Janne Andersson: ”3 ledarfokus ska göra Sverige världsbäst”
Tre saker gör att lilla Sverige kan slå världslag i fotboll. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson i Chef Dilemma.
Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll sedan 2016, är en vinnarskalle.
”Mina barn vann aldrig mot mig i något spel under hela sin uppväxt. Ibland ska man ju låta barn vinna, men jag lät dem aldrig vinna. Så de har blivit märkta”, säger han och skrockar lite.
I nya avsnittet av podden Chef Dilemma erkänner han också att det har blivit en hel del tjurande efter förlorade matcher genom åren. Hur hans fru Ulrika kunnat hitta honom vid halv fem på morgonen, stirrandes in i väggen och hennes: ”Kom nu och lägg dig, det blir inte bättre för att du sitter där och tjurar”, och fått ett tjurigt svar:
”Jo, jag är helt övertygad om att det blir bättre om jag sitter och tjurar. Så ja, jag har kunnat tjura”, säger Janne Andersson på sin halländska.
”Men jag hanterar förluster bättre och bättre. Jag fokuserar på förberedelser och att lägga all kraft på det jag kan påverka. Sedan får det bli som det blir. Förr satt jag och kollade på vad som händer om vi vinner idag, och om de förlorar, och räknade på tabellen. Det var mycket mer konsekvenstänk när jag var yngre.”
Det finns antagligen ingen svensk chef som får så många åsikter om hur han gör sitt jobb som Janne Andersson. En laguttagning kan orsaka en åsiktsbävning, där både beröm och kritik rasar in.
”Vad jag än gör får jag bägge delarna.”
Men åsikter om laguttagningar berör honom inte.
”Det som kommer åt mig är när det blir personligt.”
I podden tar Cissi Elwin upp händelsen där Zlatan Ibrahimovic i höstas kritiserade Janne Andersson för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund.
”Med det Zlatan sa, då är man inne på någonting helt annat. Jag har lagt det bakom mig, men tycker det var så bedrövligt när det kom.”
”Det var inte sant. Att antyda att jag är någon annan än den jag är, i ett ledarskapsperspektiv… Han var inne och tafsade på mina värderingar och då tar det på mig. Är det personligt då tycker jag det är jobbigt.”
Det svenska herrlandslaget i fotboll har kvalificerat sig för EM i sommar. Inför det ska 23 spelare tas ut. Det är på det EM-laget som Janne Andersson lägger det mesta av sina jobbtankar nu. Men hur ska lilla Sverige kunna slå världslagen?
”Jag kan ju inte utgå från att de bästa spelarna i världen föddes i Sverige för 25 år sedan och bara plocka ihop dem. Vi är en liten fotbollsnation. Hur ska vi då kunna konkurrera med de som är så mycket större och har så oerhört många fler spelare att välja på?”
”Då måste vi identifiera vad vi kan bli bäst på, vad som är våra framgångsfaktorer.”
Janne Andersson menar att det finns tre sådana saker som det svenska landslaget faktiskt kan vara världsbäst på – och som ger oss möjligheten att slå de bästa.
Förberedelse
”Vi förbereder spelarna rätt. Det kan vi vara bäst i världen på. Taktik, ordning och reda, allt runtomkring. Det ska vara så självklart att du aldrig behöver fundera.”
2. Organisation
”Det andra handlar om hur vi är organiserade i det skarpa läget, under matchen. Hur spelar vi försvarsspel? Hur spelar vi anfallsspel? Vi kan vara bäst organiserade i världen.”
3. Attityd
”Det tredje är vår gemensamma attityd – det kan vi också vara bäst i världen på. Bra attityd kostar ingenting. Det finns ingen anledning att inte göra varandra bra och att inte hjälpa varandra på allra bästa sätt.”
”De här delarna lägger vi jättemycket fokus på och pratar om och jobbar med. Det gör att vi kan gå på de största fotbollsländerna. Jag är helt övertygad om att det här går att applicera på allt ledarskap”, säger Janne Andersson.
”Det kommer dagar när vi kommer vara ledsna, längta hem, vara på dåligt humör. Som fotbollsspelare mår man inte så bra när man tycker att man har fått spela för lite och fått vara avbytare. Men de dagarna ska du inte dra inte ner andra i samma sinnesstämning. Gå inte ut och sätt dig hos de andra och gnäll. Gå in på ditt rum. Lägg dig och vila, ladda, titta på en film. När du kommer ut igen i det gemensamma, så tillför energi. Ta inte energi från andra.”
I ett tidigare Chefstest framgick det bland allt chefsberöm att Janne Andersson är snål med beröm till de närmaste medarbetarna. Han skrattar lite när han berättar hur han berömde en medarbetare i höstas.
”Då sa han till mig att det var första gången sedan 2016.”
Artikeln hos Chef har satt spår.
”Jag erkänner att jag är dålig på att ge beröm och det finns en förbättringspotential. Det är efter den där undersökningen ni gjorde som det fastnade i huvudet på mig.”
Samtidigt försvarar han sig.
”För mig är det fullständigt självklart att man gör sitt bästa. Det är naturläget, det är där vi ska vara. Det finns ett skäl till att du får lön den 25:e och det är att du ska göra ditt bästa varje dag.”
Fakta: Janne Andersson
Aktuell: Förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll. Efterträdde Erik Hamrén i augusti 2016. Har innan dess tränat bland annat IFK Norrköping, Halmstads BK och Örgryte IS. Var sommarpratare i Sommar i P1 2016.
Familj: Frun Ulrika och döttrarna Louise och Julia.
Spelarkarriär: Alets IK, 1979–1986, IS Halmia, 1987, Alets IK, 1988–1992.
Utbildning: Idrottspedagoglinjen vid högskolan i Halmstad, 1984-1986, Proutbildning 2008-2009.
Utmärkelser: Årets ledare 2018, SM-guld som tränare för IFK Norrköping 2015, Årets tränare i Sverige 2015, Årets tränare i Sverige 2004, Stora silver med Halmstad 2004.
Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin möter Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Finns där poddar finns.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
En lugnare jul än vanligt står för dörren. Varför inte använda den lediga tiden till att läsa skönlitteratur? Chef har satt samman en litteraturkanon för svenska chefer.
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet.
”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
20 minuter, en talare och ett specialområde. TED-talks har blivit ett populärt fenomen på 2010-talet. Nu plockar chefen bakom plattformen ut sina favoriter i videobanken.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se