Drottning Elizbeth II – 4 ledarögonblick vi minns

70 rekordår på tronen blev det för drottning Elizabeth II. Ingen annan monark har suttit längre. Chef ger en tillbakablick till fyra ledarögonblick vi särskilt minns.

Ledarskap
Publicerad
Drottning Elizabeth vänder sig till nationen. Foto: Skärmdump Youtube

1. Talar till folket

Våren 2020 höll drottning Elizabeth ett tal till nationen, efter att första vågen av covid-19 överrumplat världen. I Storbritannien hade vid den tiden 5000 personer dött i corona och dåvarande premiärministern förts till sjukhus. Det fick drottningen att vända sig direkt till medborgarna och visa prov på ledarskap. En extraordinär händelse. Det var bara den femte gången som hon höll ett tal till nationen, bortsett från de traditionsenliga jultalen, trots att hon hade regerat i 68 år. ”Vi befinner oss i en mycket utmanande tid för vårt land, som inneburit stor sorg för många, ekonomiska svårigheter för ännu fler och påverkat oss alla i vårt dagliga liv”, sa hon bland annat, och tackade alla som jobbade inom den brittiska sjukvården. Själv lyckades hon länge undkomma covid-19, fram till våren 2022 då även hon drabbades.

Drottning Elizabeth när hon fortfarande var kronprinsessa (t.v), drottningmodern Elizabeth, Winston Churchill och kung George VI.

2. Blir vän med Winston Churchill

Femton premiärministrar fick drottningen uppleva under sin regenttid, där Winston Churchill var den första och Liz Truss den sista. Liksom sin far kung George VI sägs hon ha uppskattat just Winston Churchill mest. På bilden ser vi en ung Elizabeth, fortfarande kronprinsessa. Som drottning har hon under alla år haft traditionsenliga veckomöten med premiärministern, där inga anteckningar förts. Men Winston Churchill var också en vän, och deras veckomöten pågick mellan en halvtimme och två timmar. Winston Churchill lär också ha idoliserat den unga drottningen och haft stor respekt för hennes rätt att regera. När han gick i pension 1955 ska drottning Elizabeth ha författat ett handskrivet, hjärtslitande, brev där hon tackade för hans vägledning under sina första år som monark och bedyrade hur mycket hon skulle sakna honom.

Drottning Elizabeth och prins Philip vid kröningen 2 juni 1953.

3. Kröns som drottning

Det var aldrig meningen att Elizabeth skulle bli drottning så ung, endast 26 år gammal. Men när hennes far kung George VI mötte en tidig död, fick hon snabbt kastas in i livet som regent. Dödsbudet nådde kronprinsessan under en resa i Kenya med maken prins Philip, varefter hon snabbt fick återvända till Storbritannien. Hon blev regerande drottning 6 februari 1952 och kröntes året därpå, 2 juni 1953. Under 70 år på tronen har hon haft en stabil linje; ”aldrig klaga, aldrig förklara” (Never Complain, Never Explain) – och gudarna ska veta att skandalerna har varit många inom kungahuset. Hon har också alltid varit särdeles omskriven för sin enorma plikttrogenhet.

Diana med drottning Elizabeth. En allt annat än munter relation. Foto: Martin Cleaver

4. Kritiserad efter Dianas död

Kronprins Charles och Diana skiljs efter många olyckliga år ihop. Året därpå, 1997, dör Diana i en bilkrasch i en tunnel i Paris tillsammans med pojkvännen Dodi Fayed. Men Buckingham Palace flaggar inte omedelbart på halv stång – och drottningen möter massiv och hård kritik från det sörjande brittiska folket som älskade sin Diana. Drottning Elizabeth var vid den här tidpunkten på resande fot i Skottland, men efter den upprörda stämningen hemma i England tvingades hon åka ner för att visa sig. En svår tid för det brittiska kungahuset och för drottningen som regent.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden