Foto: New Old Stock
Foto: New Old Stock

Ultimata listan: 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

Det finns några vanor som förenar bra chefer – oavsett nivå, bransch eller medarbetare. Här är fem saker att hålla i minnet.

Nej, det handlar inte om att hålla sig i fysisk topptrim, äta chiapudding morgon-middag-kväll eller ha perfekt ordning på administrationen. För chefen är de goda vanorna främst mentala. De kan tyckas självklara, men är ack så lätta att glömma bort.

Magasinet Inc:s ledarskapsexpert Peter Economy har satt ihop den ultimata topp-fem-listan över chefens goda vanor, här i en något Chef-modifierad tappning:

De inspirerar med optimism:

 

Det kan vara påfrestande att alltid vara den som ska se ljuset i slutet av den mörka omorganisationstunneln – eller vad det nu må handla om. Men kom då ihåg att en positiv inställning förr eller senare smittar andra. Det gör det värt ansträngningen.

De är sig själva:

 

Var medveten om dina kärnvärden och följ dem. Kompromissa inte med dina ideal. Detta är något som alla stora ledare har gemensamt – de är sig själva ut i fingerspetsarna och ändrar inte på det för att vinna uppskattning. De tror på sig själva, det de gör och litar på sina medarbetare.

”chefdagen_bard-1"

Redo för nästa steg i din chefskarriär?

Vässa dina kunskaper i Chefs nätverk och nå nästa nivå i ditt ledarskap.

Läs mer och anmäl dig här

De agerar med självförtroende:

 

Håll huvudet högt och se framåt – även om du har en dålig dag eller befinner dig i en ny situation eller miljö som du inte är bekväm i. Särskilt då. Och kom ihåg – du har större chans att lyckas med det om du klarar av punkten ovan.

Läs också: 10 vanor vi hatar på jobbet

De skapar tillit:

 

Här handlar det både om att vara tillgänglig för medarbetarna och att ha förmågan att uttrycka sig inspirerande och ansvarsfullt. Båda gör det möjligt för medarbetarna att lita på dig.

De fattar beslut och står fast vid dem…

 

…skriver Inc. Allt för att ge stabilitet i en allt osäkrare omvärld. Men, vill Chef tillägga – de vågar också anpassa sig efter nya, överraskande förutsättningar i omgivningen.

via GIPHY

För följsamhet är en kvalitet som allt oftare nämns i chefssammanhang – och i kombination med tydlighet skänker även detta förhållningssätt en känsla av stabilitet.

Läs också: 16 uttryck som får dig att verka oproffsig

Missa inget! Prenumerera på Chefs nyhetsbrev

  • Prenumerera på Chefs nyhetsbrev med det bästa från Chef.se.