11 punkter: Chefernas toppkrav på ny arbetsgivare

Vilka toppkrav har dagens chefer när de söker jobb? Vad har de för erfarenheter med sig från tidigare rekryteringar – och vad får dem att se rött? Ny lista röjer svaren.

Karriär
Publicerad

I en snabbföränderlig och osäker värld ställs det allt tydligare krav – både på chefer och på arbetsgivare som behöver ge ledarna de allra bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

Vad blir då viktigt att ta fasta på i rekryteringen av en ny chef?

I en ny rapport från TNG Lead framgår det att chefskandidater har följande krav, input och erfarenheter när de söker jobb.

11 punkter – enligt rapporten från TNG Lead

1. Värderar olikheter i teamet (88 procent). Viktigast i rangordning är ålder, kön och olika nationaliteteter.

2. Viktigt med fördomsfri rekrytering (87 procent). Ser gärna att processen sker fördomsfritt med fokus på kompetens, motivation och potential.

3. Hört att de är överkvalificerade (84 procent). Enligt chefskandidaterna gör många arbetsgivare ogrundade antaganden om allt från lön till ambitioner, utan att ens ha pratat med kandidaten.

4. Tror sig ha blivit bortvalda på felaktiga grunder (80 procent). Vanligaste orsaken handlar om åldersdiskriminering, enligt cheferna själva.

5. Vill ha en tydlig, rak och engagerad chef (76 procent). En bra chef är det mest avgörande i valet av ny arbetsgivare.

6. Vill ha bättre och snabbare återkoppling på ansökan (76 procent). Är chefens ansökan fortfarande aktuell? Återkopplingen går för långsamt, svarar cheferna.

7. Söker utvecklingsmöjligheter (72 procent). Att få chans att lära sig nya saker genom upskilling och reskilling är viktigt för chefer när de byter jobb.

8. Efterlyser snabbare rekryteringsprocesser (68 procent). Det tar för lång tid att få återkoppling efter intervjun och det är för många steg i rekryteringsprocessen.

9. Vill söka jobb utan cv (56 procent). Cheferna vill hellre svara på några korta kompetensbaserade frågor framför att bifoga cv.

10. Föredrar att veta tidigt vilka anställningsförmåner som erbjuds (45 procent). Anställningsförmåner som tjänstepension, semesterdagar, flextid och friskvård är viktigt att lyfta i ett tidigt skede.

11. Vill se lönen redan i annonsen (44 procent). Att veta lönenivån redan i platsannonsen lockar.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.