Undersökning: Här är julklappen flest vill ha – av chefen

Över 60 procent får en julklapp av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning som även avslöjar vad medarbetare helst vill ha som gåva.

Motivation
Publicerad

Bjällerklang!

Det är juletider och därmed en chans att avsluta året på topp. Nu visar en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket jobb att hela 62 procent av medarbetarna förväntar sig att få en julklapp av arbetsgivaren.

Men det skiljer sig i vad en julgåva förväntas kosta. I norra Sverige förväntar sig anställda en julklapp på omkring 275 kronor medan stockholmarna tror sig få för 428 kronor.

Den stora frågan är dock vad medarbetarna önskar sig i julklapp. Enligt undersökningen är det viss valfrihet som toppar listan då 35 procent svarade att de helst vill ha presentkort.

Här är hela topplistan:

  1. Presentkort (35 procent)
  2. Något ätbart (13)
  3. Ett gåvokort till välgörenhet (12)
  4. En upplevelse (9)
  5. En pryl eller klädesplagg (4)

Undersökningen visar att nästan var femte medarbetare kan tänka sig att avstå julklappen eller att pengarna läggs på välgörande ändamål.

”Här gäller det för chefen att tänka om och satsa på något annat betydelsefullt – såsom ett givande samtal, en teamaktivitet eller att tillmötesgå ett önskemål som tidigare framförts”, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Jobb.

Fotnot: Undersökningen genomfördes 5-9 november där 1000 personer svarade på frågor om julklappar.  

Vad gäller egentligen?

Du får som arbetsgivare ge julgåvor till ett värde av högst 450 kronor för att det ska räknas som skattefritt. Samma sak gäller om ni ska ha ett julbord för medarbetarna.

Du får även ge presentkort som inte går att växla in till pengar.

Källa: Skatteverket

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.