Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Skogen bevisat avstressande

Nu är det en gång för alla bevisat att skogen har en avstressande effekt på oss. För första gången har man kunnat se ett kausalt samband.

Hälsa
Publicerad

Att bo i stan är en väldokumenterad riskfaktor för mental ohälsa medan ett liv närmare naturen har många hälsoeffekter, inte minst för den psykisk hälsan och hjärnan.

Den delen som sköter stresshanteringen, amygdala, har visat sig vara betydligt mindre aktiverad hos de som bor och vistas på landet.

Men man har inte tidigare kunnat påvisa vad som varit hönan och ägget. Det kunde ju också vara så att det var just mindre stressade människor som valde att bo utanför städerna.

Men icke! För första gången har man sett ett kausalt samband mellan minskad stress och naturen.

För att få fram dessa unika bevis lät forskare från Lise Meitner Group for Environmental Neuroscience* undersöka hjärnans aktivitet i regioner som är involverade i stresshantering hos 63 friska volontärer. De undersöktes med hjälp av en fMRI-scanner före och efter att de gick en timmes lång promenad antingen i Grunewaldskogen utanför Berlin eller på en trafikerad shoppinggata i centrala Berlin.

Resultatet som visade att aktiviteten i amygdala minskade efter skogspromenaden, tyder på att naturen har välgörande avstressande effekter på de centrala delar av hjärnan. 

Räcker med kortare naturvistelse

Forskarna konstaterar att detta bidrar till vår förståelse av hur vår fysiska boendemiljö påverkar hjärnan och den psykiska hälsan. Även kortare exponering för naturen sänker aktiviteten i amygdala. Det gör att en skogspromenad kan fungera som en förebyggande åtgärd som motverkar psykisk ohälsa och kan dämpa och eller skydda mot stadens negativa effekter på hjärnan.

Resultaten går helt i linje med en tidigare studie i Scientific Reports från 2017, skriver Medical Xpress. Där såg man att stadsmänniskor som levde nära skogen hade en psykologiskt sett hälsosammare amygdalastruktur och därför var bättre på att hantera stress.

Så när hetsen inför nästa års affärsplaner och budgets blir för hög, ge dig ut och sparka löv i en timme. Lyckas du dessutom pricka in lite krispig hög luft och mättat höstsolsken kommer du garanterad komma tillbaka vitaliserad till kontoret.

Sonja Sudimac et al, How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in nature, Molecular Psychiatry (2022). DOI: 10.1038/s41380-022-01720-6

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden