ansokan
Illustration: Lars Rehnberg

Gör brevet till ett frieri

Du är på väg att söka en ny chefsutmaning och har ditt cv redo. Dags att skriva det personliga brevet.

Syftet med brevet är att komplettera cv:t. Det innebär att det inte ska vara en upprepning av din meritförteckning. Visserligen kan en del uppgifter förekomma på båda ställena, men i så fall bör du paketera informationen på ett annorlunda sätt i ditt brev. Det kan du bland annat göra genom att ge konkreta exempel på hur du uppfyller de krav som tjänsten ställer.

”Om det på någon rad i cv:t står att du ökade resultatet med så och så många procent kan du berätta mer om det på två eller tre rader och ge läsaren mer kött på benen”, säger Birgitta Möller, certifierad cv-konsult.

Läs också: Gå vidare i karriären – expertens bästa tips

För att kunna anpassa ditt brev efter mottagaren gäller det att du har läst annonsen ordentligt. Om du inte hittar tillräckligt mycket information där bör du besöka hemsidan.

Där kan du också läsa igenom eventuella medarbetarintervjuer och ta reda på vilka mål och visioner som företaget eller organisationen har. Denna information kan du sedan använda för att motivera varför du vill jobba just där.

”Det är som om du friar till någon. Då vill ju den personen känna att du bara friar till en person, inte till tolv andra och hoppas på att någon av dem ska säga ja. Man vill ju känna sig utvald. Det gäller även för arbetsgivare”, säger Birgitta Möller.

Anledningen till att du söker jobbet får gärna komma redan i inledningen. Överlag är det viktigt att du börjar brevet på ett intresseväckande sätt.

”I USA säger man ’you have to get them at hello’. Läsaren måste från början känna att det här vill jag läsa mer om.”

Läs också: 

Förutom att nämna varför du söker tjänsten kan du använda dig av en intresseväckande rubrik för att fånga läsaren tidigt. Du kan också berätta en spännande historia förutsatt att den är relevant för tjänsten och företaget.

När det är dags att förklara på vilket sätt du är rätt person för tjänsten kan du gå tillväga på flera sätt. Ett av de enklaste är att helt enkelt beskriva detta i löpande text.

Du kan också ställa upp dina fördelar i en punktlista för att göra det extra tydligt vilka styrkor du har.

Ett tredje sätt att sälja in dig själv kan vara att använda en jämförelsetabell med två kolumner. I den ena kolumnen skriver du ner vilka krav som tjänsten ställer och i den andra berättar du på vilka sätt du uppfyller dessa krav.

”Men det kan du bara göra om du uppfyller det som står i annonsen till 100 procent”, säger Birgitta Möller.

Läs också: 

När det är dags att avrunda texten gäller det att stå på dig. Om du tycker att du är rätt person för jobbet finns det ingen anledning att vara blygsam.

”Du ska inte vara för mesig utan kan gott säga att ’eftersom min bakgrund stämmer väl överens med era krav ser jag fram emot att träffas’. Du ska inte skriva att ’jag hoppas att ni …’ utan vara mer självsäker.”

Ett misstag att undvika är att gå in för mycket på din privata situation. Om du överhuvudtaget ska nämna något om den ska det göras i cv:t – och inte i alltför detaljerade ordalag.

”Det kan stå i cv:t att du har familj, men inte nödvändigtvis hur gamla dina barn är. Skriv gärna vad du gillar att göra på fritiden, men inte för detaljerat. Du har max två sidor till ditt förfogande och då får det här med barnen och fritidsaktiviteterna högst ta två rader”, säger Birgitta Möller.

Läs också: 

Relaterade artiklar

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.
Karriär

Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Cilla Benkö i röd tröja och mot en vit bakgrund.
Karriär

Cilla Benkö: Jag har en snabb hjärna

Precis som många andra chefer brottas Sveriges Radios vd Cilla Benkö med hur det nya arbetslivet ska se ut.

”Vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget”, säger hon i nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma, där hon diskuterar ledarskap med Cissi Elwin.

Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Fyra högar med guldmynt mot en rosa bakgrund.
Karriär

Här är jobben med högst månadslön

Funderar du på vilka jobb som ger mest i plånboken? Då kan du spana in SCB:s  lista på yrken som är bäst betalda i Sverige.