hagstromer
Sven Hagströmer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sven Hagströmer: Lär inte av misstag, lär av framgång

Vad gör du för att behålla din nyfikenhet?

”Den rår jag inte över. Den är min motor och en av de viktigaste ingredienserna i mitt liv. Ända sedan jag reste i Europa som ung och träffade en massa ungdomar som var helt blasé, har min stora skräck varit att nyfikenheten helt plötsligt ska dö. Man måste kanalisera och uppmuntra nyfikenhet. Entreprenörskapet i alla dess former är väldigt bra.”

”chefdagen_sven-1"

Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium

Möt Sven Hagströmmer och många fler digitala experter på Chefdagen! Årets tema: Digitalisera eller dö – men vad betyder det för mig?

Boka din biljett nu!

Du är duktig på att kombinera senior och junior kompetens, och se till att kunskapsöverföringen sker åt båda hållen. Hur kommer det sig?

”Erfarenhet är en belastning, i så måtto att när nätet kom gick utvecklingen om många. Många jag känner pensionerade sig vid 65 för att de tyckte att nätet var så jobbigt. Men den nyfikenhet, energi och öppenhet som de unga har, det är det som det här landet ska leva på – och har levt på i alla år. Vet du att svenskarna kommit på näst störst antal grundämnen? Vi har byggt upp kunskapsindustrier och ett antal fantastiska bolag. Trots dåliga Pisa-resultat i skolan.”

Läs också: Skrotade it-avdelningen – hyllas som digital stjärna

SVEN HAGSTRÖMER

Gör: Finansman, entreprenör.

Ålder: 72.

Bor: Stockholm.

FAMILJ: Fru och fem barn.

Aktuell: Som talare på Chefdagen den 13 oktober. Sommarpratade i somras.

Vilka misstag har du lärt dig mest av?

”Jag säger som Ayad Al Saffar på Ur och Penn; ’Vad ska man lära sig av sina misstag?’ Du ska främst lära dig varför det gick bra. Misstag finns det miljoner av, men det finns få sätt att bli framgångsrik. Det är bättre att koncentrera sig på det.”

Jag ställer om frågan: Vad har du lärt dig av dina framgångar?

”Att du måste veta när du ska lägga ner och ge upp något som inte gått i mål, så att du inte blir av med din fru, familj och hus. Och att du måste ha passion. Du ska hoppa upp ur sängen klockan sju på morgonen och tycka att det är roligt att gå till jobbet.”

Varifrån kommer ditt stora sociala engagemang?

”Jag tror att det finns ett stort socialt engagemang hos alla entreprenörer. De är världsförbättrare. De har kommit på något som ger ’impact’. Och de har ofta ett revanschbehov, som kan få förfärliga konsekvenser men om det kanaliseras i entreprenörskap kan det bli något fint av det. Det är roligt att vara en världsförbättrare. Du har en idé och vill prova vingarna för att se om dina teorier fungerar. Mitt engagemang i Läxhjälpen i Tensta var till exempel ett sätt att få praktik, samtidigt som det bara var punkt tre på ett helt program för att få ordning på den svenska skolan.”

Läs också: Transparenta chefer skapar tillit i teamet

Hur ser du på din roll som mentor?

”Det är en ömsesidighet. När jag var mentor åt rektorn i Tensta var det lätt att säga att så här ser ledarskap ut i näringslivet, men först när jag kom dit förstod jag hur begränsade resurser man har som rektor i dag. Det lärde jag mig mycket av.”

Du sa i ditt sommarprogram att du inte gillar beröm, för det får en att tro att man kan gå på vatten. Varför är kritik bättre?

”Beröm är inte operativt. Klart jag blir glad om någon säger att jag är bra, men gör jag något bättre då? Nej. Om du i stället får höra ’Det här tycker jag att ni är väldigt sopiga på’, då får man möjlighet att se vad man bör ändra på. Det leder till en åtgärd. Antingen har vi gjort något fel eller så har personen som kritiserar inte förstått hur bra det är, och då har vi också gjort något fel. Det är skillnad på ’att ha rätt’ och ’att få rätt’. Se till att du får rätt. Det är jäkligt många som har rätt, men inte så många som får rätt.”

Tillit är en viktig egenskap för dig, berätta på vilket sätt?

”Lisa Lindström på Doberman pratar om management by tillit, och det är precis vad det handlar om. Ge människor förtroende så att de vet att det inte blir kniven i ryggen om de misslyckas. Då får man mer ur den relationen, oavsett om det är jobb eller privat.”

Känner du alltid tillit till andra?

”Jag tror att alla människor är i grunden ambitiösa. De vill göra avtryck och göra rätt för sig. När Mats Qviberg och jag beslutade oss för att köra tillsammans hade jag med en advokat som satt beredd att skriva avtal, men vi sa att ’Det här ska bygga på tillit. Vi kör så länge det är roligt’. Sedan hände kraschen. Det var förfärligt, all min arbetslust var borta. Jag sa till Mats att vi måste separera och på en vecka var det klart.”

Hagströmers 3 råd till en ung chef i karriären:

1 Älska ditt jobb. Utgå från att dina medtävlare är passionerade. Tar du då din uppgift som ett nio till fem-jobb blir du aldrig framgångsrik.

Ta reda på allt om din arbetsgivare så att du inte ödslar x antal år av ditt liv i onödan. Att välja arbetsgivare ska vara lika självklart som att hen väljer dig.

Ställ berättigade krav, våga säga ifrån. Man betalar inte en hög lön för att få en ja-sägare.

Läs också: Så leder du agilt

Relaterade artiklar

afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

pg_gyllenhammar-2
Mångfald

”Nämn en chef” – då väljer svensken en man

Svenskar tycker inte att chefskåren speglar samhället ur ett mångfaldsperspektiv. Det visar en ny undersökning från Ledarna – som också gör gällande att ingen kvinna hamnar på tio-i-topp när allmänheten ska nämna en chef.
boxar
Delegering

Vilken prokrastinerartyp är du?

Är du perfektionisten, bedragaren eller kanske den som har tur? Det finns många olika sätt att skjuta upp det viktiga arbetet. Här är fem olika typer av prokrastinerare.
mote-konversation-2
Delegering

Så tackar du nej till mötet

Möten äter upp all din tid – känns det igen? Här är ett schysst sätt att tacka nej till ovälkomna inbjudningar.
campbell
Konflikthantering

Tre lärdomar från Silicon Valleys ”The coach”

Han har kallats Silicon Valleys egen Oprah Winfrey, var under en period vd för Apple och fungerade som rådgivare åt i stort sett hela tech-eliten. I veckan dog supercoachen Bill Campbell, 75 år gammal. Här är tre lärdomar av hans mentorskap.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

amanda-lundeteg
Arbetsrätt

Ny rapport: Var femte ledare kvinna

För första gången utgörs nu en femtedel av börsbolagens ledningsgrupper av kvinnor. ”Vinden har vänt” skriver Amanda Lundeteg, vd för Allbright, i stiftelsens nya rapport som också talar om en generellt ljusare ekonomisk syn på framtiden med många nyanställningar.