Forskning: Morgonträning ger bäst effekt

Tidig träning påverkar både fettförbränning och ämnesomsättning. Det visar ny forskning. Sedan tidigare vet man dessutom att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret positivt stannar kvar längre om man tränar på morgonen.

Hälsa
Publicerad

Nu får de morgonpigga cheferna vatten på sin kvarn.

Ny forskning vid Karolinska Institutet visar att fysisk träning kan ha bäst effekt på förmiddagen. I jämförelse med träning på eftermiddagen tycks den tidiga träningen kunna påverka fettförbränning och ämnesomsättning – åtminstone hos möss.

”Rätt tajmning verkar ha betydelse för att påverka energibalansen i kroppen och förbättra hälsoeffekterna av träning, men det behövs fler studier för att kunna dra några säkra slutsatser om fyndens betydelse för människor”, säger Juleen Zierath, forskare vid Karolinska Institutet, till tidningen Arbetsliv. 

Man vet sedan tidigare att de hormoner som frigörs vid träning och som påverkar humöret positivt stannar kvar längre om man tränar på morgonen.

Väljer du dessutom att träna utomhus kan förmiddagsträning motverka stress och nedstämdhet eftersom ljuset vintertid är som starkast före lunch.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden