Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå: ”Att känna mig som en udda fågel har gjort mig lugn”

Resultat som åker berg- och dalbana. En balansakt där butiker och onlineförsäljning ska optimeras samtidigt. Och så hållbarhetskrav ovanpå det. Mitt uppe i allt står Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå och är – faktiskt helt lugn. I Chef Dilemma berättar hon om sin superkraft.

Beslutsfattande
Publicerad
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Clas Ohlson

Chefs chefredaktör Cissi Elwin träffar Lotta Lyrå i ett rum bakom Clas Ohlsons Lab Store i Stockholm – en toppmodern och digitaliserad konceptbutik för säsongsvaror där nya produkter och tjänster testas. De butiksgolv med hyllmetrar av hylsnyckelsatser, borrmaskiner och förlängningssladdar som en gång gav den nu 101-åriga detaljhandelsjätten smeknamnet ”gubbdagis”, känns avlägsna här.

Lokalerna är en utmärkt inramning för det som en del av poddavsnittet handlar om – balansakten där nya och växande affärer och trygga, inkomstbringande butiker båda ska få fokus, växa och utvecklas, i takt med nya kundbeteenden.

Det här är också vad Lotta Lyrå beskriver som sitt tuffaste chefsdilemma just nu.

”Det finns så många parametrar i den omställning som handeln just nu befinner sig i. Clas Ohlsons försäljning idag är till 95 procent i butik och 5 procent online. Men online är det som växer mest. Vi måste balansera fokus mellan den stora tunga intäktskällan idag, och samtidigt på det som växer. Ha lika mycket kraft och energi i båda flödena.”

”Det är ett dilemma där man ibland tvingas in i prioriteringar och kan få en målkonflikt. Å andra sidan, jag tycker att ledarskap handlar om att balansera dilemman. Det är business as usual som ledare att hantera det.”

Men är det inte en ovanlig kraft i omställningen just nu?

”Jo, och inte bara på det här området. Ett annat område slår igenom med full kraft nu – hela klimatavtrycksfrågan och hållbarhetsfrågan i stort. Det är en annan sorts omställning som jag personligen känner en stor energi i, med så viktiga frågor. Men som på kort sikt innebär ett antal överväganden och frågor man behöver lösa. Det är väldigt många saker på en gång.”

I den här omvälvande och svårnavigerade omställningen så har Lotta Lyrå valt väg för sitt ledarskap – att inte vara den som sitter inne med alla svar.

”Man möter oftast att människor söker ett svar. Man vill ha en väldigt tydlig lösning och förväntar sig att det finns ett rätt svar, och det vill man ha. Men en klok person jag träffade för några år sedan sa att det inte handlar om att det finns ETT svar, utan om att hela tiden balansera två poler. Det är det ledarskapet handlar om.”

Man behöver däremot ha en väldigt tydlig riktning och grund för att lyckas med det här, menar hon.

”Vi har satt en tydlig ambition hur mycket vi ska växa online och att vi vill ta ut det bästa av kombinationen butik och e-handel. Med en sådan tydlig riktning måste man i varje given situation väga olika alternativ. Så att man inte blir för principfast i hur:et, det tror jag är jätteviktigt.”

När Lotta Lyrå gick från Ikea till Clas Ohlson 2017 så gjorde hon en genomgripande analys av hela verksamheten, som sedan delades internt med stor transparens. Steg två blev ett strategiarbete som involverade en stor del av medarbetarna.

”Det var ett sätt för mig att bygga en gemensam grund, så att vi delar mer av basen. Då blir de här övervägandena enklare att ta till sig. Det är en förutsättning för att hantera det”, säger Lotta Lyrå.

Här är också hennes omtalade lugn en stor tillgång. När Chef gjorde ett omfattande chefstest på Lotta Lyrå förra året, så var det här ledarskapslugnet något som lyftes fram från flera olika håll.

”I grunden är jag en person med otroligt mycket energi. Hade du träffat mig för 25 år sedan så hade du tyckt att jag var spralligare än vad jag är idag. Lugnet är något som har kommit lite med åren.”

”Men i ledarskapet handlar det väldigt mycket om att skapa ett lugn för att möjliggöra fokus på rätt saker. Det lärde jag mig ganska snabbt. Att inte tappa min gnista eller energi, men se min roll i rummet. Att vara den som ser till att vi har förutsättningar att tänka klart.”

”Jag jobbade i industrin tidigare och en grundbult där är att jobba med det man kan påverka, som produktiviteten. Det har jag verkligen tagit med mig. Det handlar om att få organisationen fokuserad på det man kan påverka. Sedan finns det annat, som räntor och valutor och allt möjligt utanför fönstret. Men om vi jobbar med det vi kan påverka så gör vi så gott vi kan. Det är där lugnet kommer in, för att skapa fokus på de delarna.”

”Det hjälper inte att hetsa upp sig. Jag har en irriterande förmåga att sova väldigt bra också. Det hänger nog ihop litegrann, att jag kan hitta det här lugna tillståndet, där jag kan hämta kraft. Någonstans djupt där nere, jag tror det är i min mage det sitter, så finns någon som säger: ’det kommer att ordna sig’.”

Har det alltid varit så, att det där lugnet har funnits med dig?

”Jag har tänkt ganska mycket på det där. Jag flyttade väldigt mycket som barn, var ofta själv på skolgården. Jag tror att det redan då kom, någonstans ifrån: ’det kommer att ordna sig’.”

Under utbildningen på Handels upplevde hon sig också stå lite vid sidan.

”Ja tills jag träffade mina lantiskompisar där”, säger hon och skrattar.

”Om man ska hitta en röd tråd i mitt liv så är det att jag ofta kommit till miljöer där jag känt mig som en udda fågel. Jag gick till McKinsey, och kände mig som en udda fågel där, sedan började jag jobba i skogsindustrin.”

”Men jag kom att uppskatta mycket på Handels också. Jag fick lära mig mycket saker som jag har nytta av och fick med mig att inte välja att vända ryggen åt något och säga: Det här var inte för mig, här känner jag mig inte hemma. Utan: Hur kan jag känna mig hemma här? Jo, genom att hitta min miljö, mina vänner.”

”När jag kom till skogsindustrin var det inte alldeles lätt i alla sammanhang att känna sig helt hemma där. Då fick jag använda lite samma förmåga.”

Som en av börsens få kvinnliga vd:ar tillhör du en minoritet.

”Jag ser mig inte som en minoritet. Jag ser det som att jag har möjlighet att gå före. Det som motiverar mig allra ytterst är att jag har två döttrar, som är 8 och 12 år, det här kanske bereder något för dem.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden