julfest1800

Så fixar du julfesten på jobbet: ”Fyller flera psykologiska behov”

I år kommer de flesta chefer och medarbetare inte äta julbord, dela ut julklappar och sjunga om tomtegubbar ihop på arbetsplatsen. Så vad gör vi? Och hur viktig är egentligen julfesten?

Det är inte alla förunnat att få ha julfest på jobbet, men de experter Chef pratat med säger att den är viktigare än man tror. Och behovet av att få umgås är givetvis extra stort i den extraordinära situation som vi befinner oss i med ett stort antal personer som jobbar hemifrån.

”Julfesten fyller flera psykologiska behov. Det är en viktig ritual”, säger psykologen, författaren och föreläsaren Katarina Blom och fortsätter.

”Ritualer, ceremonier, högtider ger en rytm över året. Att känna regelbundenhet och samtidigt fira start respektive avslut, gör att livet inte känns som en enda lång raksträcka. Vi behöver variation och avbrott. Vi behöver få summera hur det har gått och klappa varandra på axeln. Det skapar meningsfullhet.”

Hon poängterar att julfesten också är ett av de få tillfällena när chef och medarbetare kliver utanför jobb-bubblan och umgås bortom arbetsrollen. Det stärker den för oss så grundläggande känsla av tillhörighet.

”De viktigaste faktorerna oavsett om det är julfirande eller andra högtider där man firar medarbetarnas och arbetsplatsens framgångar, det är gemenskap och uppskattning”, säger motivationsforskaren Karin Weman Josefsson och tillägger:

”Men det är viktigt att man får en rättvis uppskattning för sin arbetsinsats. Får man inte det, kan man istället tappa engagemang och arbetslust och i förlängningen kan en upplevd obalans mellan prestation och uppskattning leda till stressrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro.”

Den så kallade självbestämmandeteorin har haft störst genomslag i motivationsforskningen och bygger på betydelsen av att man upplever att man kan påverka sin situation, har kunskap och kompetens samt känner gemenskap i gruppen. Dessa grundläggande psykologiska behov skapar en mer hållbar motivation än morot och piska och gör att människor mår bättre och anstränger sig mer, även när det är motigt.

”Chefen bör så tydligt som möjligt berätta både om det kollektiva och de enskilda personernas bidrag. Så att det verkligen framkommer att var och en har gjort skillnad för helheten”, säger Katarina Blom.

presenter

Läs också: Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

Men innan du börjar styra och ställa, fråga dig själv vad det är du vill uppnå med julfirandet och vad du kan göra givet de begränsningar som finns. Och fråga medarbetarna hur de vill ha det.

”Att lyssna till dem, få dem att känna att du som chef verkligen bryr dig om hur de har det och vad de saknar. Det finns inget som bygger lojalitet snabbare, får dem att fortsätta jobba och hålla sig friska”, säger Karin Weman Josefsson och fortsätter.

”Fråga dem hur de tycker att ni ska använda de resurser som står till buds. Låt dem själva välja. Någon kanske vill sätta in en slant på en covidfond. Någon kanske vill ha en korvkorg”.

Har du inte redan utnyttjat den extra gåvopeng som regeringen gjorde skattebefriad kan du slå ihop den med julgåvan och få en rejäl coronaklapp på 1 450 kronor inklusive moms.

Corona-klappen

Regeringen tog i somras beslut om en skattebefriad corona-gåva på 1000 kronor. Har du inte redan utnyttjat möjligheten till att visa din uppskattning för medarbetarna kan du alltså plussa på julgåvan på 450 kronor med en tusenlapp och få till en riktigt bra present. Coronaklappen måste dock ges till alla anställda eller en större grupp av anställda. Och eventuellt överskjutande belopp beskattas. Gåvan kan vara vad som helst förutom pengar men kan variera från anställd till anställd. Om du inte hittar en lämplig gåva kan även den anställde få lämna in ett kvitto på det aktuella beloppet.

Och misströsta inte, den viktiga julfesten kan bli av – om än på internet. Det går att bryta isolering och skapa gemenskap även virtuellt. Katarina Blom var en av de som fick hålla tal på Björn Natthiko Lindeblads digitala bokrelease där över 400 personer dök upp i datorskärmen och hade så roligt att ingen ville gå hem.

”Det är ett bra bevis på att det går att tänka kreativt kring vad vi kan skapa om vi inte stirrar oss blinda på själva formen. För att åstadkomma det man vill, som att visa på tydliga resultat under året, markera avslut och verkligen tacka sina medarbetare kan man använda sig av digitala plattformar och ha hemmafest tillsammans.”

Björn Natthiko Lindeblads trick? Folk var ombedda att komma i roliga hattar, paljetter och glitter, olika personer hade förberett tal och berättade historier. En toastmaster höll samman, tog hand om chatten där folk skrev hälsningar och reflektioner, och drev kvällen framåt med hjälp av musikuppträdanden, allsång och ”ful”-dans. Är du fortfarande inte övertygad; kolla på ”Digitalt release-party för Jag kan ha fel” på Youtube.

I en arbetsplatskontext kan det handla om att summera året som gått, lyfta fram särskilda gemensamma och individuella prestationer. Men också lämna utrymme för lek, tävlingar och trams.

Pinfärsk svensk forskning av Lina Ejlertsson på Lunds universitet visar dessutom att bästa sättet att få återhämtning på jobbet är att reflektera i grupp. Utifrån det föreslår Katarina Blom att man delar upp medarbetarna i grupper i så kallade breakout-rooms (som finns på de flesta digitala mötesplattformar). Hon säger:

”Det hjälper folk som tycker att det är svårt att prata i alltför stor grupp om något som känns sårbart. Låt medarbetarna berätta om något de är stolta över att ha åstadkommit och avsätt tid för gemensam reflektion. Det kommer att bli kraftfullt – att få dela med sig av de goda ansträngningarna som gjorts och verkligen känna att vi tillsammans klarade det här året.”

Tips på klappar och aktiviteter från läsarna

Julfest-aktiviteter på digitala plattformar

 • Gruppspel, ett quiz eller sällskapsspel, tillsammans online
 • Aktivitetsbingo, samla bilder på aktiviteter man gjort alltifrån promenader till att man handlat åt en granne.
 • En utmaning som gruppen ska uppföra för de andra
 • Bästa julklappsrimmet
 • Jul-boosten. Säg de tre bästa sakerna om din närmaste medarbetare, gå laget runt.
 • Sjung tillsammans. Det låter förskräckligt men blir väldigt roligt.

Julklappstips

 • En ledig dag att ta ut när som helst under året.
 • Extra friskvård alternativt friskvårdsutrustning till hemmet, som hantlar, pilatesbollar med mera
 • Skönhetsbehandling eller massage
 • Delikatess-korg, alltid uppskattat med ett bidrag till familjens julbord
 • Bubbel och skumtomtar
 • Restaurangcheck
 • Kultur- eller familje-aktivitet
 • Bokpaket till medarbetarens hela familj
 • Handskrivet julbrev. Om möjligt personligt till varje medarbetare.
lugnet-3

Läs också: 5 knep du kan sno för att hitta lugnet innan jul

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person som lagar mat i stormkök
Ledarskap

Veckans trendspaning: ”Årets julklapp säger något viktigt om chefers svåra uppgift”

Att stormköket blir årets julklapp är ett tecken på den svåra balansgång mellan trygghet och innovation som chefer och ledare står inför framöver.
Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, berättar om arbetet med att återfå förtroendet efter en barnarbetesskandal hos en underleverantör i Pakistan.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

"Man är aldrig så bra som man tror"

Skandalrubriker om barnarbete orsakade en kris på Stora Enso.
Men ett par år senare utsågs de till Sveriges mest hållbara bolag. Sverigechefen Per Lyrvall berättar om vägen dit.

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Kvinna som har händerna vid tinningarna
Ledarskap

Forskning: Övermäktiga krav får chefer att sluta

Chefsuppdraget har svällt och kraven blivit övermäktiga, menar Linda Corin, doktor i arbetsvetenskap, som studerat anledningen till att chefer i offentlig sektor slutar på sina jobb.
spritmuseum1800
Ledarskap

”Förlåt, jag är museichef egentligen!”

På Spritmuseum i Stockholm får cheferna rycka in i kassa, disk och servis sedan medarbetarskaran krympt med en tredjedel. ”Ett sätt att ta sig igenom en svår period”, säger museichefen Ingrid Leffler.

Greta Thunberg, Micael Bydén, Mona Sahlin
Ledarskap

Cheferna och ledarna som sommarpratar i år

Årets sommarpratare i P1 är presenterade, och inleder gör Greta Thunberg – som yngsta sommarvärd någonsin. Men även många andra chefer och ledare finns med på listan.
När företag jobbar med ansvarsfrågan på nya sätt så ökar innovationskraften, visar ny forskning.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

5 steg: Växla till det nya sättet att jobba med innovation

Ny forskning visar att det behövs en koppling till ansvarsfullt ledarskap om bolag ska lyckas med sin innovation på lång sikt.
Här är fem steg för chefer och företag som vill hamna på rätt spår.

sja%cc%88lvledarskap-webb2
Ledarskap

7 steg till självledarskap för ditt team

Det har aldrig ställts så höga krav på självledarskap som nu – när så många jobbar hemifrån och chefen är på avstånd. Här är 7 steg för hur du kan främja självledarskapet i ditt team.