Dolda spelet bakom chefsrekrytering – så funkar det

Hur ska du göra för att få det där åtråvärda chefsjobbet? Och vad vet vi egentligen om alla headhunters på jakt efter bästa chefen? Nu kommer en ny bok om det dolda spelet bakom chefsrekrytering.

Rekrytering
Publicerad
Filip Strömbäck. Foto: Erik Mannby

Chefsrekrytering. Smaka på ordet. Vilken chef vill inte bli påtänkt för ett åtråvärt toppjobb? Men hur funkar branschen – egentligen?

Enligt kontentan i nya boken Allt du vill veta om headhunting men aldrig vågat fråga, av Filip Strömbäck och Carl Schander, är branschen en dold, icke-transparent makthavare som verkar bakom kulisserna och sällan syns i media. Något huvudredaktörerna av boken nu sätter under lupp.

Vi ringer upp Filip Strömbäck för att höra mer.

Finns det något särskilt som du tror förvånar människor som aldrig varit i kontakt med headhunters?

”Om man inte har varit exponerad mot den här världen, tror jag att folk blir förvånade över hur snofsig och flott den är. Nästan alla de här bolagen sitter i fina lokaler i maktens epicentrum. Det känns nästan som att komma in på ett advokatkontor. En annan sak som är rätt fascinerande är att de flesta som jobbar som seniora konsulter och rekryterar vd:ar och chefer till stora bolag i stort sett aldrig själva har varit chefer.”

Hur jobbar chefsrekryterare i dag?

”Historiskt sett var chefsrekryterare folk som hade en svart bok, en bra adresslista som de mäklade. Efter att Linkedin tog över som världens största professionella nätverk finns alla kontaktuppgifter tillgängliga, så själva boken har spelat ut sin rätt. Men rekryteringsfirmorna jobbar mycket som de alltid har gjort. Säg att de ska leta efter en ny CFO till en kund. Vem fick inte jobbet i en annan rekryteringsrunda, men kändes intresserad och var relevant? Då kan de gå tillbaka till den personen.”

”Cirklarna med kandidater är inte så stora, och framför allt är de väldigt olika från rekryterare till rekryterare. Det finns också en allmän uppfattning att chefer som är öppet arbetslösa är en större risk, där behöver chefsrekryterare fråga sig varför kandidaten är utan jobb.”

Filip Strömbäck är medgrundare till Exparang, en digital matchningsplattform för chefer. Foto: Gustav Skanby

Vilken tid på året är det lättast att bli headhuntad?

”Det finns en ’silly season’, som i fotbollens värld. I chefsrekryteringsbranschen sker den runt årsskiftet, när alla bonusar är betalda. Sedan finns det ett visst cykliskt beteende kopplat till bolagsstämmor, då styrelserna utses. Chefsrekryteringsbranschen är annars inte speciellt drabbad av konjunkturer, utan är ganska jämn.”

Om en rekryterare hör av sig via Linkedin eller mejl – ska chefen svara direkt eller avvakta i några dagar? 

”Ofta när chefen blir uppringd av en headhunter blir personen i fråga smickrad. Försök att se nyktert på saken och fråga dig: ’Tilltalar den här tjänsten mig, eller tror jag bara det?’ Vad vill du egentligen göra, vad tycker du faktiskt om? Skriv konkreta listor.”

Kan det vara en fördel att verka lite svår eller obrydd?

”Du behöver inte spela cool. Men det finns en poäng med att inte kasta sig över jobbet. Det kan vara en idé att säga: ’Jag har det bra där jag är, men om X och Y och Z skulle finnas, så kanske.’ När du väl kommer till en intervju, måste du fånga deras intresse. Då är det viktigt att vara transparent med vad du inte trivs med i ditt nuvarande jobb. Vad förväntar du dig? Vad vill du ha?”

Finns det några särskilda kläder eller frisyrer som hjälper en att få jobbet?

”Det finns forskning på att attraktiva människor klarar sig bättre på intervjuer på grund av haloeffekt. Dessutom är dofter, synintryck eller vissa kläder lätt att koppla till personliga minnen för den som intervjuar. Och det kan ju både vara bra och dåligt.”

”Mitt tips är att när du kommer till en intervju, då ska du vara ganska ’tråkigt’ klädd, utan att vara sjavig. Du ska vara nyduschad, ha rena naglar och strukna kläder, men dofta inte för mycket och ha inte för höga klackar. Annars finns en risk att fokuset dras från det som är viktigt till något annat.”

”Sedan finns det branscher och jobb där det inte behövs, creative directors kan komma i mössor exempelvis. Men rent allmänt inom chefsrekrytering är stalltipset att vara så neutral det bara går. Samma gäller frisyrer.”

”Det finns en ’silly season’, som i fotbollens värld.’’

Vad har du för tips till chefen om den första intervjun sker digitalt?

”Du ska se den digitala intervjun på samma sätt som den fysiska. Se hel och ren ut, ha samma klädkodstänk som om ni skulle sitta i samma rum. Sitt på en plats där bakgrunden är lugn. Ha inte för mycket personliga prylar bakom dig. Ha mötet via desktop, inte mobilen.”

Finns det något knep som alltid funkar till chefskandidatens fördel?

”Om vi utgår från att allt är på plats; kompetenser, skall- och profilkrav – då är det en bra idé att våga vara transparent och blotta riktiga svagheter. ’Jag kan vara lite sen med deadlines, men jag vet det och jobbar på det.’ Det sämsta du kan göra är att låta påskina att du är perfekt.”

”Låt oss säga att du är med om en kompetensbaserad intervju, där du som kandidat ska ge ett situationsanpassat svar. Då kanske du får frågan: ’Kan du ge exempel på en situation där du har utmanat konsensus i ledningen?’ Då är det viktigt att svara så visuellt och konkret som möjligt, och samtidigt ha integritet och vara öppen med dina brister.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden