hela nio av tio leanprojekt misslyckas. Är det dags att dödförklara lean, världens mest spridda managementkoncept? Knappast.
framsida-johan
Beslutsfattande Publicerat 27 Apr 2016

Katastrofdoktorn om ledarskap på liv och död

Äventyrslystnad och en längtan efter att göra världen bättre har lett Johan von Schreeb till många av världens farligaste platser. Han har jobbat i krig, efter naturkatastrofer och för att stoppa smittspridningen under epidemier. När han tar på sig operationskläderna tvingas han ständigt fatta livsavgörande beslut och prioritera helt annorlunda än den privata Johan skulle göra.
haegla-baago
Delegering Publicerat 8 Apr 2016

Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap

Intervju. På en sekund förändrades livet när Helga Baagøes man bröt nacken och blev förlamad. Det tvingade henne också att ompröva sitt ledarskap. Hon orkade inte längre hålla uppe sin ”chefs-fasad” utan försonades med tanken att som chef inte vara den som har alla svaren.
triton
Beslutsfattande Publicerat 24 Sep 2015

Hans uppdrag: Rädda så många som möjligt

Överbelastade gummibåtar med desperata människor på flykt över öppet hav. För Claes Jakobsson, befälhavare på svenska Kustbevakningens fartyg Poseidon, är flyktingkatastrofen i Medelhavet inte bara rubriker och hemska bilder i media. Det har tills nyligen varit hans arbetsplats.
sandarna_matilda_brinck_larsen
  Publicerat 18 maj 2015

Matilda Brinck-Larsen: ”Inget jag gör är förgäves”

De har kommit till Göteborg från världens mest utsatta platser. I fotbollslaget Sandarna lag C har ett 80-tal ensamkommande ungdomar hittat hem – under ledning av Matilda Brinck-Larsen, en lika sträng som passionerad tränare.
yvonne_sorensen
  Publicerat 10 Apr 2015

Yvonne Sörensen, vd Berns: ”Vi har alla ryggsäckar att bära på”

Yvonne Sörensen, vd för Berns, är övertygad om att det är tack vare sin svåra uppväxt som hon blivit en framgångsrik ledare. Hon har bott på barnhem, i fosterfamilj och levt i Jehovas vittnen. Det har gett henne förmågan att alltid vända tuffa situationer till det bästa.
hampus
  Publicerat 30 Jan 2015

Hampus Wännerdahl tog tillbaka kontrollen efter synskadan

Det kändes som grus i ögat, men visade sig vara en obotlig ögonsjukdom. I dag lever Hampus Wännerdahl, chef för en affärsenhet på Telenor, med en kraftig synnedsättning. Den har gjort honom till en bättre chef. Han har tvingats vässa sitt minne, delegera administration och fokusera på att verkligen leda.
helena_westin
Kommunikation Publicerat 19 Dec 2014

Helena Westin: ”Att komma ut är det bästa jag har gjort”

Helena Westin, styrelseproffs, tidigare vd och marknadschef, var en av dem som jublade när Apples vd Tim Cook gick ut offentligt med att han är gay. Som lesbisk utgör hon en minoritet i det svenska näringslivet. Det är synd, menar hon, eftersom mångfald skapar bra affärer.
helena_wessman
  Publicerat 28 Nov 2014

Helena Wessman: ”Jag är inte längre rädd för min ångest”

Två djupa livskriser har fått henne att ompröva allt, bryta upp och börja om. När ångesten var som starkast ville hon inte leva längre. I dag är Helena Wessman chef för Berwaldhallen.
emad_bayoumy19
  Publicerat 7 Nov 2014

Emad Bayoumy: ”Jag har kämpat varje dag”

Han flyttade från hemlandet Egypten till Dalarna. Nygifta och utan pengar jobbade han och hustrun dygnet runt för att bygga upp sitt företag. I dag är Emad Bayoumys Pyramidbageriet Sveriges tredje största knäckebrödstillverkare.