janne-3

Janne Andersson: ”3 ledarfokus ska göra Sverige världsbäst”

Tre saker gör att lilla Sverige kan slå världslag i fotboll. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson i Chef Dilemma.

Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll sedan 2016, är en vinnarskalle.

”Mina barn vann aldrig mot mig i något spel under hela sin uppväxt. Ibland ska man ju låta barn vinna, men jag lät dem aldrig vinna. Så de har blivit märkta”, säger han och skrockar lite.

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma erkänner han också att det har blivit en hel del tjurande efter förlorade matcher genom åren. Hur hans fru Ulrika kunnat hitta honom vid halv fem på morgonen, stirrandes in i väggen och hennes: ”Kom nu och lägg dig, det blir inte bättre för att du sitter där och tjurar”, och fått ett tjurigt svar:

”Jo, jag är helt övertygad om att det blir bättre om jag sitter och tjurar. Så ja, jag har kunnat tjura”, säger Janne Andersson på sin halländska.

”Men jag hanterar förluster bättre och bättre. Jag fokuserar på förberedelser och att lägga all kraft på det jag kan påverka. Sedan får det bli som det blir. Förr satt jag och kollade på vad som händer om vi vinner idag, och om de förlorar, och räknade på tabellen. Det var mycket mer konsekvenstänk när jag var yngre.”

Det finns antagligen ingen svensk chef som får så många åsikter om hur han gör sitt jobb som Janne Andersson. En laguttagning kan orsaka en åsiktsbävning, där både beröm och kritik rasar in.

”Vad jag än gör får jag bägge delarna.”

Men åsikter om laguttagningar berör honom inte.

”Det som kommer åt mig är när det blir personligt.”

I podden tar Cissi Elwin upp händelsen där Zlatan Ibrahimovic i höstas kritiserade Janne Andersson för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund.

”Med det Zlatan sa, då är man inne på någonting helt annat. Jag har lagt det bakom mig, men tycker det var så bedrövligt när det kom.”

”Det var inte sant. Att antyda att jag är någon annan än den jag är, i ett ledarskapsperspektiv… Han var inne och tafsade på mina värderingar och då tar det på mig. Är det personligt då tycker jag det är jobbigt.”

janne-3

Läs också: 6 anledningar till "Jannes" rekordsnabba VM-succé

Det svenska herrlandslaget i fotboll har kvalificerat sig för EM i sommar. Inför det ska 23 spelare tas ut. Det är på det EM-laget som Janne Andersson lägger det mesta av sina jobbtankar nu. Men hur ska lilla Sverige kunna slå världslagen?

”Jag kan ju inte utgå från att de bästa spelarna i världen föddes i Sverige för 25 år sedan och bara plocka ihop dem. Vi är en liten fotbollsnation. Hur ska vi då kunna konkurrera med de som är så mycket större och har så oerhört många fler spelare att välja på?”

”Då måste vi identifiera vad vi kan bli bäst på, vad som är våra framgångsfaktorer.”

Janne Andersson menar att det finns tre sådana saker som det svenska landslaget faktiskt kan vara världsbäst på – och som ger oss möjligheten att slå de bästa.

  1. Förberedelse

”Vi förbereder spelarna rätt. Det kan vi vara bäst i världen på. Taktik, ordning och reda, allt runtomkring. Det ska vara så självklart att du aldrig behöver fundera.”

2. Organisation

”Det andra handlar om hur vi är organiserade i det skarpa läget, under matchen. Hur spelar vi försvarsspel? Hur spelar vi anfallsspel? Vi kan vara bäst organiserade i världen.”

3. Attityd

”Det tredje är vår gemensamma attityd – det kan vi också vara bäst i världen på. Bra attityd kostar ingenting. Det finns ingen anledning att inte göra varandra bra och att inte hjälpa varandra på allra bästa sätt.”

”De här delarna lägger vi jättemycket fokus på och pratar om och jobbar med. Det gör att vi kan gå på de största fotbollsländerna. Jag är helt övertygad om att det här går att applicera på allt ledarskap”, säger Janne Andersson.

toppdesk-2

Läs också: Därför blir fotbollsspelare även bra chefer

Gnäll accepteras inte.

”Det kommer dagar när vi kommer vara ledsna, längta hem, vara på dåligt humör. Som fotbollsspelare mår man inte så bra när man tycker att man har fått spela för lite och fått vara avbytare. Men de dagarna ska du inte dra inte ner andra i samma sinnesstämning. Gå inte ut och sätt dig hos de andra och gnäll. Gå in på ditt rum. Lägg dig och vila, ladda, titta på en film. När du kommer ut igen i det gemensamma, så tillför energi. Ta inte energi från andra.”

I ett tidigare Chefstest framgick det bland allt chefsberöm att Janne Andersson är snål med beröm till de närmaste medarbetarna. Han skrattar lite när han berättar hur han berömde en medarbetare i höstas.

”Då sa han till mig att det var första gången sedan 2016.”

Artikeln hos Chef har satt spår.

”Jag erkänner att jag är dålig på att ge beröm och det finns en förbättringspotential. Det är efter den där undersökningen ni gjorde som det fastnade i huvudet på mig.”

Samtidigt försvarar han sig.

”För mig är det fullständigt självklart att man gör sitt bästa. Det är naturläget, det är där vi ska vara. Det finns ett skäl till att du får lön den 25:e och det är att du ska göra ditt bästa varje dag.”

Fakta: Janne Andersson

Aktuell: Förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll. Efterträdde Erik Hamrén i augusti 2016. Har innan dess tränat bland annat IFK Norrköping, Halmstads BK och Örgryte IS. Var sommarpratare i Sommar i P1 2016.

Familj: Frun Ulrika och döttrarna Louise och Julia.

Spelarkarriär: Alets IK, 1979–1986, IS Halmia, 1987, Alets IK, 1988–1992.

Utbildning: Idrottspedagoglinjen vid högskolan i Halmstad, 1984-1986, Proutbildning 2008-2009.

Utmärkelser: Årets ledare 2018, SM-guld som tränare för IFK Norrköping 2015, Årets tränare i Sverige 2015, Årets tränare i Sverige 2004, Stora silver med Halmstad 2004.

janne1-2

Läs också: Cheftest: Janne Andersson, förbundskapten

chef-dilemma-podd-1800-1
Chef Dilemma

Podd: Janne Andersson

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin möter Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

En kvinna står framför en Whiteboard-tavla med lappar på och talar inför en grupp personer som sitter vid ett bord.
Kommunikation

Ny studie: Det händer när chefen sviker

Hur meningsfullt dina medarbetare upplever sitt jobb påverkas av din förmåga att stötta dem. En ny studie visar att ledarskapet gör förvånansvärt stor skillnad för känslan av meningsfullhet på jobbet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Läsning av Röda Rummet, vid grön gran
Kommunikation

Julläsning för chefer

En lugnare jul än vanligt står för dörren. Varför inte använda den lediga tiden till att läsa skönlitteratur? Chef har satt samman en litteraturkanon för svenska chefer.
fordelar
Kommunikation

Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
employer
Hållbarhet

Employer branding – nödvändigt eller flummigt?

UNDERSÖKNING: Två femtedelar menar att varumärkesarbetet är för ytligt och flummigt. Hög tid att hitta smartare arbetssätt, menar experter.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
topptalare
Kommunikation

Chefen för TED-talks: Mina 10 favoriter

20 minuter, en talare och ett specialområde. TED-talks har blivit ett populärt fenomen på 2010-talet. Nu plockar chefen bakom plattformen ut sina favoriter i videobanken.