intervju-4
Hur många är med och fattar beslut om din anställning? Och hur beter de sig mot varandra? Foto: Adobe Stock

Så läser du av kulturen på intervjun

Tänkte väl det. Affärsmagasinet Forbes listar fem iakttaganden du kan göra redan under anställningsintervjun som faktiskt kan säga en hel del om en arbetsplats – och Chef bidrar med ett bonustips.

Alltför rigorös intervjuprocess: Känns det som att du träffat hälften av företagets anställda redan under intervjuerna? Det kan – men måste inte – vara ett dåligt tecken. Men du bör fundera över om du verkligen vill jobba på ett ställe där så många personer är inblandade i ett beslut – och där processer som att anställa kan bli långdragna.

Alltför slapp intervjuprocess: Dyker de som du blivit lovad att få träffa inte upp? Verkar den som intervjuar dig inte bry sig? Hm – här verkar det som att din tid inte är värd mycket i företagets ögon. Är du bekväm med en mindre organiserad arbetsplats är det förstås inget problem. Eller?

Läs också: I år rekryterar vi med vr

Subtila nålstick rekryterarna emellan: Om intervjuprocessen består av flera led, lyssna av hur de som frågar ut dig refererar till varandra och i vilken kontext. Ifrågasätts någon av de icke närvarandes kompetens, kanske på – ett förment – vänligt sätt? ”Jaha, Eva har redan ställt den frågan till dig? Ja, det borde jag ju förstått, haha.” Läs av kroppsspråk och tonlägen.

Spionera: Lyssna på konversationer medarbetare emellan om du blir runtvisad i lokalerna. Småprat eller strikt jobbsnack? Verkar folk stressade? Skrattas det i mötesrummet? Kommer någon in sent eller går tidigt och hur bemöts det av de andra?

Testa kommunikationsförmågan: Om du gått vidare i urvalet och fått höra att företaget överväger att anställa dig – hur lätt är din kontakt att nå? Får du svar på dina mejl och undringar? Ringer hen tillbaka? Om ingen har tid för dig nu, kommer de ha det sedan tror du?

Bonustips från Chef: Innan intervjun – fundera över vad det var som lockade dig att söka jobbet. Hur fick du tips om det, var det genom en jobbannons? Hur var den i så fall utformad? Genom en personlig kontakt – vem och i vilka ordalag talade ni om jobbet? Leta efter den känslan hos dem du möter under intervjun, eller ännu bättre: formulera en kontrollfråga att ta upp för att få din föreställning av arbetsplatsen bekräftad eller motbevisad.

Läs också: Så ska franska anställda ”tvingas” koppla bort jobbet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga HR-avdelningen vad som gäller kring tjänsten du blivit erbjuden.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
star_cv_intervju_stjarna
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.
linkedin-6
Arbetsrätt

Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt personliga varumärke eller bygga ditt nätverk är Linkedin mer eller mindre ett nödvändigt verktyg i dag. Men hur använder du ditt konto i praktiken för att få hjälp i karriären?
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

guldklocka
Hälsa

Bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Hoppjerka brukade vara ett skällsord på arbetsmarknaden. Men när många företag tvingas bli alltmer snabbrörliga borde väl chefen som har hoppat omkring stå högt i kurs?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden