martinlundstedtanna
Volvos vd Martin Lundstedt intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma.

Volvos vd: ”Du kan aldrig lura dina medarbetare”

I sin allra första långa poddintervju berättar Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt om vad han lärt sig som ledare under krisen och vad som blir viktigt framåt. ”Det är i första och andra linjens ledarskap som ‘the magic happens’”, konstaterar han i Chef Dilemma.

Det är en öppen och avslappnad Martin Lundstedt som slår sig ner i soffan i Chefs studio för sin första långa poddintervju någonsin, i Chef Dilemma.

Volvos vd och koncernchef börjar med att berätta för Chefs chefredaktör Cissi Elwin om sina tankar, avvägningar och Volvos agerande, när coronapandemin tog fart och till slut stängde ner hela den globala verksamheten under våren.

Cissi Elwin: När gick det upp för dig att det här blir massivt över hela världen?
”När det började spridas i södra Europa och vi var tvungna att väldigt snabbt dra ner på vår verksamhet. Det var då man insåg att det här kommer att bli stort, det kommer att bli svårt och det kommer att vara enormt många okända faktorer.”

Hur påverkade det dig?
”I de här lägena så blir jag ganska lugn, ganska strukturerad. Delvis beror det på erfarenhet, man har varit med om ett antal förlopp, jag satt ju mitt i också 2008-2009.”

”Vi måste förlita oss på att vi har bra medarbetare som kan ta beslut. Inte minst eftersom pandemin, och restriktioner och regelverk kring pandemin, har skiljt sig runt om i världen. Det går inte att göra samma saker i Frankrike som i Kina, Peru eller i Australien. Det är beroende på var man befinner sig i själva pandemin och hur regeringar och myndigheter förhåller sig.”

Har du varit rädd själv?
”Inte rädd, men jag har stor respekt för det. Speciellt i början var det en lite kuslig känsla. Vi var väldigt få på kontoret.’Vad är det som händer?’.”

”Det har varit en tid av enormt mycket jobb. På något sätt blir det surrealistiskt. I vanliga fall är man ute och flänger och far, och så helt plötsligt är du bara på en enda plats. Jag har jobbat från kontoret i Göteborg nästan hela tiden.”

200 resdagar om året blev…
”…noll i princip. Det har varit några väldigt få specifika resor. Det har varit en omställning. Vissa saker med det har varit positiva. Man får mer tid att umgås med familj och vänner på kvällar och helger.”

nypoddigen

Läs också: Få hjälp av toppcheferna – i Chef Dilemma

”Sedan kan jag säga att jag verkligen saknar att träffa folk fysiskt, som min koncernledning. Huvudverksamheterna för våra affärsområden sitter i USA, Japan, Frankrike och Brasilien. Det är folk som är som en familj! En sak som jag är väldigt glad över är att vi hade investerat mycket i vårt gäng, innan det här. Det har varit en enorm fördel nu. Man känner varandra och kan fortsätta vara väldigt konstruktiv, fast nu på distans.”

Du menar att ni har lärt känna varandra privat?
”Ja, det är jätteviktigt för mig.”

Om Volvokoncernen

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. De tillhandahåller också finansiella tjänster.
Cirka 100 000 personer jobbar på produktionsanläggningar i 18 länder. Försäljning sker på mer än 190 marknader.
2019 omsattes cirka 432 miljarder kronor.

Martin Lundstedt berättar vidare i Chef Dilemma om hur han ser på Volvos återhämtning framåt och om hur många anställda han tror behöver sluta.

Han berättar också om hur det kändes att gå ner i lön och i ett slag gå miste om sin bonus på 13 miljoner, när den planerade aktieutdelningen drogs in efter kritik om att statligt stöd vid korttidspermitteringar inte ska landa hos aktieägare.

Mitt uppe i de tuffa och ovissa förutsättningarna ser han ljuspunkter och nya möjligheter.

”Någonting som vi förhoppningsvis kommer titta tillbaka på när det gäller coronapandemin är ett antal frågeställningar som har blivit ännu tydligare: vad måste vi göra som samhälle när det gäller till exempel omställningen till en hållbar ekonomi, och i vårt fall transportsystem.”

”Vi har också haft ett väldigt bra samarbete med våra fackliga parter om att snabbt få igång kompetensutveckling i korttidspermitteringssystemen. Så vi använder tiden till att förstärka varje individs balansräkning när det gäller kunskap och att kunna bredda sig.

Jag vill utnyttja krisen till att se hur vi kan permanenta det här livslånga lärandet, även efter det här.”

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, under poddinspelningen med Cissi Elwin

Läs också: Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Våga visa din sårbarhet”

I en diskussion om ledarskapsklyschor lyfter Martin Lundstedt upp en formulering som han tycker är bra:

”Partnerskap är det nya ledarskapet. Den har jag använt en del nu, för jag blev så besjälad av den. Det är ju så många spelare som måste vara med för att saker ska hända för elektrifiering, stadsplanering, infrastruktur, generering, våra kunder och kundernas kunders acceptans.

De bolag och organisationerna som folk vill ”hänga med” kommer att vinna. Då handlar det inte om att kunna övertyga för att du är chef och högt i en hierarki. Då handlar det om att du övertygar för att du är attraktiv som bolag och partner och någon man gillar att vara med.”

De företag som har jobbat med decentraliserat ledarskap och med självledarskap verkar ha klarat krisen bättre. Kommer krisen påverka ledarskapet tror du?
”Ja, jag hoppas det. Jag är en stor vän av den typen av ledarskap. Duktiga människor ska ha chansen att ta ansvar och driva sin verksamhet och förändra. Det leder till bättre resultat i längden och det blir roligare.”

”Jag har väldigt stor respekt för första och andra linjens ledarskap och chefsskap. Det är där ‘the magic happens’.

Du sa faktiskt innan intervjun startade att det är svårare att vara första linjens chef än att vara vd…
”Ja, jo, speciellt när det handlar om det rena ledarskapet, som motivation. Där handlar det om att övertyga, ibland med andras argument. ‘Hur gör vi det här med våra förutsättningar och våra ramverk? Hur får vi med gänget och skapar ägarskap?’. Det beundrar jag.”

Cissi Elwin undrar om det finns krockar mellan det svenska decentraliserade ledarskapet och de kinesiska storägarna Geely. Hon tar också upp det chefstest som gjordes på Martin Lundstedt under tiden han var vd på Scania.

I vårt chefstest stack det ut att du är kommunikativ och likeable. Är det viktigt för dig att bli omtyckt?
”Ja, det tror jag det är. Hierarki är inte viktigt för mig. Det måste vara intressant och kul på riktigt, och då är det är enklare om man träffar fler folk, medarbetare och kompisar.”

”Det är enkelt att lura överheten men du kan aldrig lura dina medarbetare. Många system bygger på att det ska poleras och fixas, men medarbetarna ser ju om det är på riktigt eller inte. Ledarskap bygger på att det är på riktigt. Känner man att det är lite ”window dressing” – det gillar man inte.”

Har du blivit förändrad av att vara vd på den här höga nivån?
”Det där har jag tänkt mycket på. Det självklara svaret är ‘Nej, jag har alltid varit samma’. Men det finns ändå en risk att man förändras, en millimeter per dag. Man ska vara jäkligt ödmjuk för det. De närmast dig ska kunna säga till om det. Det finns en risk att man blir lite maktfullkomlig och att man tycker att man är lyhörd, men när det väl kommer till kritan så säger man:’ Nu kör vi så här’. Man kan börja ta saker lite för givet.”

3 okända fakta om Martin Lundstedt

Favoritlåt: ”Sex Noll Två” med KSMB

Favoritsnacks: Ostbågar

Mest använda ledarskapsklyscha: Nu kör vi!

Jag har tänkt att det någonstans i dig bor en rebell. Har jag fel?
”Jag känner mig ganska fri som person. Jag vill inte bli satt i ett fack bara för att jag har det här jobbet som jag har. Om det är att vara rebell, då är jag rebell.”

”När vi var inne på reflektionerna kring coronapaedemin… det kommer att komma regniga dagar och då tror jag att väl investerad tid tillsammans, i små eller stora team, är viktigt. Det lite rebelliska som du säger, det handlar också om att verkligen gilla att ta in olika människors åsikter. Jag gillar att prata politik, kultur och historia och musik. Olika influenser är viktigt för mig.”

Har du förändrats som människa av den här krisen?
”Ja och jag tror alla har gjort det lite. Man reflekterar, över det rent privata, som att träffa mor och far. Generellt sett känner man av: vad är ett framgångsrikt samhälle?”

Ja vad är det?
”Det är ett samhälle i balans där hållbarhet – ekonomisk, social, etisk och miljömässig hållbarhet finns. Tappar man bort någon av de parametrarna funkar det inte. Det tror jag vi kommer värdera på ett annorlunda sätt nu. När jag ser diskussionerna och aktiviteterna kring återstart är jag glad över att det är mycket fokus på den gröna omställningen.”

chef-dilemma-podd-1800-1
Gäst: Martin Lundstedt

Podd: Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I detta avsnitt möter Cissi Elwin Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt. Lyssna idag! Finns där poddar finns.
lotta1

Läs också: Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson: ”Många blev arga på mig”

Relaterade artiklar

mall-webb-bild-kopiera
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Prispokaler
Ledarskap

Sveriges Radio utsedd till den mest jämställda arbetsplatsen

Vad har Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank gemensamt? Samtliga toppar varsin kategori i Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning över 2021 års mest attraktiva, jämställda respektive hälsosamma arbetsgivare i Sverige. Resultatet grundar sig på drygt 650 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.

miat-768x432
Ledarskap

Fem sätt att hantera oro och växa som chef

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Mia Törnblom säger att det inte är så konstigt om man känner att man tappat lite lite självkänsla i rollen som ledare under pandemin. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro som dessutom kan få dig att växa som chef. 

Collage med bokomslag på ett träbord med påskägg och påskblommor.
Ledarskap

Glad påsk önskar redaktionen med dessa boktips

Påsken kan vara den mest avkopplande ledigheten vi har. Inga julklappar som ska jagas och ingen lång semester som ska planeras. Nu ska det ätas godis och njutas. Samtidigt som du gräver efter godbitarna i påskägget har vi på redaktionen grävt fram godbitarna från våra bokhyllor. Glad påsk och glad läsning önskar vi med tipsen här nedan!

sabunimadestam1
Ledarskap

Statsvetaren om vilken ledarstil Liberalerna nu behöver

Under fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fattat beslutet att avgå. Med fem månader kvar till valet blir det Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, som nu tar över arbetet som ny partiledare. Statsvetaren Jenny Madestam ger sin bild av vad som krävs av den nya ledaren i det här läget och vilka egenskaper som gör att en ledare går hem i stugorna.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Ett finger med ett snöre som påminner
Ledarskap

Många medarbetare? Här är bästa minnesteknikerna

Kommer du ihåg de där detaljerna kring vad en av dina medarbetare berättade om sin semester så att du kan återkoppla och få medarbetaren att känna sig sedd? Vi blir allt sämre på att utnyttja hjärnans minneskapacitet.