img_8823

Så här får du priset som Årets Chef

Den 9 mars är det dags. Då har fem jurygrupper utsett Årets chef, Årets ledarutvecklare, Årets HR-chef, Årets framtidschef och Årets hälsofrämjande chef. Totalt har 317 chefer nominerats, flest någonsin. Peter Westford är managing partner på HR-konsulten Navigio, som gjort researchen till samtliga pris på Chefgalan.

”Utmärkelserna vid Chefgalan är det i särklass finaste chefserkännandet som finns. I våra ögon är det den mest valida utmärkelsen, som bygger på arbetet i jurygrupperna med många tunga namn. Det material vi levererar till dem är också avgörande”, säger Peter Westford.

Att bli Årets Chef i tre steg

1. Läs och förstå kriterierna för det pris du vill få. Uppfyll dessa.

2. Gå igenom Chefs nio punkter för ett gott ledarskap. Uppfyll dessa. Ta fram en utmaning du tagit dig igenom eller vändning du gjort som utvecklat verksamhet och medarbetare.

3. Alla älskar en story. Ha en. Är det ditt volontärarbete, när du löste ett problem, tänkte utanför boxen eller gick igenom en stor förändring i livet?

Minst tre ögon på respektive kandidat har varit ett krav som Peter Westford satt upp för researcharbetet. Redan i ett första stadie sker en sållning och vid andra gallringen faller ännu fler bort.

”Det krävs att du åstadkommit konkreta och hållbara resultat över tid. Och att du som ledare stått inför ett antal utmaningar som du löst på ett sätt som utvecklat både verksamheten och medarbetarna”, säger Peter Westford.

”Men det räcker inte med att du är en allmänt bra chef. Vi har väl definierade framgångsfaktorer som är kritiska till varje enskilt pris”, säger han.

I researcharbetet syns också tydliga trender. Chefer lyfter i större utsträckning fram kundperspektivet. Speciellt tydligt blir det inom offentlig sektor. En annan trend är det delegerade beslutsfattandet. Det talas om plattare strukturer och orden mod och våga är vanligt förekommande.

”Det är tydligt att det blir allt vanligare med organisationer som inte bygger på den traditionella hierarkin, där beslut fattas längre ut i organisationen och teamen sätter sina egna deadlines”, säger Peter Westford.

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.