19 oförglömliga chefshändelser från året
2024 – vilket spännande och innehållsrikt år! Här har vi samlat 19 chefshändelser som definierat de senaste tolv månaderna.
1. Årets Gen Z-fråga
Varför är Generation Z borta från jobbet så mycket? Unga medarbetare står för en högre upprepad korttidsfrånvaro än äldre kollegor, kunde vi berätta i en av årets mest lästa texter på Chef. ”Viktigt att titta på hur unga upplever meningsfullhet, delaktighet och påverkan på jobbet”, kommenterade Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, siffrorna.
2. Årets presidentduell
Donald Trump eller Kamala Harris? Den 5 november bestämde amerikanerna vem som blir USA:s nästa president. Vi bad USA-experten Andreas Utterström titta in bakom kulisserna och ge sina personliga betraktelser om kandidaternas ledaregenskaper. Resultat? Två koleriska mobbare som får medarbetarna att gråta. Och när Trump valdes till president, intervjuade vi statsvetaren Merrick Tabor, som gav sin syn på hur ett auktoritärt ledarskap kan leda så långt.
3. Årets modigaste chef
I över 25 år har Chef delat ut Årets Chef, Sveriges viktigaste ledarskapspris. Men 2024 behövde vi göra något annat. Under året gav sig därför Chefs chefredaktör Calle Fleur ut på vägarna runtom i Sverige i jakt på Årets modigaste Chef. Vi hittade 14 imponerande – och modiga – chefer och ledare. Dessutom nominerades Chef för satsningen, inom kategorin Årets Grepp på Tidskriftsgalan. Hurra!
4. Årets begrepp
Silent firing, död-get-syndromet, emotionell vampyr, kasam, söndagssyndromet … Året bjöd på en outsinlig flora av bland annat många svenska, ett japanskt och ett engelskt begrepp, som beskriver nutida ledarskap och arbetsliv. Och vi kastade oss över vartenda ett.
5. Årets mest lästa chef
Åhléns vd och ägare Ayad Al-Saffar föddes med guldsked i mun och växte upp i lyx och överflöd i hemlandet Libanon. Sedan dess har han jobbat för att återskapa samma välstånd. Och han gillar inte mellanchefer. ”Jag är snäll mot dem som jobbar längst ner och tuff mot de stora cheferna”, säger han bland annat i vår porträttintervju, som är årets mest lästa på Chef.se.
6. Årets värsta energitjuvar
Medarbetarna är, utan tvekan, chefernas värsta energitjuvar. ”Jag är för snäll. Behöver strama upp mig”, är en reflektion från en av många, många, chefer som dräneras på kraft i mötet med krävande medarbetare, enligt Chefs undersökning i ämnet. Värst? Medarbetare som sprider dålig stämning (enligt 53 procent av cheferna), samt krävande medarbetare (enligt 46 procent av cheferna).
7. Årets avgång
Pengabrist, storvarsel och neddragningar. Efter berg-och-dalbane-liknande turer blev det då slutligen klart; Peter Carlsson, vd på det så omsusade batteribolaget Northvolt, annonserade sin avgång. Men, bara två veckor innan beskedet kom, lyckades Chef få en intervju med den jagade vd:n.
8. Årets ledarskapstema
Snällhet = hett tema! När Chefs krönikör Karin Zingmark skrev om att vi behöver snälltolka mera slog den an en sträng hos chefer och ledare, i form av både lång lästid på Chefs webb och kommentarer på sociala medier. Men hon var inte den enda som skrev om ämnet, det gjorde även poeten, författaren och föreläsaren Bob Hansson, som i mer än sex års tid fördjupat sig i forskning om snällhet.
9. Årets Stordalen
Glöm Petter. Arvtagerskan Emilie Stordalen har gjort entré – och hon gör inte som pappa. På Chefdagen sa hon bland annat: ”Han är den han är. Vi barn har en annan roll, ett annat uppdrag. Jag är född in i ett privilegium och det handlar om en annan typ av förvaltning. Jag är en lugn och ganska rolig version av min far.”
