Förhandlingskonst, spåkulor, krisledarskap, att leda i lågkonjunktur – och skogsbad

Chef Weekly Välkommen till utgåva 4 av Chef Weekly – en ny omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Må bästa förhandlare vinna!

Riksdagsvalet skapade sina tydliga vinnare och förlorare. I ena ringhörnan: Sverigedemokraternas företrädare, glada som spelemän. I måndags rugbyknuffade de sig fnittrande genom reporterhopen och delade uppspelt med sig av vad Jimmie Åkesson inte hade ätit till lunch på Moderaternas riksdagskansli (isterband). På andra sidan stod Annie Lööf, som valde att avgå. Och statsminister Magdalena Andersson, förstås, som tvingades säga upp sig efter bara 11 månader på jobbet.

Väljarna har sagt sitt. Men det är först nu, i vakuumet, som det politiska spelet börjar på riktigt. Knivarna slipas, maktkampen är igång. Det hela kokar ned till vilken partiledare som lyckas briljera med sitt politiska ledarskap. Må bästa förhandlare vinna!

Men det är inte bara politiker som sitter i svåra förhandlingar. Det gör ofta även Sveriges chefer. Chef ringde upp förhandlingsproffset Joakim Aare som ger sina 11 bästa tips i förhandlingsteknik.

Valutgången påverkar nästan oss alla, visar Chefs undersökning på Linkedin, som samlade drygt 1 300 svar:

Detta gäller både de som jobbar i politiskt styrda organisationer och de av oss som bara fick en extra trött inledning på arbetsveckan efter valvakan. Missa inte Chefs artikel om hur du ska agera som chef när det råder politiskt vakuum.

223 små spåkulor

Kan rekommendera protocol.com – en sajt för beslutsfattare inom tech-industrin. I veckan läste jag till exempel den utmärkta lilla spaningen Jag lyssnade till 223 startup-pitcher för att att se in i framtiden.

Några slutsatser:
• Glöm tillväxt. Nu söker alla lönsamhet från dag 1.
• Fintech- och kryptobolagen har tappat sin coolhetsaura.
• ”No-code tools”, det vill säga verktyg som låter dig använda avancerade design- eller analysverktyg utan att kunna ett tecken kod, fortsätter sitt segertåg.
• Även AI och automation fortsätter att fascinera investerarna. Missa inte Chefs spaning på ämnet.

Och så en kul spaning om taglines, där den universella formeln för alla nya hajpade bolag är ”[existerande företag] för [ny marknad eller sektor]”. ”Ett Spotify för sportfiskare”, ”Ett Whatsapp för mellanchefer”, och så vidare.

Att leda i lågkonjunktur

I torsdags ledde min egen chef, Chefakademins vd Cissi Elwin, ett spänstigt samtal om den stundande lågkonjunkturen med Fredrik Hillelson, vd Novare och Siri Wikander, hr-expert och krönikör i Chef. Drygt 700 deltagare, bra tryck i chatten och uppfriskande tankar – ibland i krock med varandra – om det hybrida arbetslivet och hur företagen kommer att agera framåt. Själv tar jag bland annat med mig spaningen om att vi inte alls kommer att se stora personalneddragningar i tuffare tider (det blir alldeles för svårt att rekrytera sedan). Se samtalet i efterhand här: Chefakademin Talks om att leda i lågkonjunktur.

”Krisledarskapet tar fram det bästa i oss”

Inflation, cyberattacker, ränteoro, klimatkris, vapenskrammel, krig och prischocker… I en allt mer rörig ovärld har krishantering blivit en naturlig del av vardagen som chef. Och de stora krisernas kvinnor och män har blivit våra nya ledarskapshjältar. Själv är jag besatt av att läsa om hur Ukraina har lyckats vända krigslyckan – tillfälligt eller permanent? – under Volodymyr Zelenskyjs ledning.

De flesta lyckas förhoppningsvis ducka de riktigt stora katastroferna, men även mindre kriser kostar på chefen, skriver jag i min nya krönika i Chef. Jag avslöjar också min fäbless för ”situation rooms” och delar med mig av min egen värsta kris på jobbet. Den innefattade gråtande medarbetare, en olycklig brevbärare – och dammiga godispåsar.

Krisledarskap är också temat för den senaste undersökningen i rykande färska septembernumret av Chef, som når prenumeranterna i dagarna. Läs där, eller håll utkik på chef.se!

Skogen bevisat avstressande

En av de senaste årens mest lästa artiklar på chef.se har rubriken Boosta dig – i skogen. Att ämnet fascinerar är inte alls underligt: Många håller nog med mig om att naturen utgör bästa kuren mot långa arbetsdagar och besvärliga medarbetare. Nu är det till och med bevisat! För första gången har forskare kunnat se ett samband mellan minskad stress och naturen. Sara Hammarkrantz berättar mer: Skogen bevisat avstressande.

Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

VECKANS BILD

Nytt nr av Chef! 66 fullmatade sidor med fokus på krisledarskap, porträttintervju med riskkapitalisten Tommy Jacobson, allt om de nya LAS-reglerna – och mycket mer. Trevlig läsning!

REDAKTIONEN VÄLJER 3 populära artiklar på chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – jag vill VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden