sweco
Foto Malin KaldoÅsa Bergman, vd Sweco, under inspelningen av Chef Dilemma.

Swecos vd: Vi har ett recept på framgång

Vill du fånga Swecos vd Åsa Bergmans intresse, så säg något udda. ”Då blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått?”, säger hon i nya avsnittet av podden Chef Dilemma. Där får vi konsultjättens framgångsrecept, en byggplan för starka team och inblick i hur det är att leva med en kalender som är färdigplanerad – till och med 2021.

70 000 pågående projekt, 17 000 medarbetare och verksamhet i 14 länder. Lägg till en ambition att vara delaktig och synlig ute i verksamheten. Då förstår man varför Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, har tidspusslandet som sitt största dilemma. Hennes kalender är till stora delar färdigplanerad, till och med 2021. Nu har hon vant sig vid att vara uppstyrd och inbokad så långt i förväg.

”Första gången det hände fick jag panik, men det var för många år sedan. En styrelseagenda läggs ju upp minst ett år i förväg, och möten med ledningsgruppen är inlagda utifrån det. Sedan är det så många andra delar som ska passas in.”

Som vd och koncernchef för Europas ledande teknikkonsultföretag ser Åsa Bergman som sin största utmaning att välja de aktiviteter som skapar värde.

chef-dilemma-podd-1800-1
Gäst: Åsa Bergman

Podd: Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I detta avsnitt möter Cissi Elwin Åsa Bergman, koncernchef Sweco. Lyssna idag! Finns där poddar finns.
mattias-cissi

Läs också: ”Otänkbart att bete sig som ett svin på Dramaten i dag”

”Det ändras hela tiden. När bolaget växer så märker jag att jag måste sätta mig med de som är närmast och ställa mig frågan hela tiden: prioriterar jag och vi vår tid rätt just nu. Den balanseringen är svår, särskilt när man är mitt i det”, berättar hon för Chefs chefredaktör Cissi Elwin i podden Chef Dilemma.

Det finns ytterligare en faktor som riskerar att ställa till det, i en redan full kalender.

”Jag har ju en konsultbakgrund och konsulter säger ’ja’. Jag har ett ’serve all’ i mig och har behövt träna på att säga nej. Jag har ett ’ja’ längst fram hela tiden, eftersom jag vill så mycket.”

Det som hjälper henne att hålla livsbalansen är förmågan att koppla bort.

”Jag är en person som är precis där jag är. När jag har helg och är med min familj, då är jag bara där. Jag kan komma på söndag kväll, att jag har ett jobb! Jag överdriver lite, visst kan jag också vakna och tänka på saker, men i princip är det så. Det tror jag är en av anledningarna till att jag sitter här idag.”

Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Clas Ohlson

Läs också: Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå: ”Att känna mig som en udda fågel har gjort mig lugn”

Hon är dessutom en jäkel på att sova.

”Jag och min 17-årige som sover ungefär lika länge. Vi kan sova till halv elva. Sedan äter vi långfrukost vid 12-tiden. Jag passar väldigt bra att leva med tonåringar”, säger Åsa Bergman och skrattar.

Just nu lägger hon mycket av sina tankar och sin energi på att bygga sin ledningsgrupp, där 12 landchefer ingår.

”Det tar lång tid att bygga ett starkt ledningsgruppsteam, att komma fram till vilken agenda man ska ha, hur man ska hålla sina möten, komma till beslut och prioritera på ett sätt som är riktigt bra för bolaget.”

”Först säkerställer jag att teamet förstår vårt gemensamma uppdrag. Det kan låta enkelt, men de flesta team sitter med olika bilder av vad uppdraget egentligen är. Man har en vision, men vad visionen egentligen betyder pratar man inte klart om, så den blir nästan lite klyschig.”

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.

Läs också: Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”

I Swecos vision står det att man ska bli ”Europas mest respekterade kunskapsföretag inom arkitektur miljö och teknik”.

”Bara att förstå vad ordet respekterad innebär, översatt i delar, är en sådan sak. Vi för ett samtal och arbetar med det, diskuterar vad det betyder för oss, var och en, och vad det betyder för våra olika delar i verksamheten och för våra olika stakeholders”, förklarar hon.

Det går bra för Sweco. Kvartal efter kvartal med lönsam tillväxt.

”Vi har en framgångsrik historia och ett recept på hur vi kan leda en sån här typ av konsultverksamhet, för att få optimal utväxling. Vi har ett arbetssätt, kopplat till den marknad vi befinner oss på, som gör oss bättre än våra konkurrenter. Vi blir annorlunda än våra konkurrenter, och vi tjänar mer pengar och klarar av att växa bättre.”

Framgångsreceptet handlar om att vara lokala och nära, berättar Åsa Bergman för Cissi Elwin.

”Vår modell är att vi är väldigt decentraliserade och lokala, vi har kontor på alla ställen där våra kunder finns. Samhällsbyggnad är lokalt: du måste känna till platsen, kunna de lokala förutsättningarna och ha relationer med människorna som är inblandade i projekten.”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

”Våra gruppchefer har fullt ansvar för marknad, kund, affärer och sina medarbetare. Ansvaret för lönsamhet och tillväxt är på teamchefsnivå, på team med 10-15 personer.

Så trots att ni är så stora är ni jättesmå också?

”Exakt, vi är små och lokala, med nära kundrelationer. Det stora Sweco är understödjande till det. Ansvaret har tryckts ut väldigt långt.”

Samtalet i Chef Dilemma leder in på vad som gör bolag lönsamma framåt.

”Ska man bli riktigt framgångsrik är det svårt att bara titta på alla andra och tro att man vet hur man ska göra. Eller göra precis som någon annan redan har gjort. Då kommer man inte så långt, som man skulle kunnat göra. Om man ska växa mer och tjäna mer pengar än alla andra, så kan man inte titta på andra. Jag behöver få den kollektiva hjärnan i mitt team att arbeta tillsammans för att komma till lösningarna. Det är bättre än om jag sitter med ett litet team, eller själv kokar ihop något.”

Olikheter tillför värde. Mångfald är något Åsa Bergman ser som affärskritiskt.

”Säger du något udda blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått? Varför har jag inte tänkt på det här?”

”Ska man hela tiden bli bättre, så måste man öppna sinnet och vara nyfiken på åsikter och nya perspektiv.”

”Forskning visar att högutbildade människor med lång erfarenhet ofta tycker att de är klara. Vi sitter i möten där vi vet vad vi ska prata om, och där alla individer redan har bestämt sig. Mötet går ut på att vi ska bevisa för varandra att det ska bli som vi redan hade bestämt oss för. Istället för att fortsätta vara öppna i sinnet.”

För trots snart 30 år på samma arbetsplats, i en rad olika roller, hittar hon själv fortfarande olika sätt att vara nyfiken och lära nytt. Trots en packad kalender.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.

Läs också: Antje Jackelén: ”Sätt lunchlådan i perspektiv till klimatfrågan”

Relaterade artiklar

anonymamagdalena
Ledarskap

Anonyma chefen: ”Som enhetschef är jag en slasktratt”

Stora arbetsgrupper är ett gissel för många chefer inom vård och omsorg. Som "Magdalena". Om hon fått välja hade hennes arbetsgrupp varit hälften så stor som den är. Nu tvingas hon i stället ta till nödlösningar och genvägar för att hinna med sitt jobb.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
ledarskapet
Teamutveckling

9 punkter för ett gott ledarskap: Så är en bra chef

I 25 år har Chef bevakat ledarskapsfrågor. Här har vi sammanfattat det vi har lärt oss i 9 enkla punkter.
Person i grå tröja som är ny på jobbet och jobbar hemifrån vid sin dator
Arbetsmiljö

Onboarding på distans: Så lyckas du

Rekrytering pågår – trots coronapandemin. Men funkar det att anställa och integrera nya medarbetare på distans? ”Jag är förvånad över hur bra det har gått”, säger Tobias Lindh, Norden-chef vid företaget Adyen.
The Rolling Stones
Teamutveckling

Led ditt team som ett rockband

Vad är det som gör att vissa grupper håller ihop, utvecklas och levererar medan andra slits itu av konflikter? Det är en knäckfråga för många chefer. Svaret kan finnas bland uthålliga rockgrupper, visar ny forskning.
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Anna Gullstrand lär dig få ut det bästa av gruppen i nya boken Facilitera.
Teamutveckling

Viktigast: Att alla känner sig trygga i din grupp

Att facilitera är främst ett förhållningssätt till människor, och sedan olika verktyg. I boken Facilitera beskriver Anna Gullstrand, VP People på Mentimeter, hur du får ut det bästa av gruppen.