Få hjälp av toppcheferna – i Chef Dilemma

Har du svårt att tygla dina känslor som chef? Känner du dig som en bluff i din roll? Och hur hanterar man stressen i arbetslivet? Detta och mer får du råd kring i Chefs nya podd – där toppchefer delar med sig av sina erfarenheter och hjälper vanliga chefer med deras dilemman. ”Vi vill hjälpa till genom att ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och istället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef,” säger Cissi Elwin, programledare.

Konflikthantering
Publicerad
Cissi Elwin leder nya podden Chef Dilemma

Chef Dilemma är podden som går fram med machete i floskeldjungeln och diskuterar vanliga chefsdilemman med kända toppchefer – som berättar öppenhjärtigt om sina egna utmaningar.

”Vi möter ständigt chefer och ser att rollen som chef är svårare än någonsin. Att kraven på prestation skruvas upp, samtidigt som omvärlden snurrar snabbare. Medarbetarna ställer högre krav på feedback och vill se en mening med arbetet. Mitt i det här står chefen. I en komplex, krävande och pressad situation. Där vill vi hjälpa till genom att ta samtalet bortom ledarskapsklyschor och istället prata konkret kring vardagsledarskap och rollen som chef,” säger Cissi Elwin, chefredaktör som också är programledare för Chef Dilemma, som sponsras av Skandia.

I Chef Dilemma har vi fått möta toppchefer som Volvo Groups vd Martin Lundstedt, Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar, Michelinkocken Björn Frantzén, Swecos vd Åsa Bergman, Svenska Spels vd Patrik Hofbauer, Microsofts vd Hélène Barnekow, förbundskapten Janne Anderssonärkebiskop Antje Jackelén, Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå, hotellmagnaten Petter Stordalen, Centerpartiets Annie Lööf , Dramatens teaterchef Mattias Andersson och entreprenören Linda Waxin.

Första gästen var rikspolischefen Anders Thornberg, som tog över en polismyndighet i kris. Han fick bland annat frågan om vad han som chef bidragit med för att förändra bilden av myndigheten.

”Jag har ägnat mig åt strategisk styrning och bildat en helt annan ledningsgrupp än tidigare. Tidigare var det polischef och hr-chef, men nu är det även ekonomi, juridik, it, kommunikation och flera andra som är med i ledningsgruppen. Vi tänker på alla olika aspekter. Vi är 30 000 anställda, varav en tredjedel jätteduktiga civilanställda,” säger han i premiäravsnittet som du kan lyssna på här.

Det finns lärdomar för andra chefer att dra från myndighetens omorganisation, menar Anders Thornberg.

”Man måste ha tålamod. Det här är den största omorganisationen i svensk statsförvaltning. Man kan inte förvänta sig att allt ska funka direkt. Man måste ’hia sig’, ta det lite lugnt på halländska/småländska, det måste få verka in. Vi har sex led i svensk polis, sex organisationssteg från polisen på gatan till rikspolischefen. Det måste får tränga ner hela vägen,” säger Anders Thornberg, som också ger rådet att kommunicera tydligt och konsekvent, även om man kan bi trött på att höra sitt eget budskap som chef gång på gång:

”Det är fortfarande en kultur i polisen att beslut från höga chefer är ’pigga idéer’, det är liksom inget beslut utan ibland förhåller man sig till det som ett piggt förslag. Man måste vara bestämd, envis och se till att det man vill ska genomföras. Det är ju inte vad jag vill, det är vad vi kommit fram till strategiskt i ledningsgruppen.”

Och dilemmat? Först ut är en mellanchef på ett mindre verkstadsföretag som ibland har svårt att tygla sitt humör – till den grad att han nu fått höra från sin egen chef att medarbetare är rädda för att ha möten med honom. Själv menar han att de starka känslorna grundar sig i en passion för jobbet och ställer frågan om man inte ska få visa sina känslor som chef.

”Jag tycker han ska prata med sin högre chef om sitt sätt. Han kanske skulle behöva en coach – det är inte fel, det har jag haft flera olika genom åren,” säger Anders Thornberg i podden. Tio avsnitt är planerade för Chef Dilemmas första säsong. Kommande gäster är bland andra Petter Stordalen, Annie Lööf, Janne Andersson, Hélène Barnekow, Linda Waxin och Lotta Lyrå.

”Vi är själva lite överväldigade av den fantastiska gästlistan. Tänk att få ta del av deras erfarenheter av att vara chefer – vilken ledarskapslyx!” säger Cissi Elwin.

Har du ett dilemma som du vill ta hjälp av en toppchef att lösa? Beskriv det lite mer utförligt och skicka in det till chefdilemma@chef.se. Du kan självklart vara anonym.

Rikspolischef Anders Thornberg och Cissi Elwin.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.