cv-3

Så skriver du ett cv med wow-känsla

Att skriva ett cv är ofta ett måste när du söker jobb. Här är knepen som gör att just din meritförteckning sticker ut.

I takt med att sociala medier har fått en större betydelse har cv:t till viss del fått se sig om-sprunget av Linkedin. Men fortfarande förväntar sig de flesta rekryterare att du skickar in ett cv. Och om det inte är utformat på rätt sätt finns risken att det hamnar i fel hög.

Ett bra sätt att bryta igenom bruset är att börja med ett telefonsamtal till den som ansvarar för rekryteringen. Det ger dig en möjlighet att ta reda på mer om tjänsten, så att du kan anpassa ditt cv efter detta.

”Förr var alltid cv:t detsamma och så anpassade man det personliga brevet. Men nu tycker jag att man även ska anpassa cv:t till den tjänst man söker. Lyft fram olika saker för olika roller”, säger Linus Zackrisson, karriärrådgivare.

Läs också: Så hittar du din framgångsfaktor

En bra fråga att ställa under samtalet är om det finns något som kan vara bra att känna till om tjänsten, men som inte framkommer i annonsen.

Ett annat sätt att skilja ut dig från mängden är att hänvisa till de kontakter som du eventuellt har på företaget i ditt cv.

”Rekrytering handlar till stora delar om riskminimering. Men det måste göras på ett naturligt sätt. Det får inte vara för avlägset för då blir det bara konstigt.”

Något annat som är viktigt är att ta med länken till din Linkedin-profil i ditt cv.

”När jag är rekryterare och får ditt cv med länken till din Linkedin-profil så klickar jag på den länken – och pang, då ser jag att vi har tre gemensamma kontakter och att du har fyra jättefina rekommendationer. Det sticker så klart ut”, säger Linus Zackrisson.

Läs också: Så läser du av arbetsplatskulturen på anställningsintervjun

Ett bra sätt att inleda ditt cv är att sammanfatta din erfarenhet och din kompetens med några meningar eller punkter.

”Rekryteringsprocesser går fortare och fortare och du måste sälja in dig på väldigt kort tid. Om det i mitten av sidan två står någonting som är väldigt intressant finns risken att det försvinner i mängden. Men om du lyfter fram dina unika styrkor i början av cv:t och ger mig som läsare lite wow-känsla blir jag mer intresserad av att läsa resten av cv:t.”

När det gäller layouten är det viktigt att den är genomtänkt och förstärker det intryck som du vill ge. Anpassa utformningen efter branschen som du söker jobb inom.

Oavsett hur du väljer att utforma ditt cv är det bra att ta med ett foto av dig själv. Det ger ett personligare intryck och skapar igenkänning när rekryteraren träffar dig.

Läs också: Så säkrar du utvecklingen på ditt nya jobb

Tänk också på att använda ett snyggt typsnitt. Det skadar inte heller om du förstärker delar av ditt cv med färger, så länge du inte överdriver.

Något som är extra viktigt för dig som chef är att försöka ge en bild av hur tunga dina chefsuppdrag har varit.

”Jag tycker om när man ser siffror på hur stort ditt ansvar var, hur många du hade personalansvar för, vilket budgetansvar du hade och så vidare”, säger Linus Zackrisson.

Glöm inte heller att lyfta fram de resultat du har åstadkommit.

Berätta också gärna vilken befattning du har rapporterat till, exempelvis vd, styrelseordförande eller mellanchef.

Ett vanligt misstag är att beskriva tidigare roller på ett alltför abstrakt sätt, så att det blir svårt att förstå vad du har jobbat med. Anpassa ditt språk till mottagaren så att det går att få en bild av vad du har gjort.

”Det är mottagaren som bestämmer om du lyckas med din kommunikation. Om du inte lyckas förklara vad du gör och vad du har åstadkommit på ett tydligt sätt så förstår du själv i vilken hög du hamnar.”

Karriärskolan steg 5: Gör ansökningsbrevet till ett frieri

Relaterade artiklar

Två kollegor som diskuterar framför en datorskärm.
Verksamhetsutveckling

Osäkerhet föder kreativa idéer

Innovationstakten är högre än någonsin. Chef har sammanställt några av de senaste rönen om vad som maxar innovationskraften i en organisation. En av de mindre kända faktorer som främjar kreativitet och innovation är osäkerhet.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Lars Strannegård går ut genom Handelshögskolans massiva port.
Verksamhetsutveckling

Handelshögskolans rektor – ingen vanlig siffernisse

Med konst, kultur och hållbarhet vill han förändra en av näringslivets verkliga bastioner, prestigefyllda Stockholms Handelshögskola. Lars Strannegård är rektorn som går till storms mot överdriven svensk sifferfixering, och för ett bredare bildningsideal bland svenska ledare, bortom balansräkningar och nakna fakta.

Bild på Cecilia och ökningen i siffror.
Verksamhetsutveckling

Chef ökar – igen!

På en tuff mediemarknad hör Chef till de tidningar som ökar, visar nya siffror från Orvesto Konsument.

Illustration med en stenåldersmänniska som håller upp en stenplatta där det står Agil.
Verksamhetsutveckling

Gå inte vilse i ledarskapsfluffet

Tjusiga ledarskapsteorier är ofta svåra att leva upp till i praktiken. Det är dags för en mer realistisk och konkret syn på ledarskap, menar två forskare.
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En grupp glada människor som promenerar
Hälsa

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.