intervju-4
Hur många är med och fattar beslut om din anställning? Och hur beter de sig mot varandra? Foto: Adobe Stock

Så läser du av kulturen på intervjun

Det kan hända att man förhastar sig vid ett lockande jobberbjudande – i alla fall om man är tillräckligt motiverad att lämna sitt gamla jobb. Men nog vill du hamna på en arbetsplats som känns rätt för dig?

Tänkte väl det. Affärsmagasinet Forbes listar fem iakttaganden du kan göra redan under anställningsintervjun som faktiskt kan säga en hel del om en arbetsplats – och Chef bidrar med ett bonustips.

Alltför rigorös intervjuprocess: Känns det som att du träffat hälften av företagets anställda redan under intervjuerna? Det kan – men måste inte – vara ett dåligt tecken. Men du bör fundera över om du verkligen vill jobba på ett ställe där så många personer är inblandade i ett beslut – och där processer som att anställa kan bli långdragna.

Alltför slapp intervjuprocess: Dyker de som du blivit lovad att få träffa inte upp? Verkar den som intervjuar dig inte bry sig? Hm – här verkar det som att din tid inte är värd mycket i företagets ögon. Är du bekväm med en mindre organiserad arbetsplats är det förstås inget problem. Eller?

Två bruna getter stångas.

Läs också: 5 saker du gör – som skapar konflikter

Subtila nålstick rekryterarna emellan: Om intervjuprocessen består av flera led, lyssna av hur de som frågar ut dig refererar till varandra och i vilken kontext. Ifrågasätts någon av de icke närvarandes kompetens, kanske på – ett förment – vänligt sätt? ”Jaha, Eva har redan ställt den frågan till dig? Ja, det borde jag ju förstått, haha.” Läs av kroppsspråk och tonlägen.

Spionera: Lyssna på konversationer medarbetare emellan om du blir runtvisad i lokalerna. Småprat eller strikt jobbsnack? Verkar folk stressade? Skrattas det i mötesrummet? Kommer någon in sent eller går tidigt och hur bemöts det av de andra?

Testa kommunikationsförmågan: Om du gått vidare i urvalet och fått höra att företaget överväger att anställa dig – hur lätt är din kontakt att nå? Får du svar på dina mejl och undringar? Ringer hen tillbaka? Om ingen har tid för dig nu, kommer de ha det sedan tror du?

Bonustips från Chef: Innan intervjun – fundera över vad det var som lockade dig att söka jobbet. Hur fick du tips om det, var det genom en jobbannons? Hur var den i så fall utformad? Genom en personlig kontakt – vem och i vilka ordalag talade ni om jobbet? Leta efter den känslan hos dem du möter under intervjun, eller ännu bättre: formulera en kontrollfråga att ta upp för att få din föreställning av arbetsplatsen bekräftad eller motbevisad.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Relaterade artiklar

Handskakning
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.