Annie Lööf: ”Tänk på medarbetarna som friidrottare”

Tänk på medarbetarna som ett landslag i friidrott. Det är ett tips som tagit centerledaren Annie Lööf vidare i hennes ledarskap. ”Man ska välja personer som är bättre än man själv,” säger hon i nya avsnittet av Chef Dilemma, som släpps idag.

Teamutveckling
Publicerad
Cissi Elwin intervjuar Annie Lööf för podden Chef Dilemma.

Ung kvinna och nybliven chef? Annie Lööf vet hur knepigt det kan vara. Som yngsta partiledare i riksdagen hade hon det inte helt lätt alla gånger. Ett epitet hon fick dras med under en tid var ”floskelmaskin”.

”Då, i början, var det kanske snarare en osäkerhet och att jag inte landade i mina egna ord. Men en del floskler man slänger sig med nu ligger det ju mycket i. Till exempel ’laget före jaget’,” säger hon i Chef Dilemma.

Använder du floskler mer eller mindre nu?

”Som politiker gör jag tio intervjuer på raken och säger samma sak, det är ju politiska budskap man ska återupprepa för varje mediehus. Klart jag kan vara trött på våra valslogans när jag sagt dem varje dag i tre månader. Man är stolt över dem men säger dem för många gånger.

”Under mina första år som partiledare kände jag att jag kunde svara på mycket – men jag tror att andra uppfattade mig som otrygg i min kommunikation och det gjorde att man inte lyssnade på det jag sa. Och det påverkade mig i min självkänsla. När jag började som partiledare hade jag hög självkänsla, sen fick jag kritik för att jag var flosklig och det påverkade mig så jag fick en dipp under några år. Det handlade om att jag var otrygg för jag ville inte säga fel – då blir man inte trygg i sig själv utan håller sig till skrivna talepunkter som inte är ens egna ord.”

Du skrev i din bok att du först spelade ledare och sedan blev det.

”Jag var noga med att jag bara ville prata politik och inte bli personlig, då skulle de fråga de där jobbiga frågorna. Jag upplevde mig som sårbar. Men jag hade hela tiden ett jättestarkt stöd internt och kände förtroendet. Sen är det mätningar och rubriker kring vad alla andra tycker – det var ju jättetufft.”

”Rent ledarskapsmässigt kan jag bli frustrerad över män i 35-40-50-årsåldern som har blivit chefer och som är ’färdiga’ med sitt ledarskap, ungefär ’nu är jag fulländad, på toppen av min karriär och ska lära alla andra’. Man utvecklas ju hela tiden, jag träffar äldre män som har varit chefer i 40 år som fortfarande tycker att de utvecklas. Det är ju ingen floskel, men det är ett förhållningssätt till ledarskap. Medarbetare ser ju igenom ett sådant i grunden ganska osunt ledarskap.”

Är det på väg bort?

”Jag hoppas att det moderna ledarskapet ändå handlar om att få människor att växa. Jag tycker man ska välja personer som är bättre än man själv på vissa delar. Min talskrivare till exempel är bättre på att skriva tal än vad jag är , men jag har min position för att jag är duktig på att inspirera och få ihop lag.”

Särskilt ett råd om just synen på medarbetare som ett lag har hon tagit med sig:

”Mina riksdagsledamöter är ju alla 31 stjärnor – 31 Zlatans. Då fick jag istället tipset att tänka på dem som ett friidrottslag – istället för ett fotbollslag. De behöver helt enkelt hitta sina plattformar och göra det bästa av dem – men det långsiktiga målet är många guldmedaljer för Sverige.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden