Chefer och pension
Svenska chefer byter gärna jobb och arbetsroll inför pensioneringen, visar Chefs undersökning. Men vilka är pensionsdrömmarna? Hur tänka kring ekonomin? Vad händer vid omskolning efter 50? Och vad innebär lönekapning? Här är Chefs artiklar i ämnet.
Chefer och pension
Många chefer är helt med på noterna om ett längre arbetsliv.
Över en fjärdedel av de som svarat på Chefs undersökning vill jobba till 67, 68 eller ännu längre upp i åren.
Men majoriteten vill inte jobba längre än till 65-årsdagen.
Vilka är egentligen chefers pensionärsdrömmar?
Vad innebär lönekapning? Vad händer om man vill omskola sig efter 50?
Och vad säger äldreministern om Anna Tenje om att tredjedel av cheferna upplever hinder för ett långt arbetsliv i form av ålderism?
Här på Chefs sida om chefer och pension ger vi dig:
- Chefs senaste undersökning i ämnet.
- Case med chefer som vägrar gå i pension och chefer som omskolar sig sent i karriären.
- Lönekapning – hur drabbar det dig?
- Svenska chefer tipsar om pensionen: Så klarar du ekonomin.
- Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) svarar på frågor om chefer och pension.
- Inspiration, tips och intervjuer.
- Och våra senaste artiklar om i ämnet – allt för att du ska hålla dig uppdaterad!
Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.”Som 55-plussare bör man vara uppmärksam på de val man gör i arbetslivet och vara medveten om hur ens beslut påverkar pensionen.”
Lyft ditt ledarskap med Chefakademin+!
Chefakademin+ är den nya ledarskapstjänsten som handplockar det viktigaste du behöver i rollen som chef eller ledare – så att du kan fortsätta att utveckla ditt ledarskap varje dag. Utöver exklusivt plusinnehåll på chef.se får du förstås även tidningen Chef hem i brevlådan!
Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister.”Att vi i Sverige närmast slentrianmässigt pensionerar bort duktiga, erfarna chefer och medarbetare, enbart för att de nått en viss ålder, är ett enormt resursslöseri.”
Utbildning: Ny som chef
Det sägs att fotbollsspelare är 80 % i träning och 20 % i match. Chefer däremot förväntas ofta vara matchklara från dag ett. Ge dig själv eller dina nya chefer bästa möjliga start i rollen – för att kunna skapa resultat på plan direkt!
Toppchefen Mikael Sandström, 71.”Andra tänker naturligtvis annorlunda, men själv förstår jag mig inte på konceptet pensionär. Det verkar så tråkigt.”
Bygg en egen företagsakademi
Allt fler företag tar ett helhetsgrepp för att kompetenssäkra sin verksamhet – med en egen utbildningsakademi. Läs mer om hur ni bygger en framgångsrik akademi, steg för steg.
Röst ur Chefs undersökning om pensionsdrömmar.”Börja med löneväxling tidigt och öka när lönen ökar. Jag har även höjt mitt personliga sparande när lönen ökat och sparar cirka 15 procent av bruttolönen i fonder och aktier.”