ledare-4

5 saker utmärkta ledare gör – varje dag

Det finns några vanor som förenar bra chefer – oavsett nivå, bransch eller medarbetare. Här är fem saker att hålla i minnet.

Nej, det handlar inte om att hålla sig i fysisk topptrim, äta chiapudding morgon-middag-kväll eller ha perfekt ordning på administrationen. För chefen är de goda vanorna främst mentala. De kan tyckas självklara, men är ack så lätta att glömma bort.

Magasinet Inc:s ledarskapsexpert Peter Economy har satt ihop den ultimata topp-fem-listan över chefens goda vanor, här i en något Chef-modifierad tappning.

De inspirerar med optimism:

Happy So Excited GIF - Find & Share on GIPHY

Det kan vara påfrestande att alltid vara den som ska se ljuset i slutet av den mörka omorganisationstunneln – eller vad det nu må handla om. Men kom då ihåg att en positiv inställning förr eller senare smittar andra. Det gör det värt ansträngningen.

De är sig själva:

Var medveten om dina kärnvärden och följ dem. Kompromissa inte med dina ideal. Detta är något som alla stora ledare har gemensamt – de är sig själva ut i fingerspetsarna och ändrar inte på det för att vinna uppskattning. De tror på sig själva, det de gör och litar på sina medarbetare.

De agerar med självförtroende:

Confident Mae West GIF - Find & Share on GIPHY

Håll huvudet högt och se framåt – även om du har en dålig dag eller befinner dig i en ny situation eller miljö som du inte är bekväm i. Särskilt då. Och kom ihåg – du har större chans att lyckas med det om du klarar av punkten ovan.

De skapar tillit:

And I Failed You The Dark Knight Rises GIF - Find & Share on GIPHY

Här handlar det både om att vara tillgänglig för medarbetarna och att ha förmågan att uttrycka sig inspirerande och ansvarsfullt. Båda gör det möjligt för medarbetarna att lita på dig.

De fattar beslut och står fast vid dem…

Boss GIF - Find & Share on GIPHY

…skriver Inc. Allt för att ge stabilitet i en allt osäkrare omvärld. Men, vill Chef tillägga – de vågar också anpassa sig efter nya, överraskande förutsättningar i omgivningen.

Följsamhet:

Martial Arts Fighting GIF by Shaw Brothers - Find & Share on GIPHY

För följsamhet är en kvalitet som allt oftare nämns i chefssammanhang – och i kombination med tydlighet skänker även detta förhållningssätt en känsla av stabilitet.

Relaterade artiklar

Collage av de ledarskapspoddar som nämns i artikeln
Kommunikation

10 ledarskapspoddar du inte vill missa

Poddar om ledarskap, karriär och arbetsliv har fullkomligt exploderat på sistone. Vi har listat 10 av de bästa just nu.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.
Arbetsmiljö

”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

Märkliga smeknamn, familjekonflikter och toalettbesök – mycket kan avslöjas under videomöten i hemmet. Så här undviker du några vanliga pinsamheter.
chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.