Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

A-kassan viktigare än någonsin – även för chefer

Vissa chefer tänker att de sitter säkert. Men i skakiga tider är det extra viktigt att gå med i Ledarnas a-kassa. Att försäkra sin inkomst kostar bara några kronor mer än Netflix.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Ledarnas a-kassa

"En inkomstför­säk­ring via facket innebär inte att man automatiskt är med i a-kassan", säger Kee Frost Kotti, omprövare på Ledarnas a-kassa. Foto: Karina Ljungdahl

Före pandemin var den svenska ekonomin stark, bolåneräntorna låga och inflationen en icke-fråga. Sedan dess har mycket hänt. I dag rapporterar medierna nästan dagligen om uppsägningar. Som att konkurserna i byggsektorn i februari 2024 ökade med 86 procent, jämfört med året innan. 

Även i offentlig sektor är läget tufft. Region Östergötland, som i februari varslade 900 anställda om uppsägning, är ett exempel.

I så här skakiga tider är det extra viktigt att vara medlem i en a-kassa. Även om man är chef eller ledare och kanske lever i tron att man sitter säkert.

”Många i den gruppen tänker att de aldrig kommer att bli arbetslösa. Men saker man aldrig anat kan faktiskt hända. Det visade pandemin”, säger Kee Frost Kotti, omprövare på Ledarnas a-kassa.

Att vara medlem i Ledarnas a-kassa är dessutom billigt. Det kostar bara 150 kronor i månaden, 112 kronor efter skatteavdraget.

”Det borde vara lika självklart att försäkra sin inkomst som att ha en hemförsäkring”, säger Kee Frost Kotti.

Kee Frost Kotti, omprövare.

Hon har de senaste 26 åren jobbat på olika a-kassor och noterat att en av de vanligaste missuppfattningarna är att fackförbund och a-kassa är samma sak. 

”Det kan bero på att många har en inkomstförsäkring via facket. Men det innebär inte att man automatiskt är med i a-kassan”, säger Kee Frost Kott.

Hon menar att a-kassan ska ses som en omställningsförsäkring. Något som behövs också för den som klättrat i karriären. Det ekonomiska läget kan ändras på ett sätt som drabbar även chefer. Dessutom kan en arbetsskada eller konflikt med en företagarpartner över en natt förändra arbetssituationen.

”Även för en driven chef med stort nätverk kan det ta ett tag innan man hittar ett nytt jobb. Många är arbetslösa i mellan tre och sex månader”, säger Kee Frost Kotti.

Vissa tänker kanske att medlemskap i a-kassan inte behövs om man sparat ihop en buffert. Men det, menar Kee Frost Kotti, är något man riskerar att ångra bittert. Att ta från sin buffert för att betala till exempel dagliga utgifter kommer att svida. Somliga upptäcker också att det kan vara svårt att ha råd att betala bostadslånet.

”Frågan man bör ställa sig är: Har jag råd att bo kvar om jag blir arbetslös? Vi möter många som är desperata och behöver pengarna direkt. Därför är det skönt att kunna lugna medlemmarna med att vi på Ledarnas a-kassa har korta handläggningstider”, säger Kee Frost Kotti.

Det som gör Ledarnas a-kassa unik är att den är öppen för chefer, ledare och företagare – alla som har en ledande befattning eller driver eget. Där finns också specialkunskap om de regler som gäller just chefer. Vissa i den gruppen omfattas inte av LAS och kan bli uppsagda på dagen.

Varför gå med i Ledarnas a-kassa? Här är tre skäl: 

  1. Ledarnas a-kassa är experter på regler som gäller chefer, en grupp där vissa till exempel inte omfattas av LAS.
  2. Alla chefer, ledare och egenföretagare kan vara med. Arbetsuppgifter, inte titel, avgör.
  3. Handläggningstiderna är korta. Under 2024 har nya medlemmar inte behövt vänta längre än två veckor på att få ersättning (mediantid).