Chefen som märkte nedgången före andra

Tvärnit på byggmarknaden – men ljuset skymtar i tunneln. Tommy Fritz, vd på fastighetsbolaget Tosito, vill ge en ärlig bild av läget utan att skapa onödig oro. Han såg det komma. 

Krisledarskap
Publicerad
Tommy Fritz. Porträttfoto; Daniel Wengel

Som vd och delägare i fastighetsbolaget Tosito i Jönköping, märkte Tommy Fritz tidigare än många andra att lågkonjunkturen var på väg – det är så hans bransch funkar.

De mörka molnen hopade sig redan under våren -22, då bolaget med 16 anställda ännu hade fullt upp med bygget av ett stort antal lägenheter i Jönköping och Göteborg. 

Men nyförsäljningen gick allt trögare och under sistlidna år har stigande boräntor och ökade byggkostnader fått marknaden att tvärnita.

Tosito har för närvarande exakt noll bostäder i produktion, och när nästa större bostadsprojekt kan väntas dra igång står skrivet i stjärnorna. En ovanlig situation – företaget har inte upplevt ­maken på minst sju-åtta år. 

”Som chef i en bransch som kommer in tidigt i en nedgångsfas, är det en utmaning att förmedla bilden av att sämre tider är på väg. När hela det övriga samhället går på högvarv och det är fullt på restaurangerna, kan det vara svårt att fullt ut ta till sig den dåliga nyheten att vi nog byggt färdigt för ett tag”, säger Tommy Fritz. 

Han fortsätter:

”Som chef är jag angelägen om att förmedla en ärlig och realistisk bild av läget, utan att skapa onödig oro. Och samtidigt peka på de möjligheter och ljuspunkter som trots allt finns. Det är en balansgång.”

När det gäller den interna kommunikationen kring det dystra läget på bostadsmarknaden ser han företagets relativa litenhet som ett plus.

”Träffar man dagligen varandra runt ett fikabord är det lättare att fånga upp hur människor mår.”

Medarbetarna är samlade på kontoret i Jönköping, med undantag av en person som är baserad i Göteborg.  

”Självklart är det lättare för mig att säkerställa att alla har fått och förstått ett budskap, än om jag vore chef över tusen medarbetare fördelade på 15–20 olika kontor. Min strävan är att vara tillgänglig, och alltid ha dörren öppen för frågor.” 

Det är inte första gången som företaget tvingas dra i handbromsen till följd av omvärldsfaktorer som är omöjliga att påverka.

Tommy Fritz minns produktionsstoppet som uppstod från ena veckan till den andra under pandemin. 

”Ingen köpte lägenheter, ingen köpte hus. Ingen visste om någon skulle göra det igen – det fanns inga färdiga formler, ingen som kunde förutsäga samhällets fortsatta reaktion på pandemin. Men redan efter åtta-nio veckor var det full gas på marknaden igen. Så stoppet blev konstigt kort, jämfört med vanliga lågkonjunkturer som den här”, säger Tommy Fritz. 

Om det är något han lärde sig av pandemin, så är det vikten av närhet och sammanhållning.  

”Den största oron bland mina medarbetare var den påtvingade frånvaron från kontoret. Man vill vara med sina kompisar och kolleger, träffas och se varandra i ögonen, men det gick ju inte under pandemin. Vi tror på fysisk närvaro, och policyn att huvudsakligen jobba från kontoret och inte på distans”, menar Tommy Fritz.

”Träffar man dagligen varandra runt ett fikabord är det lättare att fånga upp hur människor mår, peppa den som kanske fastnat i grubblerier kring sitt projekt eller sin försäljning, än om alla sitter i sin ensamhet där hemma. Det där är extra viktigt i tuffa tider som nu, och för vår fortsatta utveckling framåt”, fortsätter han.

Några uppsägningar har Tosito sluppit att genomföra, men företaget har på grund av konjunkturläget ändå bantats med en tjänst sedan man avstått från att fylla en vakans. 

Att se möjligheterna är också Tommy Fritz inställning.

”Som chef är jag angelägen om att förmedla en ärlig och realistisk bild av läget, utan att skapa onödig oro.”

Om det blir någon byggstart för Tosito under 2024 går ännu inte att förutsäga, men företaget jobbar för det och enbart tanken är något som triggar och ger energi.

I väntan på att ånyo få sätta spaden i jorden gäller det att hålla ut och trimma rutinerna, för att kunna jobba ännu bättre och smartare när bostadsmarknaden väl vänder.

För vändningen kommer, var så säker, frågan är bara när – enligt Boverkets prognoser krävs hela 67 000 nya bostäder per år om Sverige ska klara bostadsbristen. 

”Vi kommer att komma igen”, säger Tommy Fritz.

Leda i lågkonjunktur – 4 råd från Tommy Fritz

  1. Ge din bästa bedömning av läget. Skapa inte oro i onödan. Lyft fram de ljuspunkter som trots allt finns.
  2. Håll dörren öppen för frågor.
  3. Närvaro och sammanhållning. Med regelbundna träffar runt fikabordet blir det lättare att fånga upp hur alla mår.
  4. Utnyttja nedgången till idéarbete. Det för att kunna jobba smartare när marknaden väl vänder uppåt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden