”Många borde läsa lite mer”

Chef undersökning Läsning ligger Bolidens vd Mikael Staffas varmt om hjärtat. ”En förening av nytta och nöje”, säger Staffas, som pluggade litteraturvetenskap vid sidan av sina ingenjörsstudier och har en fäbless för de stora ryska författarskapen.

Ledarskap
Publicerad
Mikael Staffas. Foto: Nicklas Thegerström

En radda management-böcker står uppradade i en hylla på Mikael Staffas kontor, men de bläddrar han sällan i. 

Hellre då Bergtagen av Thomas Mann. Eller någon av Torgny Lindgrens färgstarka Västerbottenskildringar. Nikolaj Gogols Döda själar hör också till klassikerna som Boliden-vd:n gärna återkommer till. Mest för nöjes skull. Samtidigt som skatterna ur litteraturhistorien ständigt visar sig relevanta i ett jobb som till stor del går ut på att förstå sig på andra människor, kulturer och länder.

Att citera ur finländska nationaleposet Kalevala eller Golo Manns monumentala tyska historieskrivning – ytterligare ett par av Mikael Staffas favoriter – brukar ta skruv och överraska positivt när vd:n för det svenskägda metallföretaget framträder inför publik i vårt östra respektive södra grannland. 

Litteraturvetenskap vid sidan av studierna

”Det finns ju väldigt många smarta saker som författare har formulerat ut genom åren. Och det finns en anledning till att vissa citat blir bevingade. För de är ju rätt bra”, säger Mikael Staffas som pluggade litteraturvetenskap vid sidan av sina ingenjörsstudier och har en fäbless för de stora ryska och tyska författarskapen, som han stundom tar del av på originalspråk. 

Mikael Staffas, som lärde sig ryska under värnplikten vid Försvarets radioanstalt FRA och har en lång internationell karriär som McKinsey-konsult i bland annat München och Moskva bakom sig, har ingenting emot att andra börs-vd:ar kanske hellre ägnar fritiden åt golf eller segling. Sysslor han själv säger sig vara ”allergisk” mot.

”Däremot kan jag tycka det finns många som borde läsa lite mer. För man missar så mycket annars.”

Få unga läser dagligen

Bokläsningen bland unga minskar, bara åtta procent av 13–17-åringarna läser numera böcker eller tidningar på daglig basis enligt Statens medieråd, jämfört med en femtedel för bara tio år sedan. Synd, tycker Mikael Staffas som i sin vardag tycker sig märka hur språkhanteringen bland de yngre har blivit sämre.

”Det börjar bli utmaningar att få en del medarbetare att skriva begriplig svenska eller engelska. Sedan vet jag inte om orsaken är att de läser eller skriver för lite, jag lutar väl åt det senare. Men det är klart att den som läser mer, får en bättre känsla för olika stilar och därmed kan uttrycka sig bättre i skrift.”

Har du med din internationella bakgrund någon allmän observation vad gäller det svenska kulturklimatet?

”Medan man i många andra länder håller sitt kulturarv väldigt högt, kan sina klassiker och tvingas lära sig dem utantill i skolan, har vi i Sverige ett mer avspänt förhållande till kultur”, svarar Mikael Staffas.

Han fortsätter:

”Samtidigt som det även här i Sverige finns vissa kulturyttringar som vi förväntas kunna och känna stolthet över. Men det handlar då om mer lättsmält kultur, som Astrid Lindgren och Evert Taube, snarare än de tyngre författarskapen. Det får inte vara för svårt. Och det vi gillar, det gillar vi jättemycket”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden