karriar
På väg mot drömjobbet? Illustration: Kalle Mattsson

Så hittar du din framgångsfaktor

Att inte trivas på jobbet är en sak – att veta vad man vill göra i stället är en helt annan. Här tipsar karriärcoachen Charlotte Hågård om hur du kommer fram till vad du vill jobba med.

Trodde du att det bara var personer i början av arbetslivet som kände sig vilsna och osäkra på vad de vill jobba med? Icke. Den känslan kan hänga med långt upp i åldrarna, även efter att karriären har tagit fart.

”I höstas gjorde Folkuniversitetet en undersökning som visade att varannan svensk vill byta jobb och var fjärde person vill byta yrke. Men det är bara 13 procent som gör något åt det. Det där med att man ska välja ett yrke för livet, det är förlegat”, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och författare till bland annat boken Alla har talang.

Det första steget för att komma fram till vad du vill jobba med och vad dina styrkor är tar du genom att ställa dig själv ett antal frågor:

Läs också: Jobbintervju? Här är bästa svaret på vanligaste frågan

1. Vilka arbetsuppgifter tycker jag är mest intressanta?

2. Vad är det jag tycker är roligast?

3. Vad är det jag har haft lättast för?

Ett sätt att göra detta är att skriva ner dina arbetsuppgifter och sätta plus eller minus på dem efter hur intressanta de är.

Du kan också rådfråga personer som känner dig väl, både privat och på jobbet, för att få deras syn på dina styrkor.

Läs också: Så säkrar du utvecklingen på ditt nya jobb

”Fråga: I vilka sammanhang kommer jag till min rätt? Om du skulle beskriva mig med fem ord, vilka ord skulle du använda då?”

Ibland räcker inte personerna i din omgivning till. Då kan det vara läge att vända sig till en karriärcoach.

Du kan också söka upp en studievägledare eller yrkesvägledare. Ytterligare en möjlighet är att besöka Arbetsförmedlin­gens hemsida där det finns en yrkesvägledningsfunktion som heter Yrken A–Ö.

”Där finns det massor med information om olika yrken. Det kanske låter konstigt för en chef, men det kan vara väldigt intressant om man funderar på att göra en stor yrkesförändring”, säger Charlotte Hågård.

Läs också: 4 sätt att skapa oreda och bli mer kreativ

När du har kommit fram till vilket yrke du tror skulle passa dig är nästa steg att undersöka om du är på rätt spår. Försök att få kontakt med någon som jobbar inom yrket.

”Boka in vad jag kallar för informationsintervjuer och ställ frågor om hur det är att jobba inom området. Fråga: Hur fick du jobb här? Vad är bäst med jobbet och vad är sämst?”

Samtidigt gäller det att komma ihåg att jobbtrivsel handlar om mer än yrket.

”Det är ju många saker som spelar in för att en person ska trivas på sitt jobb. Arbetsinne­hållet är bara en del. Men ju mer du får jobba med något som du verkligen gillar, desto bättre blir du. Och ju bättre du blir, desto mer erkännande får du. Det blir en positiv spiral”, säger Charlotte Hågård.

Läs del 3 i Karriärskolan: Så byter du bana steg för steg

Relaterade artiklar

guldklocka
Hälsa

Bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Hoppjerka brukade vara ett skällsord på arbetsmarknaden. Men när många företag tvingas bli alltmer snabbrörliga borde väl chefen som har hoppat omkring stå högt i kurs?