Petter Stordalens karriärtips till tvivlaren

I Chefs nya podd Chef Dilemma ger toppcheferna råd kring vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet får affärsmannen Petter Stordalen en fråga om att hoppa på ett jobberbjudande som verkar bra på pappret men kanske inte stämmer överens med ens egna ideal.

Karriär
Publicerad
Petter Stordalen under inspelningen av Chef Dilemma.

Veckans dilemma:

 ”Igår blev jag inkallad på ett möte med min chef. Hon berättade att vår nuvarande hr-chef ska sluta. Och sedan frågande hon om jag vill ha jobbet, och sitta med i ledningsgruppen. Jag blev överraskad och minns inte riktigt vad jag svarade. Något om att det var väldigt smickrande och att jag behöver tänka på saken. Och nu gör jag det, tänker. Kunde knappt sova i natt.

Jag trivs ju i rollen jag har nu, där jag får driva egna projekt och jobba med människor från många olika håll i vårt bolag. Finns det lust i det jag gör kan jag genomföra nästan vad som helst. Kanske är jag orolig att det inte är så roligt att vara med i ledningsgruppen Ärligt talat verkar det inte vara de roligaste kollegorna som sitter där. Min pappa var ekonomichef, jobbade massor och var rätt frånvarande när jag växte upp. Jag vet att jag inte vill bli som honom.

Men den högre lönen skulle såklart göra stor skillnad. Jag, min dotter och min sambo skulle kunna flytta till större. Och min sambo tycker att jag ska ta det här jobbet. Jag kan inte komma fram till vad jag egentligen vill. Magkänslan gör att jag lutar åt att tacka nej. Men chansen att göra karriär är ju här – kanske är jag bara rädd för att misslyckas?”

Petter Stordalen svarar:

Ja, det där var ju inte bara ett dilemma, det var flera stycken. För det första tror jag det är viktigt att hon får göra sitt val. I min nya bok säger jag att det är många som gör val baserat på vad andra drömmer om för dig, föräldrar eller vänner. Men du ska ta möjligheter som bjuds om DU tycker det är spännande.”

”Därför måste hon filtrera bort sambons råd. Pengar ger trygghet men ingen lycka, det är en hygienfaktor men ingen motivationsfaktor. Och hon vill inte bli som sin far, det tror jag alla kan känna. Men det är också något hon kan styra själv.”

”Då står det och väger på en sak och det är: ska hon ta chansen? Då tänker jag alltid. Ställ dig själv en fråga: Vad har jag att förlora?”

”Det värsta som kan hända är hon inte trivs, då kan hon gå tillbaka till det hon hade. Hallå, här sitter en man som gjort så många fel, så många galna saker i sitt liv och gått ’på trynet’ så många gånger. Ett levt liv är ett med toppar och dalar. Du måste kasta dig ut i det. Våga hoppa över klyftan, du vet bara inte hur långt det är. Men du måste ta chansen! Det enda som är säkert, det enda du kan ångra, det är alla saker du inte gjorde för att du inte vågade ta chansen.”

”Så mitt råd för dilemmat är: Grip möjligheten. Ta jobbet. Kör!”

Hon funderar och funderar – är det bra att tänka länge på en sån här sak?

”Det här är lite typiskt svenskt, det är mycket utvärdering och det är många som ska in i processen. Jag säger: Bara gör det.”

Och hur ska hon ställa sig till det här med att det verkar tråkigt att vara chef på ledningsgruppsnivå?

”Hon vet ju inte! Glöm bekymren. Det kanske är fantastiska människor? Människor har en tendens att funka så att om du ler mot världen så ler världen mot dig. Har du inställningen att det är tråkigt så blir det tråkigt. Men om du börjar varje dag med att detta är en fantastisk dag så kommer hela din mentala inställning ändras. Du måste gå in och ge järnet.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden