Här är sommarpratarna med chefsprofil 2022

Snart är de avkopplande dagarna i hängmattan eller på stranden här. Vad passar då inte bättre än att ha något inspirerande att lyssna på? Många av årets sommarvärdar i radions P1 har chefs- och ledarskapserfarenheter. Chef tipsar dig om profilerna och dagarna du ska spetsa öronen lite extra!

Ledarskap
Publicerad

Vad

Här är årets sommarpratare i P1 med chefsprofil.

Nytta

Låt dig inspireras av andra erfarna chefer som delar med sig av sin historia.

Sommar, sommar, sommar….

Radioinstitutionen Sommar i P1, som rullat sedan 1959, fortsätter även denna sommar traditionen med en spegling av samtiden; kriget i Ukraina, det ekonomiska läget i världen och så givetvis expertis och forskning från diverse områden. Kort sagt en godispåse med gott och blandat som erbjuder en hel del chefs- och ledarskapserfarenheter att lyssna på i hängmattan.

Vi har listat årets sommarpratare med chefsprofil som du inte får missa.

29 juni
Gudrun Persson är docent i slaviska språk vid Stockholms universitet och expert på rysk utrikes- och säkerhetspolitik samt forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Under våren har hon varit en återkommande expert i nyhetsrapporteringen för att kommentera Rysslands invasion av Ukraina. Sommarpratat ska handla om vad man kan lära sig av historien genom att vara nyfiken och att ifrågasätta.

2 juli
Christian von Koenigsegg, vd, entreprenör och grundare av sportbilstillverkaren ”Koenigsegg”. Hans karriär startade när han som 19-åring startade ett tradingbolag. Ett par år senare hade han fått ihop tillräckligt med kapital för att satsa på sin dröm – att skapa världens snabbaste sportbil. Fabriken ligger i Ängelholm, men kunderna finns i bland annat Singapore, Japan, Kina och USA. Han tilldelades Näringlivsmedaljen 2022 av prins Carl Philip för sina framgångar som företagare. Om hur han förverkligade drömmen.

13 juli
Bengt Einar Johansson valdes av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2022. Hans sommarprat handlar om en karriär och framgångssaga, trots en minst sagt tuff start i livet. Som ung pojke skulle Bengt Einar Johansson nämligen egentligen ha blivit lobotomerad. I sista sekund räddades han av sin mamma som vägrade lämna honom på sjukhus. Istället blev han entreprenör i turistbranschen, idrottare och känd kommentator av bland annat traktorpulling, volleyboll och forspaddling. ”När jag var liten ansåg barnläkare att jag var dömd till evig vård. I dag är jag både framgångsrik entreprenör och sportkommentator. Mitt Sommar handlar om den resan.”

15 juli
Jacob de Geer, är entreprenören som tillsammans med riskkapitalisten Magnus Nilsson grundade företaget Izettle 2011. Tjänsten som gjorde det lättare för småföretagare att ta betalt via mobiltelefonen kunde sju år senare säljas till amerikanska Paypal för19 miljarder kronor. I fjol var Jacob de Geer en av drakarna i SVT:s program ”Draknästet”, där entreprenörer presenterar sina affärsidéer för ett gäng investerare. I sitt sommarprat vill han hylla misstagen, som är en del av vägen till framgången.

21 juli
Cedwin Sandanam
, körledare Tensta Gospel Choir fastnade själv för kören som 16-åring efter att en kompis dragit med honom till en repetition. Sedan 2005 har han varit konstnärlig ledare, dirigent och samordnare för en av Sveriges mest kända gospelkör. Tillsammans med körens 50 medlemmar har han stått på scener som Kungliga Operan, uppträtt i ”Allsång på Skansen” och blivit inbjudna att sjunga för både Kungen och påven. Flera av samtidens stora artister, bland andra Sabina Ddumba och Lykke Li, har haft sin hemvist i kören. Hans sommarprat ska handla om tro och tvivel och om att inte vilja välja sida.

24 juli
Stefan Ingves
, chef för Riksbanken, en stol han suttit på sedan 2006 vilket gör honom till en av dom som suttit längst på chefsposten. Genom sitt arbete på Internationella valutafonden (IMF) har han varit ett stöd för flera länder i ekonomiska kriser och har därför ibland kallats för ”brandsläckare” och ”Mr Bankkris”. I en tid när inflationen i Sverige stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet kommer det bli ett samtal om just pengar. ”Jag ska prata om pengar, era och andras, och hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll.”

27 juli
Anne-Marie Eklund Löwinder rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet och var under nästan 20 år säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. I hela världen är det hon och 13 andra utvalda personer som har en nyckel till internets hjärta – en fysisk nyckel i metall. Nu driver hon eget företag och föreläser om ett ämne som många chefer och företag brottas med: hot och risker på nätet och hur man kan skydda sig. År 2013 blev Anne-Marie Eklund Löwinder den första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame.

14 augusti
Jörgen Persson, bordtennisspelare, förbundskapten. Han debuterade i landslaget 1983 och avslutade karriären 2013. Under sin karriär hann Jörgen Persson med sju olympiska spel, tio EM-guld och fem VM-guld i olika konstellationer. I november 2021 landade Jörgen Persson som förbunds- kapten på VM i Houston, USA. Där skrev han ännu en gång historia när Mattias Falck och Kristian Karlsson tog hem Sveriges första VM-guld på 30 år. Om hur det är att bli världsmästare.

15 augusti
Jacques Mwepu är sedan sommaren 2020 chef för Kumlaanstalten, där Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff. Under sin karriär har han eda Kriminalvårdens utlandsverksamhet och kvinnofängelset Hinseberg. Hans internationella karriär innefattar bland annat två års tjänstgöring som kriminalvårdsrådgivare vid FN:s fredsbevarande insats i Elfenbenskusten. Den som lyssnar på hans sommarprat får följa in bakom murarna på Kumla men också ta del av hans egna resa, från flykten i Kongo till Kumla.

17 augusti
Åke Sellström, forskare och en av världens främsta experter på kemisk, biologisk och radioaktiv krigföring. Han har haft tunga roller i samband med FN:s arbete med internationell säkerhet. Bland annat har han varit utsänd till Syrien som chef för FN:s vapeninspektion för att undersöka om kemiska vapen användes. Han har forskat på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, med särskild inriktning på kemiska stridsmedel och hur de påverkar hjärnan. ”Varför svor Obama över mig i det ovala rummet? Vad hände egentligen i Syrien när dödlig gas spreds över en slumrande stad? Och varför bad Ban Ki-moon mig att akut avbryta min pension? Välkommen till mitt Sommar, om livet som vapeninspektör för FN.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden