Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”
Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
I nya avsnittet av Chefs egen podd Chef Dilemma berättar hon öppet och ärligt om sitt ledarskap, sin egen oro och Arbetsförmedlingens läge framåt.
I december förra året tackade Maria Mindhammar ja till ett väldigt tufft uppdrag – att leda Arbetsförmedlingen genom en stor omställning och efter omfattande neddragningar.
Tre månader senare kom det en global pandemi.
”När jag tillsattes i december sa jag att vi hade ett exceptionellt läge. Och sedan kom corona… Arbetslösa som väller in i den mängden. Vi var i ett tufft läge redan innan dess”, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen i säsongspremiären av ledarskapspodden Chef Dilemma.
Det är en avspänd, öppen och ärlig generaldirektör vi får möta i ett samtal med Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.
Maria Mindhammar berättar om varför hon tackade ja till jobbet och vad hon har fokuserat på som chef under den stora reformeringen av organisationen, som föregicks av en het politisk strid.
Förutsättningarna har ändrats flera gånger. Att leda då måste vara svårt?
”Det håller jag helt med om. Man skulle vilja kunna visa riktningen 4-5 år framåt. Det kan inte vi idag. Men varje steg vi tar mot att bli en myndighet som man vill ha och efterfrågar, gör att den arenan vi är på, när vi kan tydliggöra vad vi verkligen är till för, gör det lättare att prata om vad vi ska fortsätta göra och vad vi är bra på. Och det visar vi att vi kan”, säger hon.
Maria Mindhammar beskriver sig i Chef Dilemma som en person som blir lugn i kris.
”Jag stänger ute och fokuserar och jobbar väldigt mycket i team runt omkring mig, och bollar. För jag vet inte alltid bäst. Jag är rätt så modig och fattar tuffa beslut på ofta alldeles för magert underlag. Men bättre att fatta ett beslut än att inte fatta ett beslut alls.”
Hon har inte heller några problem med att ändra sig.
”Jag tror det är väldigt viktigt att vara prestigelös. Jag brukar använda uttrycket ’ombestämma sig’. Det finns inte i Akademiens ordlista, men jag älskar det ordet. Man får besluta någonting, men så ser man att det inte blir bra när man får mer information, då gör man något annat. Inte att vara en vindflöjel, men att ha den prestigelösheten.”
Tappar man inte förtroende hos medarbetarna då?
”Tvärt om. Om du förklarar varför beslutet blev som det blev och varför du gör något annat. Du ska alltid vara beredd på att visa dig sårbar, att du är människa också. Det tycker jag bara höjer förtroendet, jag är stensäker på det.”
Men att vara lugn i kris, det kommer väl ut någonstans?
”Ja, det lät som att jag var lugn hela tiden, det var jag absolut inte. Jag var jättefrustrerad vid tillfällen och kände mig rätt liten ibland. Sedan blev jag rätt ensam också. Jag har min familj kvar i Göteborg och jag avstod väldigt många helger från att åka hem. Man skulle ju inte göra onödiga resor. Jag satt på mitt lilla hyresrum i Stockholm. Man träffade inte kamrater. Jag var ny generaldirektör och det var inga samlingar med andra generaldirektörer.”
”Jag var ledsen ibland också. Ledsen för hela landet. Det här är ju fruktansvärt! Orolig för min familj. Orolig för mina medarbetare. Hur mår de? Det fanns tusen frågor.”
”Men man måste sätta sig över allt det där. På något sätt måste man bara köra.”
Vilket är ditt största dilemma just nu?
”Just nu tycker jag det är den här balansen med att ha tillitsbaserad styrning – att släppa saker – och behovet att jag ska vara tydlig, fatta beslut snabbt och peka med hela handen. Där tycker jag det är en balansgång, för då blir inte delaktigheten lika stor.”
”Sedan jobbar jag hela tiden med det dilemmat att skapa och företräda framtidstro för mina medarbetare, att tro på den här myndigheten. Jag har absolut inga problem med det, och är otroligt trygg i att vi kommer att bestå och göra ett jättebra jobb och att regeringen kommer att ge oss förutsättningar för det. Jag är övertygad om det. Men jag kan inte heller förringa att vi är inne i en reformering.”
Vad är det för egenskaper hos dig som du har haft mest nytta av som generaldirektör på Arbetsförmedlingen?
”Fokuseringen på att röja hinder är en framgångsfaktor. Och att jag alltid har ambitionen att vara transparent och att lita på mina medarbetare. Jag är ingenting utan mina medarbetare, men de kan ha en annan generaldirektör. Den insikten är otroligt viktig. Då blir jag också prestationsinriktad – att prestera för mina medarbetares skull. Det triggar mig.”
Du pratar ofta om respekt för medarbetarna. Men hur visar man respekt för någon när man säger upp dem?
”Det gör du genom att se den personen som en människa. Du måste kunna väldigt mycket om mänskliga beteenden för att vara chef. Du måste kunna sätta dig in i hur den personen du har mitt emot dig troligtvis uppfattar saker och ting. Du måste visa din sårbarhet.”
Om någon hade sagt när du var ung att du skulle bli generaldirektör, vad hade du sagt då?
”Skojar du?! Aldrig! Jag hade skrattat åt att bli generaldirektör. Jag visste nog knappt vad det var. Jag hade inga ambitioner att vara chef. Jag utbildade mig till jurist och är domarutbildad.”
Lyssna på Chef Dilemma för att höra mer om hur Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tycker att det är det är att ha politiker som uppdragsgivare. Vilka viktiga förändringar ser hon på arbetsmarknaden nu – och vad ser mest hoppfullt ut? Vad gör henne arg och hur tänker hon innan hon tar sig an personalproblem?
Chef Dilemma
Podd: Maria Mindhammar
Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin möter Arbetsförmedlingens gd Maria Mindhammar. Finns där poddar finns.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag.
"Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.
En majoritet av cheferna inom vård och omsorg är nöjda med ledarskapet under coronapandemin, visar en undersökning. Chefskollegorna samt familj och vänner har varit det viktigaste stödet under krisen.
Pandemin fortsätter att prägla tillvaron i stort och smått. Vi spanar i kristallkulan och ser en chefsroll i förändring. Är du redo för den nytändning som krävs?
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se