10. Årets pensionssnack
Hört talas om lönekapning? Det är när lönelyft efter 60 inte ger motsvarande utväxling på tjänstepensionen. I värsta fall kan det innebära flera tusenlappar färre i pension. Vi tog hjälp av pensionsexperten Tomas Carlsson som redde ut begreppen och hur du bäst undviker fallgroparna.
11. Årets vila i frid
Under drygt två decennier var PG Gyllenhammar landets mest kända företagsledare. Trots att han avgick som Volvos koncernchef redan 1993 fortsatte stjärnglansen sitta i. 21 november gick han bort, 89 år gammal. Och vi mindes en intervju på Chefgalan 2014, då Gyllenhammar talade om sina misstag.
12. Årets jämställdhet
Jämställdhet – varför går det så långsamt? Helena Helmerssons avgång som vd för H&M väckte nytt liv i frågan om jämställdhet i toppen av näringslivet. Chefs chefredaktör Calle Fleur bjöd in en börs-vd, en forskare, ett styrelseproffs, två chefer och experter för en lösningsfokuserad felsökning: Vad är problemet – och framför allt, vad gör vi åt det?
13. Årets AI
AI-nyheterna dök upp i en strid ström under året. Exempel på teman: AI-övervakning på jobbet, varannan svensk döljer sin AI-användning för chefen, och chefen Agnes Stenbom utnämndes till Årets AI-svensk.
14. Årets doldis
Det är inte en person som döljer sig. Utan det handlar om de många lediga chefsjobben som inte utannonseras – utan hittas på den dolda arbetsmarknaden. Men hur gör du för att få korn på dem? Jonas Mauritzson, specialist jobbsökning på TRR, tipsar hur du bär dig åt.
15. Årets ledarskapsguru
Alla bär vi på en dold potential som med rätt hjälp kan frigöras och hjälpa oss nå nya framgångar. Det menar Adam Grant, bästsäljande författaren och professor i organisationspsykologi. Reporter Sara Hammarkrantz skrev artikeln om hans bok Din dolda potential – och Chefs chefredaktör Calle Fleur intervjuade then man himself (i samma text). Vi fick också en exklusiv intervju med Brené Brown, världens främsta modforskare och författare till sex bästsäljande böcker.
16. Årets psykologi
Psykologisk trygghet blev under året åter ett begrepp på allas läppar. Det har visat sig att chefer inte har lyckats plantera denna viktiga egenskap i sina organisationer – och nu är behovet av psykologisk trygghet större än någonsin, kunde vi berätta.
17. Årets komma skall
Har du koll på lönetransparensdirektivet? Lönefrågor är nämligen heta hos chefer och arbetsgivare inför EU:s lönetransparensdirektiv. Samtidigt uppger många att de saknar specifika planer för att hantera löneojämlikheter inom organisationen. Lönetransparensdirektiv börjar gälla 7 juni 2026, men redan nu kan det vara värt att börja planera inför datumet.
18. Årets debatt
Kortare arbetstid är onekligen en het potatis. Dessutom lockar det chefer, kunde Chefs undersökning visa. ”Det krävs stort mod från chefer att börja driva den här frågan”, sa forskaren Göran Kecklund vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, om resultaten. Men på Chefdagen var det tydligt att alla inte är för arbetstidsförkortning. Mattias Dahl, vice vd och chef för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv menade: ”Att fyradagarsveckan inte redan har skett är beviset på att det inte funkar. Att föreslå att vi ska ta bort var femte person i arbetslivet blir helt katastrofalt för oss alla. Välstånd och välfärd beror på produktivitet.” Detta lär inte vara det sista vi hör i frågan.
19. Årets dubbla jubilar
Hipp hipp! Chefdagen fyllde 25 år, vilket firades med toppgäster och ett starkt program på Nya Cirkus i Stockholm. Dessutom firade omvärldsspaningen Chef Weekly 100 utgåvor. Vilket föranledde till en rapport om de vassaste insikterna.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.