Calle Fleur: Harmoni framför balans

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur.
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Några veckor innan jul blåste det upp till rejäl storm om hybridarbetet. Leder hemmasittandet till företagens förfall – eller trumfar förtjänsterna med det nya arbetslivet?

Debatten inleddes med ett tvärsäkert uttalande av en managementkonsult i Dagens industri och fick snabbt benämningen #distanskriget. Bråket ledde väl egentligen inte till någonting. Men vi fick ännu en påminnelse om hur otroligt angelägen frågan är för Sveriges chefer. Och en insikt i att det saknas universallösningar för något som behöver anpassas efter bransch, organisation och, kanske, till och med individ.

Den högljudda debatten om hybridarbetet sticker förstås i ögonen på de många chefer som saknar möjlighet att arbeta hemifrån. Men pandemin gav många av oss smak på ett nytt liv.

Det var en orolig och på många sätt vidrig tid. Samtidigt gav det en föraning om något annat. Jag minns hur jag och vänner i samma situation som jag – långa pendlingsavstånd, barn med sjuttioelva aktiviteter, en partner som också jobbar heltid – viskande konstaterade att det nya livet kändes som ett friår. Vi slapp plötsligt förhålla oss till mystiska signalfel i tågtrafiken. Vi hann skjutsa barnen. Vi orkade med varandra. Livspusslet blev enklare, men vi skämdes nästan för att erkänna det.

För exakt tre år sedan, alltså precis innan pandemin satte sina klor i oss, genomförde Chef en stor undersökning om livspusslet. Resultatet var nedslående. Cheferna var alldeles för stressade och hade varken tid för barn eller partner. Bara var fjärde kände att de hade balans i livet.

När vi nu gör om undersökningen har det skett en markant förbättring.

Personligen har jag ju verkligen krånglat till det för mig. Under pandemin har jag både flyttat till en ö i Stockholms skärgård och köpt en hund som kräver flera timmars promenad per dag. Samtidigt har jag jobbat med att fusionera två bolag till en dubbelt så stor och betydligt mer komplex verksamhet än tidigare.

Ändå känner jag mig mer harmonisk än någonsin. Hemligheten? Ja, den stavas just harmoni.

På nätet fastnar jag för en artikel om ”work-life harmony”, som i allt större utsträckning börjar ersätta den hopplöst ouppnåeliga strävan efter ”work-life balance”.

Skillnaden mellan de båda är enkel: Balans i livet handlar om att fördela tiden mellan arbetet och övriga aktiviteter, medan harmoni snarare handlar om att hitta smarta vägar att integrera arbetet i resten av livet. Harmonibegreppets förespråkare menar att arbete och fritid inte är motståndare – de behöver samexistera för att vi ska behålla hälsan och fortsätta vara produktiva. 

”Pandemin gav många av oss smak på ett nytt liv.”

Är det inte precis det som hybridarbetet erbjuder?

Jag kan jobba medan pendelbåten kryssar mellan kobbarna. Om möjligheten ges väljer jag ”walk and talks” i naturen i stället för trista konferensrum. Jag förstår att det här är ett privilegierat perspektiv, men helt säkert borde de tekniska landvinningarna och lärdomarna från pandemiåren kunna inspirera till ökad flexibilitet på de flesta arbetsplatser. Det fungerar i alla fall utmärkt för mig och mitt team. Livspusslet fungerar.

Jag vågar nästan lova att det är något min arbetsgivare tjänar på.

Calle Fleur, chefredaktör Chef

1 tips från calle fleur

Låt 2023 bli omvärldsspaningens år 

När världen är upp och ner är det viktigare, och svårare, än någonsin att hänga med. Vilken tur att nyhetsbrevens renässans har gett upphov till mängder av matiga, nyttiga – och helt gratis – spaningar. Några av mina favoriter just nu är Omni Media Brief, Protocol Workplace, NomoFomo och Niklas Laninges nyhetsbrev. Missa inte heller min egen veckospaning Chef Weekly – jag sammanfattar veckans hetaste ledarskapshändelser varje söndag. Anmäl dig på Chef.se/nyhetsbrev

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.