Smygslutare, drakkrigare – och höstens största kickoff-trender

Chef Weekly Här är veckans Chef Weekly – en ny omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser och orden på allas läppar.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

”Quiet quitting” fortsatt på allas läppar

Vi älskar verkligen våra modeord. Innan vi ens hunnit resonera klart kring ”the great resignation”, det vill säga att medarbetare slutar efter pandemin för att förverkliga sig själva, tävlas det nu i att bäst förklara “quiet quitting”. Trenden spåras till en väldigt viral TikTok-video och går ut på att medarbetare inte alls vill säga upp sig. De vill bara inte pusha sig förbi bristningsgränsen på jobbet längre.

Chefs följare verkar känna igen mönstren (hittills har cirka 1 200 följare svarat på frågan):

Dagens ungdom… Eller? Nja, inte direkt. “Quiet quitting“ (“tyst nedtrappning“ eller “smygsluta“ på svenska) är bara ett nytt namn på ett urgammalt beteende, menar Harvard Business Review. Författarna konstaterar att fenomenet inte handlar om dåliga medarbetare – utan om dåliga chefer: Chefens förmåga att bygga relationer och tillit är långt mer avgörande för medarbetarnas engagemang än deras egen vilja att hugga i.

Även i Sverige har sociologen Roland Paulsen studerat fenomenet länge, men från en annan synvinkel. Missa inte Fredrik Kullbergs spaning på ämnet: “Därför är quiet quitting den senaste arbetstrenden“.

Drakar, demoner och drömmen om den auktoritära ledaren

Chefs redaktion hälsar att artikeln “Många borde läsa lite mer“ – en intervju med Bolidens vd Mikael Staffans om hans läsvanor – är den mest gillade och delade artikeln just nu. Att chefer älskar kultur är inget nytt, det har Chefs undersökning från tidigare i år visat tydligt.

Så bra då att streamingtjänsterna flödar över med nya serier om svärdsvingande tyranner i medeltidsveckamiljö. Nya Tolkien-serien Maktens ringar gav upphov till ett helt batteri av artiklar i Dagens Nyheter nyligen och House of the dragon, en så kallad prequel till omåttligt populära Game of Thrones, är höstens mest omtalade tv-serie. Maktkamp och ledarkäbbel är bärande teman i båda dessa produktioner.

Fascinationen för det auktoritära ledarskapet förklarar också varför Gideon Rachmans The age of the strongman har blivit en av årets mest omtalade ledarskapsböcker.

Nu uppmanar jag dig inte att smida en tron av nedsmälta svärd till nästa APT. Men en dos fantasy-kultur ger dig garanterat tips på hur du inte ska bete dig på jobbet i höst.

Hörde jag kickoff?

Kickofferna är tillbaka. Mina kolleger på Chefakademins utbildningsavdelning vittnar om ett otroligt tryck på kursgårdarna i höst – och det finns några tydliga trender som utkristalliserar sig. Missa inte heller expertens 5 bästa tips för en lyckad kickoff.

Mot slutet av nästa vecka åker jag själv på kickoff med knappt 50 härliga kolleger. Vi hörs på andra sidan!

Hälsningar Calle

Veckans bild

130 000 följare på LinkedIn. En milstolpe! I veckan passerade Chef 130 000 följare på LinkedIn vilket som sig bör firades med tårta. På bilden ser vi Sofia Hadjipetri Glantz, digital redaktör, och Cecilia Norrby, redaktionschef.

REDAKTIONEN VÄLJER 3 POPULÄRA TEXTER PÅ CHEF.SE

Vad tyckte du om Chef Weekly? 

Vi på Chef tar allvarligt på vårt uppdrag att ta Sveriges chefer vidare. Vi vill ge dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett helt nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. 

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden