Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så byter du bana – steg för steg

Ett karriärbyte är sällan något som sker över en natt. Tvärtom krävs det ofta långsiktiga förberedelser för att slå in på en ny bana. Ett av de bästa sätten är att bygga ut ditt kontaktnät.

Karriär
Text:
Publicerad

Du har kommit fram till att du inte vill stanna på ditt jobb – kanske inte ens inom din bransch – och du har en någorlunda bra koll på vad du vill göra i stället. 

Hur tar du steget vidare mot en ny karriär?

En bra början är att se över ditt nätverk, exempelvis dina kontakter på Linkedin.

”Men helst ska man inte gå in på Linkedin samma dag som man har bestämt sig för att byta jobb, utan jobba aktivt med det under hela sin karriär”, säger Carl-Gustaf Leinar, vd på TRR, Trygghetsrådet.

Samtidigt bör du vara försiktig med vilka kontakter du lägger till på Linkedin. Eftersom alla dina kopplingar ser när du annonserar efter ett nytt jobb kan det vara en nackdel att ha många kontakter från ditt nuvarande jobb om du vill ligga lågt med att du är på väg bort.

Tänk också på att uppdatera din profil med jämna mellanrum så att den inte innehåller karriärmässig skåpmat.

”Du ska inte tro att den Linkedin-profil som du la in för fem år sedan är relevant i dag. Då och då, när du har gjort någonting nytt, ska du lägga in det, för då sprids det. Men inte för ofta, då blir det konstigt”, säger Carl-Gustaf Leinar.

Förutom att vara aktiv på Linkedin rekommenderar Carl-Gustaf Leinar att du deltar på seminarier, branschmöten och andra evenemang där du kan odla ditt nätverk utanför din arbetsplats och bransch.

Ett sätt att få uppslag till ditt karriärbyte är att gå igenom dina kontakter. Undersök om någon av dem har bytt bransch och ta reda på hur han eller hon lyckades med detta.

Samma personer kan också ge dig tips om det finns någon på deras företag som du kan kontakta för att få in en fot.

Det kan också vara att be dina kontakter hålla koll på om det dyker upp någonting på deras arbetsplatser som kan vara intressant för dig. Det kan exempelvis handla om att någon går i pension eller att det sker en organisationsförändring. Då får du tips om lediga tjänster innan de dyker upp i en annons.

För att få uppslag om nya jobb är det också bra att ta kontakt direkt med olika rekryteringsföretag. Vissa av dem är mer bransch- och yrkesspecifika, och därför kan det vara en idé att fundera på vilka som passar dig och det du söker.

”Det gäller att inte skjuta för brett. Det är enkelt att söka jobb i dag, så många företag är lite trötta på att det bara kommer ett mejl. Du måste vara tydlig med vad du vill och vad du kan”, säger Carl-Gustaf Leinar.

Om du väl lyckas få till ett möte med en potentiell arbetsgivare bör du se till att vara påläst. Ju mer insatt du är i företaget och branschen, desto bättre intryck kommer du att ge.

”Det visar att du har tänkt till och att det här inte bara är ett jobb av flera utan att du verkligen vill ha just det. Det är trovärdigare om du både i din ansökan och när ni möts kan beskriva att du har förstått vad jobbet går ut på.”

När du vänder dig till en arbetsgivare inom en bransch som du inte har erfarenhet från gäller det att beskriva din bakgrund och dina kunskaper så att de matchar den nya branschen.

”Hjälp till att översätta din kompetens. ’Min kunskap skulle passa er utmärkt därför att …’ Det gäller att titta på sitt cv och fråga sig ’var någonstans skulle det här kunna vara användbart?’”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden