ledare-4

5 saker utmärkta ledare gör – varje dag

Det finns några vanor som förenar bra chefer – oavsett nivå, bransch eller medarbetare. Här är fem saker att hålla i minnet.

Nej, det handlar inte om att hålla sig i fysisk topptrim, äta chiapudding morgon-middag-kväll eller ha perfekt ordning på administrationen. För chefen är de goda vanorna främst mentala. De kan tyckas självklara, men är ack så lätta att glömma bort.

Magasinet Inc:s ledarskapsexpert Peter Economy har satt ihop den ultimata topp-fem-listan över chefens goda vanor, här i en något Chef-modifierad tappning.

De inspirerar med optimism:

Happy So Excited GIF - Find & Share on GIPHY

Det kan vara påfrestande att alltid vara den som ska se ljuset i slutet av den mörka omorganisationstunneln – eller vad det nu må handla om. Men kom då ihåg att en positiv inställning förr eller senare smittar andra. Det gör det värt ansträngningen.

De är sig själva
Var medveten om dina kärnvärden och följ dem. Kompromissa inte med dina ideal. Detta är något som alla stora ledare har gemensamt – de är sig själva ut i fingerspetsarna och ändrar inte på det för att vinna uppskattning. De tror på sig själva, det de gör och litar på sina medarbetare.

De agerar med självförtroende:

Confident Mae West GIF - Find & Share on GIPHY

Håll huvudet högt och se framåt – även om du har en dålig dag eller befinner dig i en ny situation eller miljö som du inte är bekväm i. Särskilt då. Och kom ihåg – du har större chans att lyckas med det om du klarar av punkten ovan.

De skapar tillit:

And I Failed You The Dark Knight Rises GIF - Find & Share on GIPHY

Här handlar det både om att vara tillgänglig för medarbetarna och att ha förmågan att uttrycka sig inspirerande och ansvarsfullt. Båda gör det möjligt för medarbetarna att lita på dig.

De fattar beslut och står fast vid dem…

Boss GIF - Find & Share on GIPHY

…skriver Inc. Allt för att ge stabilitet i en allt osäkrare omvärld. Men, vill Chef tillägga – de vågar också anpassa sig efter nya, överraskande förutsättningar i omgivningen.

Följsamhet:

Martial Arts Fighting GIF by Shaw Brothers - Find & Share on GIPHY

För följsamhet är en kvalitet som allt oftare nämns i chefssammanhang – och i kombination med tydlighet skänker även detta förhållningssätt en känsla av stabilitet.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

kvallsmail_intervjuperson
Kommunikation

Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Man som deltar i videomöte. Sitter i soffan med dålig hållning och kalsonger.
Kommunikation

Så många av dina medarbetare gör annat under det digitala mötet

Kanske har du som chef någon gång känt av utmaningen att få allas fulla uppmärksamhet under videomötet? Nu bekräftar en ny Sifo-undersökning din magkänsla. Drygt 3 av 4 svenskar passar nämligen på att göra helt andra uppgifter under videomötet. Dessutom har var fjärde person bytt ut kavajen mot en pyjamas!

En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.
Kommunikation

Mejlförbud för chefer sprider sig

Ett tredje land i Europa, Belgien, har nu tagit beslut på att inte låta statsanställda chefer kontakta sina anställda efter arbetstid. Orsaken är att man vill skydda medarbetare från stress.

Böcker och Obama.
Kommunikation

Lästips från en ex-president: Obamas favoritböcker 2021

USA:s tidigare president, Barack Obama, är en storläsare av rang. Nu delar han med sig av sina favoritböcker från det gångna året. På listan finns bland annat Nobelpristagaren Ishiguros bok Klara och solen om artificiell intelligens och Lauren Groffs Matrix influerad av Trumps presidentskap. 

En röd stuga i skogen i ett vitt vinterlandskap
Kommunikation

Vila upp dig med kultur under julen

Äntligen jul och långhelger, så att även chefen får sin välförtjänta vila. Här är de bästa kulturupplevelserna att njuta av, hemma i soffan och ute på stan. Självklart med viss relevans på ledarskapet, så du inte glömmer bort din chefsroll under ledigheten.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration över personer som pratar.
Kommunikation

Feedback bästa sättet att motivera medarbetarna

Att ge medarbetare feedback är det bästa sättet att motivera dem på, enligt en studie i Journal of Experimental Psychology. Det har större effekt än pengar i form av bonus eller förkortad arbetstid, enligt studien.