3 chefer: ”Därför blir jag en bättre chef av att vinterbada”

Kallbadar du? Grattis! Många negativa tillstånd minskar betydligt för vinterbadare. Men det är inte bara hälsoeffekterna som är stora. Dessutom gör kalla bad dig till en bättre ledare, menar cheferna Mikael, Leyla och Christer i vår intervju.

Karriär
Publicerad
Christer Wahlund, Leyla Bekir och Mikael Bendz. Foto: Privat

Spänningar, trötthet, nedstämdhet, taskigt minne och dåligt humör avtar rejält för kallbadare. Andra positiva hälsovinster är mindre värk och smärta, lägre blodtryck och minskad oro.

Dessutom ökar det allmänna välbefinnandet, skriver Linda Ahlgren och Linda Vagnelind, författare till boken Kalla bad, och hänvisar till studier som visar att effekten stärks ju mer frekvent du badar.

Men hur påverkar vinterbad ledarskapet? Och i förlängningen chefens karriär?

Närmare 1 600 chefer har i skrivande stund svarat på Chefs undersökning på LinkedIn, där vi ställde frågan ”Tror du att vinterbad kan påverka ledarskapet positivt?”.

Av dessa menar cirka 30 procent att de blir mer disciplinerade och piggare av att bada iskallt. Andra nämner hälsofrämjande aspekter och att de klarar fler ”obekväma situationer”.

”Ja, livsandarna väcks till liv, alltid bra för chefs- och ledarskapet”, skriver en chef.

Och fler håller med. Här är 3 svenska chefer som inte bara har gjort vinterbad till ny rutin, utan de hävdar dessutom att de blir bättre chefer av att ge sig ner i iskalla plurr.

Mikael Bendz, enhetschef/sjuksköterska på kvälls- och helgmottagningen i Ängelholm, Region Skåne

”Jag lär mig följa en planering, att inte tveka”

Mikael Bendz. Foto: Privat

”När vintern närmar sig och det blir nollgradigt, då krävs det mental styrka. Att vinterbada hjälper mig i mitt ledarskap, att träna på att verkligen genomföra saker. När jag har kommit iväg hemifrån på morgonen, då måste jag vara bestämd. Det kan regna, det kan snöa, det kan blåsa riktigt jäkligt. Då gäller det att bara fokusera: ’Nu ska jag bada’.”

”Allt började sommaren 2020, jag slutade aldrig bada efter det. Jag badar nästan alltid på samma ställe i Höganäs, med utsikt över Öresund. Första vintern då frös jag väldigt mycket, särskilt om händerna och fötterna. Men nu är jag inte lika känslig längre. Vintrarna i Skåne är ganska milda, det blir sällan kallare än 5-6 plusgrader. Nu har jag kommit in i en rutin, jag badar lördag-söndag året om. Och någon gång extra i veckan, om det finns tid över. Jag är i vattnet en till tre minuter, under tidig höst blir det längre.”

”Jag lär mig följa en planering, att inte tveka. I vattnet lär jag mig också ta kontroll över kroppen och andningen, att andas behärskat. Det är sällan några andra som badar samtidigt. Jag får vara en stund för mig själv, det är jag och havet. Jag fylls av energi, piggnar till, blir lugn och harmonisk. Och en bättre chef.”   

Leyla Bekir, vd Linné Ekonomi, Växjö

”Jag blir en mer balanserad person, för mig och för mina anställda”

Leyla Bekir. Foto: Privat

”Jag har vinterbadat sedan 2018, och vet du vad, jag fryser inte längre. Jag mår fysiskt väldigt bra av att kallbada. När jag är i det kalla vattnet känner jag hur hela min kropp blir nollad. Jag är vd i ett bolag, delägare i ett annat bolag och har två barn på heltid. Jag har oerhört mycket att göra hela tiden. Men när jag kliver i vattnet… Det är enda gången jag inte tänker på någonting.”

”Jag är inne i någon minut och när jag kommer upp känner jag hur endorfinerna kommer igång och alla celler i kroppen arbetar. Jag har bara 400 meter till närmaste sjö. Men även om jag är på resande fot så är det inte svårt att hitta vattendrag, vilket gör att jag kan få ihop rutinen att vinterbada en gång i veckan, hur stressigt jag än har det.”

”Jag blir en mer balanserad person av att göra det, för mig och för mina anställda. Men jag tänker framförallt att alla chefer som har hittat en återhämtningsplats är förebilder för sina medarbetare. Många chefer har i sina arbetsbeskrivningar att de ska vara friska och hållbara. Det här är mitt sätt att vara det på och visa det för mina anställda. Jag vill att de ska tänka: ’Kan hon, så kan jag’.”

Christer Wahlund, marknads- och försäljningschef Spinit, Göteborg

”Du blir som pånyttfödd – det finns ett före och ett efter ett vinterbad”

Christer Wahlund. Foto: Privat

”Under pandemin flyttade jag till Göteborg. Och i den vevan slog det mig att jag alltid har älskat att bada, så varför skulle jag begränsa det till bara tre månader om året? En riktigt kall februaridag 2021, med piskande vind och snöblandat regn, åkte jag ut till Saltholmen. Och jag fick en sådan extrem kick! Kroppen går i högvarv när man är i kallt vatten. Man förstår inte vad som händer, man hamnar i ett överlevnadsläge som vi oftast inte stöter på i vår digitala vardag. Du blir som pånyttfödd – det finns ett före och ett efter ett vinterbad.”

”Det är också en otroligt teambildande aktivitet, det är så extremt att kallbada, och det för en mycket närmare kollegor och medarbetare än att spela padel eller bandy. Nu har vi en vinterbadgrupp på jobbet. Vi är 15 personer, varav sju är riktigt dedikerade, jag är en av dem. Vi lunchbadar några gånger i månader, åtminstone en gång varannan vecka.”

”Att vara i isvatten i så lite som 10 sekunder ger en så mycket lyckohormoner, det är ett väldigt bra avbrott om man har haft en stressig förmiddag. Jag blir lugnare och klarare i huvudet efteråt. För mig som chef blir det lättare att fokusera på rätt saker. Det blir tydligt vilka ens prioriteringar är. Jag blir också en mycket goare kollega.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden