Leda i lågkonjunktur

Lågkonjunkturen innebär särskilda utmaningar för chefen. Hela 60 procent oroar sig för uppsägningar och neddragningar, visar Chefs undersökning. Hur klarar man pressen? Här är Chefs artiklar om krisledarskap.

Chef om att leda i lågkonjunktur

Ledarskap är svårt, särskilt under stress och starkt påfrestande situationer, och sällan finns facit för hur man bäst ska agera då allt ställs på sin spets.

Vad som oroar chefer allra mest i rådande läge står klart: uppsägningar, neddragningar, orealistiska krav och missnöje i organisationen toppar bekymmerslistan i Chefs undersökning.

Här på Chefs sida om att leda i lågkonjunktur hittar du: 

  • Chef undersökning: Chefer hårt drabbade av lågkonjunkturen.
  • Case: Hur gör andra chefer?
  • Tips och råd om att leda i bistra tider.
  • Chefs chefredaktör Calle Fleur om sina egna erfarenheter av att leda i kris.
  • Lärdomar från tidigare kriser.
  • Inspiration.
  • Och våra senaste artiklar i ämnet – allt för att du ska hålla dig uppdaterad!

Hur leder man i lågkonjunktur?

Tydligt är att kriser ofta uppstår ur något stort och för de flesta fullständigt oväntat, i årtionde efter årtionde: börskraschen 1929, oljekrisen på 1970-talet, Sovjetunionens fall, dotcom- och finanssammanbrotten under tidigt 2000-tal, pandemin och nu krigen i Ukraina och Mellanöstern. 

”Tecken på den kommande krisen finns alltid. Det gäller bara att vara redo att tolka dessa signaler i tid. Tyvärr tycks den mänskliga naturen lägga hinder i vägen”, säger nationalekonomen och tidigare regeringsrådgivaren Lars Jonung i en ­analys om finanskrisers beskaffenhet. 

Typiskt är också att krisinsikterna bleknar bort efter en tid.

Viktigt att komma ihåg är att i osäkra tidevarv så ökar chefens betydelse.

Sitt still i båten. Spring inte på flera bollar samtidigt, det skapar mer stress än nytta. Färre men värre insatser. Allt går vidare, även detta.”

Röst ur Chefs undersökning om att leda i lågkonjunktur, 2024

Chefakademin Talks 21 augusti

Chefakademin Talks: Nu lättar vi AI-stressen

Som ledare i AI-omställningen har du högt och lågt att ta ställning till. Allt från strategisk inriktning och etiska avvägningar, till att få vardagsanvändande av AI-verktyg att fungera effektivt.

Välkommen till ett intressant samtal under ledning av Cissi Elwin 21 augusti – anmäl dig kostnadsfritt idag!

Läs mer

”Att i någon mån hålla masken och behålla sitt lugn är väsentligt för en chef, annars riskerar man att bidra till demoralisering. Sträva alltså efter ett robust agerande som signalerar kontroll – samtidigt som du som chef alltid bör bära i minne att det ytterst handlar om människor.

Åsa Lundquist Coey, doktor i management och komplexitet

Mer om krisledarskap:

kvinna och man skrattar på kontoret

Utbildning: Ny som chef

Det sägs att fotbollsspelare är 80 % i träning och 20 % i match. Chefer däremot förväntas ofta vara matchklara från dag ett. Ge dig själv eller dina nya chefer den bästa starten så att framtidens ledare faktiskt vill fortsätta vara ledare.

Boka nu!