chefjul

Långledig läsning från Chef

Chef började 2016 med att kartlägga chefens värsta surdegar och, naturligtvis, tipsa om hur man bäst tar sig an dem. I vårt februarinummer kunde du läsa om vår krönikör Suad Alis bakgrund som flykting där fröet såddes till hennes imponerande engagemang som expert på Sveriges flyktingkvot. Vi passade också på att lansera nyordet sjobba – jobba fastän man är sjuk – lagom till att vabruari kickade in.

I mars var det traditionsenligt dags för Årets Chef att utses. Valet efter gediget juryarbete föll på Lindex koncernchef Ingvar Larsson, som mottog priset på galan och intervjuades i marsnumret. Hederpristagare blev Jan Carlzon, som ju ändå får sägas vara ett exempel på svenskt ledarskap i världsklass.

Vi har cheftestat Anna Kinberg Batra, skrivit om spännande forskning om hur vd:ns familjeförhållanden påverkar ledarskapet och intervjuat katastrofläkaren Johan von Schreeb. Sommarnumrets omslag med Erik Hamrén förtjänar också att nämnas:

chef

Förra SVT-vd:n Eva Hamilton berättade exklusivt för oss om hur hon öppnat sitt hem för två flyktingpojkar, vi gjorde en Chefboken på Elon Musk-biografin och bad också svenska toppchefer dela med sig av sina bästa boktips inför sommaren.

Hösten rivstartade med stor digitaliseringsspecial, en brännande fråga för många chefer. Det blev också tema för årets stora seminariedag Chefdagen, som gästades av bland andra Alexander Bard, Dan Eliasson och Sara Öhrvall.

Vi har skrivit om agilt ledarskap, fått karriärtips från förra Uberchefen Alok Alström och intervjuat framgångsrika systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. Legendaren Sven Hagströmer och Adlibris-grundaren Pär Svärdson har delat med sig av sina bästa tips i våra Mentorintervjuer.

Inför valet i USA skrev mångåriga USA-korrespondenten Karin Henriksson skarpt om Hillary Clintons och Donald Trumps ledarstilar. Att den senare sedan vann valet överraskade många – och mer osäkerhet lär det bli under 2017, enligt vår trendrapport som vi åkte till techkonferensen Web Summit i Lissabon för att färdigställa.

Vill du ha mer läsning? Här är de tio mest populära artiklarna på Chef.se från 2016

1. Petter Stordalen: Jag struntar om i om ni svär över mig 

2. 11 gester som får dig att verka oproffsig

3. Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

4. Sju signaler om att arbetsbelastningen är för hög 

5. Detta händer med arbetsrätten i år

6. Ultimata listan: 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

7. Lista: 5 vanor du bör undvika som ledare

8. Sex konversationsfällor att undvika

9. Vanliga misstag på anställningsintervjun – och hur du undviker dem

10. Fem sätt att handskas med gnällspikar på jobbet

God jul och gott nytt år önskar vi på Chef!

Relaterade artiklar

miljopartiet-kris
Hållbarhet

Chef testar Gustav Fridolin och Åsa Romson

Aktuellt.”Vi ställer våra platser till förfogande.” Det meddelade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson på en presskonferens måndag förmiddag. Chef har tidigare testat de två språkrörens ledarförmågor. Här är resultatet.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
halsa-boter
Hållbarhet

Böter ger bäst träningsresultat

Ett ekonomiskt straff fungerar bättre än att få pengar i belöning som motivation. Det visar ny forskning som jämförde vem som motionerade mest – de som fick pengar för det, eller de som förlorade pengar om de inte tränade.
chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
ida-texell08-web
Hållbarhet

”Jag älskar att stretcha mig själv intellektuellt”

Ida Texell, 35, valdes till Årets ledare inom offentlig sektor av Framtidsverket 2015. I höstas hoppade hon på en Executive MBA på Stockholms universitet. Läs om hur det är att vara chef i en mansdominerad bransch, om utbildningen och hennes inre drivkrafter.
Hållbarhet

5 tips: Så får du chefen att investera i dig

Investeringar i de anställda är ofta en post som sjunker i tuffa tider – när det enligt all logik borde vara precis tvärtom. Om du vill ta dig framåt i karriären med ny kunskap gäller det att ha goda argument att presentera för arbetsgivaren. Här är fem argument för att få genomföra Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
ipadfatolj
Hållbarhet

Ledarskapsutbildning med hållbarhet som röd tråd

Ledarskapsutbildningar med hållbarhet som röd tråd växer inte på träd. På Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet har man sedan länge insett vikten av en hållbar omställning i näringslivet. – Vi kallar det för hållbarhetsetik, säger Johan Lembke, operativ chef för Executive Education vid Stockholm Business School.