Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”
Microsofts vd Hélène Barnekow har en färgkodad regel för att prioritera sin tid rätt. I nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar hon för Cissi Elwin om hur den hjälper henne att bli en bättre förändringschef.
Microsofts svenska huvudkontor har nyligen flyttat, från den oglamorösa förorten Akalla till ett superdesignat kontor med gigantiska glasytor, mitt emot varuhuset NK i centrala Stockholm. Här jobbar en barista, som gör en Microsoft-logga i cappuccinoskummet.
Ingen har fasta platser och lokalerna känns mer som en gigantisk hotell-lounge än ett kontor. Om alla medarbetare skulle komma till jobbet samma dag, så skulle det bli svårt att få plats.
”Microsoft driver rätt hårt att jobb är något man gör, inte en plats man är på”, förklarar Hélène Barnekov, vd för Microsoft i Sverige, när Chef träffar henne i det nya avsnittet av podden Chef Dilemma.
Där pratar hon med Chefs chefredaktör Cissi Elwin om hur det är att jobba som enda svensk och enda kvinna i internationella tech-bolag, om irriterande ledarskapsklyschor och om hur man ska kunna räcka till som chef, när tempot hela tiden skruvas upp.
”Mitt största dilemma just nu är också ett fantastiskt privilegium – att vi är på en jättestark tillväxtmarknad och växer jättesnabbt.”
Men vid sidan av de nya och snabbväxande affärerna finns de redan befintliga affärerna, som också ger stora pengar som inte får tappas.
”Nästan dagligen ställs vi inför avvägningar: ska vi satsa på att göra mer av det befintliga eller satsa på att ställa om till nya affärer?”
”Det handlar om var vi lägger vår tid, vad vi pratar med våra kunder om och var vi gör våra investeringar. Det här är närvarande hos mig exakt hela tiden”, säger Hélène Barnekow.
Att hela tiden springa snabbare och göra mer håller inte.
”Man måste ta ett steg tillbaka emellanåt. Man kan inte springa på allt, då kommer inget fungera och organisationen kommer inte att må bra.”
Fler och fler saker ska också mätas och kontrolleras, både i den tidigare affären och i de nya affärerna. Risken finns att organisationen snärjs in i en rapportstruktur.
”Då behöver du som chef gå in och ta diskussioner med ditt team om var ni ska lägga krutet. Vad tror vi på – och vad vi får offra?”
Att välja bort öppnar för kritik.
”Som ledare på min nivå så finns det alltid någon som tycker att jag skulle göra ett par saker till. Då får man ha guts och ändå plocka bort vissa grejer.”
Som chef behöver du vara ärlig med att förändring kan vara jobbigt.
”Spegla till ditt team: Det känns så här att göra en stor transformation. Alla pratar om det som att det bara är jättespännande, men det är precis så här det känns, med stora förändringar av affärsmodeller och att gå från gamla till nya affärer. Utöver att man redan gör jättemycket tillkommer alla nya saker. Och det gamla försvinner inte, för det gör det inte med detsamma. Det finns ett läge när det känns som att allt bara adderar på”, säger Hélène Barnekow.
I det läget gäller det för chefen att prioritera rätt, inte minst när det kommer till var man som chef själv lägger sin tid.
”Synligheten och närvaron med medarbetare när man går igenom förändringsfaser är ännu viktigare än annars.”
”30 procent vill jag vara närvarande med medarbetare. Ta spontandiskussioner eller vara med i en kreativ fas när vi ska hitta på nya lösningar för en kund.”
Ärlighet behövs i den där närvaron.
”Folk vill höra dina ord på vad som händer. Inget corporate message, utan hur du tänker kring det själv.”
Som chef kan du få rejäl utväxling av den tid du lägger på medarbetare.
”Man kan märka hur folk blir så lättade bara av ett informellt coachningssamtal, där man ställer lite frågor och berättar vad man själv håller på med. Den tiden tror jag är extremt värdefull.”
Hélène Barnekow berättar i Chef Dilemma om hur hon sedan länge färgkodar sin kalender utifrån 50-30-20-regeln.
”Bestäm dig för hur din tid måste se ut. Det här puttar mig i rätt riktning. Genom att få ihop det externa perspektivet med att vara nära den interna organisationen så kan du bättre förstå vad det är ni försöker göra. Vad ni ska tänka på och var ni behöver skruva. Du känner dig tryggare som chef när du har koll, och mer engagerad och själv med i förändringsresan.”
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Innovationstakten är högre än någonsin. Chef har sammanställt några av de senaste rönen om vad som maxar innovationskraften i en organisation. En av de mindre kända faktorer som främjar kreativitet och innovation är osäkerhet.
Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret.
”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Med konst, kultur och hållbarhet vill han förändra en av näringslivets verkliga bastioner, prestigefyllda Stockholms Handelshögskola. Lars Strannegård är rektorn som går till storms mot överdriven svensk sifferfixering, och för ett bredare bildningsideal bland svenska ledare, bortom balansräkningar och nakna fakta.
Tjusiga ledarskapsteorier är ofta svåra att leva upp till i praktiken. Det är dags för en mer realistisk och konkret syn på ledarskap, menar två forskare.
”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se