Cissi Elwin Frenkel: ”Wow – vilka chefer!”

Två av mina bästa dagar på jobbet varje år är när jag får intervjua de nominerade till Årets Chef-priserna. I år består startfältet av 15 sinsemellan väldigt olika chefer från skilda verksamheter. De har vaskats fram bland ett par hundra nominerade chefer. De 15 slut-nominerade är något alldeles extra.

När finalisterna kom till Chef för att filmas (se filmerna på Chef.se) gav en av dem mig en stor kram som aldrig slutade, vilket sedan visade sig vara den metod han använt sig av för att få stela ingenjörer att slappna av (funkade även på mig).

En annan hade med sig en stor plastfigur föreställande Godzilla för att symbolisera att drömmarna är mycket större än det verkliga livet och en tredje packade upp ett får ur väskan som hon använde på företaget för att visa att ”alla får” ta initiativ, mandatet du har är större än du tror.

En av dem som fascinerade mig mest var Patrick Bach, vd för dataspelsföretaget Dice som bland annat ligger bakom mega-succén Battlefield. Han berättade hur stort uppseende deras arbetssätt väckt internationellt. Dice består av ett par hundra personer, de flesta under 30, som sitter i stora, öppna lokaler som de inte kallar kontorslandskap utan studio.

LÄS MER: Så gör du arbetsplatsen mer positiv och effektiv

Experterna och specialisterna kallas ”ägare” och har stort inflytande över hur spelen blir. Allas åsikter räknas. Alla är delaktiga. Vill man åt folks hjärnor kan man inte skrämma dem till tystnad och lydnad. Vill man skapa engagemang måste man ge frihet.

Organisationen är platt. Det är ett ledarskap som brukar betecknas som typiskt svenskt och som är långt ifrån det mer hierarkiska som fortfarande är dominerande i stora delar av världen.

Allt eftersom miljarderna rullar in för spelen som Dice gör börjar allt fler konkurrenter i andra länder undra vad som ligger bakom framgångarna. Patrick Bachs svar är ledarskapet, det han kallar ”socialistiskt”.

Så de unga, entreprenördrivna företagen i de nya, växande branscherna där vi svenskar vinner allt mer mark exporterar inte bara produkter och nya idéer utan ger också det svenska ledarskapet en skjuts internationellt.

LÄS MER: Svenskt ledarskap

Det här numret av Chef är fullspäckat med tips, idéer och bra historier från Sveriges bästa chefer 2013. Dessutom har vår redaktionschef Kristofer Steneberg fått en exklusiv intervju hemma hos en av våra mest framgångsrika företagsledare genom tiderna, Percy Barnevik.
Tips 1

#filmdagboken Den egensinniga regissören Ulf Malmros tar med oss bakom kulisserna under in­spel­ningen av sin nya film. En filmskola på Instagram. Personligt, uppriktigt och roligt om allt från rädslan att hamna i klichéträsket till hur man skapar en trovärdig gravidmage. En nyskapande metod som fler chefer borde ta efter!

Tips 2

Appen Moves Glöm stegtävlingar. Nu kan du kartlägga ditt totala rörelsemönster minut för minut. Pia Ridström och Calle Fleur på Chef har utmanat varandra och bägge hatar att förlora. Pia går av bussen allt tidigare och Calle leker extra intensivt med barnen. Det blir allt svårare att få dem att sitta still vid skrivborden. Var ska det sluta?

 

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

cissimobil
Krönikor

”Min gamla osäkerhet dök upp igen”

Det är tydligt att vi chefer inte själva får den feedback vi behöver. Kanske är det där vi måste börja. För vi behöver det för att själva kunna ge den, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden