jesper-karrbrink

Bra chefer tränar mer

Träning gör dig inte bara trimmad och väl­mående. Några extra varv i löparspåret kan göra dig till en bättre chef och gynna din karriär. Chef har frågat svenska chefer om deras motionsvanor.

”För att orka med jobbet be­­höver jag vara i bra fysisk balans.”

”Utan kondis och ork hade jag inte kommit dit jag är i dag.”

Cheferna i Chefs stora undersökning är överens om fördelarna med träning, inte bara för hälsan utan för chefsjobbet.

Trots hög arbetsbörda och tidsbrist väljer chefer att lägga minst lika mycket tid på promenader, styrketräning, löpning, cykling och gympa som genomsnittssvensken. Drygt 70 procent säger sig motionera minst en gång i veckan, under minst 30 minuter per tillfälle. Lika många säger sig träna lika mycket, eller mer, än föregående år.

Nidbilden av chefen som en cigarrökande, smällfet pösmunk kan inte vara mer ute. I dag är en positiv inställning till motion snarast en avgörande faktor för fortsatt framgång i karriären.

Chefs undersökning visar att motionsutövandet bland svenska chefer ökar med stigande befattning. 60 procent av de till­­frågade cheferna är övertygade om att motionsvanor har betydelse för karriären. Och nästan fyra femtedelar av de tillfrågade som har högre befattning i dag än för fem år sedan, säger sig träna lika mycket, eller mer, än på sitt senaste jobb.

Överraskande?

Inte om man får tro forskarna.

”Träning är ett kraftfullt verktyg för att klara tung belastning. Vår forskning visar att de som tränar på arbetstid är mer produktiva. Det gäller inte minst chefer, som ofta har bättre möjligheter att planera sin egen tid, säger Ulrica von Thiele Schwarz, psykolog och forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Ulrica von Thiele Schwarz leder ett stort, tvärvetenskapligt forskningsprojekt om sambandet mellan individers hälsa och företags produktivitet.

”Det finns många omedelbara effekter av att träna. Man blir helt enkelt lite trevligare och lite snabbare i tanken”, säger hon.

På längre sikt anser forskarna att motion sänker sjukfrånvaron, förbättrar sömnen, orken, stresståligheten och inlärnings­förmågan.

”Fysisk aktivitet frisläpper neurohormoner, på samma sätt som vissa antidepressiva läkemedel gör. Vältränade personer är mer stresståliga, eftersom stresshormoner inte frisläpps lika mycket hos dem med lägre blodtryck och puls. Motion kan till och med leda till nybildning av hjärnceller, vilket påverkar inlärningsförmågan”, säger Mats Börjesson, professor i folkhälsa vid Idrottshögskolan, GIH.

Trendspanaren och författaren Göran Adlén har länge predikat hälsans betydelse för det goda ledarskapet. I sin pinfärska trendrapport målar han upp bilden av ”the superfit boss” och betydelsen av ett så kallat neuro-ledarskap.

”Vi planerar och analyserar allt mer, vilket kräver mer av oss, samtidigt som informationsöverskottet inbjuder till allt fler distraktioner. Som chef i dag är det livsnödvändigt att förstå vad dopamin och noradrenalin är. Träning ökar dopaminnivåerna och minskar stresshormonerna, vilket gör att vi presterar mer. Det är be­­­tydligt bättre än läsk och godis. Arbets­givarna borde förbjuda socker i stället för Facebook”, säger han.

Det är uppenbart att en tur i löparspåret handlar om mer än att komma i trim. Fråga bara chefsrekryterarna:

”Att vara hög chef är ett superkrävande jobb och det är viktigt att hålla sig i form. Det finns ett tydligt samband mellan en positiv inställning till motion och höga ambitioner och positioner”, säger Niklas Delmar, chefsrekryterare och partner i Michaël Berglund Executive Search.

Enligt forskarna är det dock svårt att avgöra vad som kommer först – hönan eller ägget:

”Man blir nyfiken på om förmågan att kombinera träning och karriär är utmärkande för personer med chefsjobb, eller om det är själva träningen som gör att de här personerna klarar av högre belastning”, funderar Ulrica von Thiele Schwarz.

”Det finns säkert ett samband mellan karriär och motion. Personer som tar hand om sig och tränar tål stress bättre och orkar mer. Men det finns så klart även en social skillnad: När man studerar deltagarlistor till maratonlopp ser man en överrepresentation av akademiker och höga chefer”, säger professor Mats Börjesson.

För Niklas Delmar är kopplingen ­mellan motion och karriär självklar:

”Bara här i kvarteret runt kontoret nära Stureplan är det knökfullt på gymmen på luncherna.”

Det gäller alltså att se upp. Den svettiga motionären på löpbandet bredvid ditt kan mycket väl vara din främsta konkurrent om drömjobbet.

TEXT: Calle Fleur och Ingrid Askeberg

LÄS MER: Vilken träningstyp är du? Chefs hälso- och motionsexpert tipsar om bästa träningen för olika chefsjobb.

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa