Listan: 19 chefshändelser vi minns från året

2022 – vilket år! Här har vi samlat 19 minnesvärda händelser från de senaste tolv månaderna.

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad

1. Årets paus

27 sekunder. Så länge höll Staffan Tjörnhammar (M) i Norrtälje tyst efter att ha blivit tillfrågad om pengarna som använts till att höja kommunstyrelsens löner hade kunnat användas till annat. ”Det handlar om prioriteringar”, blev till slut svaret.

2. Årets utmaning

Hybridledarskapet. I och med debattartikeln från Boston Consulting Group i slutet av året om att hybridarbete leder till förfall, så skapades #distanskriget. Hybridarbetets förkämpar red ut till försvar, så även Chefs krönikör Siri Wikander. Än har sista ordet inte blivit sagt i frågan.

3. Årets mytkross

”Nej, din chef är troligtvis inte psykopat” Så sammanfattade fem forskare från Umeå universitet och Mälardalens universitet sin nya studie på DN Debatt. Myten om psykopatchefen frodas i populärkulturen – men destruktivt ledarskap bottnar snarare i problem med att hantera den stress som uppstår utav dålig arbetsmiljö och bristande förutsättningar, menade de i artikeln. Och så kan det hända att några är narcissister också. 

4. Årets massvarsel

Microsoft, Google, Facebook, Twitter, Apple… Alla meddelade under året att de kraftigt skär ner eller helt fryser nyrekryteringarna. Så här agerade världens största tech-bolag i ett allt mer osäkert konjunkturläge.

5. Årets hjälte

Han tog världen med storm med sin ledarstil, men få trodde att han hade det i sig. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj skådespelade och medverkade i den ukrainska versionen av Let’s Dance. Han hade ingen politisk bakgrund, inte mer än att ha spelat president i serien Folkets tjänare. Ändå kallades Volodymyr Zelenskyj snabbt för hjälte i den svåraste prövningen han någonsin ställts inför.

6. Årets tech-flopp

Metaverse. En omskriven megatrend som i Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs tappning mest verkar gå ut på att träffas som färgglada, benlösa avatarer och ha möten runt ett dåligt animerat konferensbord. Som inte ens de egna medarbetarna ville ställa upp på. Memo till chefer: Det blir inte alltid som man tänkt sig.

7. Årets nyord

Jobby! Mötionera! Fono! Året som gått har bjudit på en osedvanlig kavalkad av nya och kreativa ord som berör det du som chef gör allra mest; leder och arbetar. Här är hela listan på samtliga 11 sammansatta och härligt innovativa nyord – som tidigare publicerats en åt gången i årets nummer av tidningen Chef.

8. Årets ögonblick

Mötet mellan näringslivsnestorn Jacob Wallenberg och megainfluencern tillika poddaren Edvin Törnblom Chefdagen ledde till otaliga skratt. Särskilt när Edvin Törnblom uppmanade Jacob Wallenberg att Tiktok-dansa med Ericssons styrelse.

9. Årets chef

Maria-Pia Hope, vd och managing partner, Advokatfirman Vinge, utnämndes till Årets Chef 2022, tack vare sin förmåga att få medarbetarna med sig och delägarna att dra åt samma håll. ”Ett gott ledarskap handlar om att lyssna in andra människor, både internt och externt”, sa hon i Chefs porträttintervju.

10. Årets ”gör om – gör rätt”

Twitters nya excentriska ägare Elon Musk valde i höstas att skicka ut ett mejl till medarbetarna. På natten. Bara de som var beredda att ge sitt allt i ”exceptionella insatser” var välkomna att stanna kvar i bolaget – och de anställda fick några dagar på sig att svara ”ja” eller ”nej”. Enligt The Business Insider har Musk hunnit säga upp 3 500 sedan han klev på rollen som vd.

11. Året citat

”Jag gillar ju motarbetare. Om jag ska ha en massa människor som tycker som jag, kan jag ju lika gärna sitta med mig själv.” När investeraren och Avanza-grundare Sven Hagströmer gästade Chefdagen blev det tydligt: Han gillar det han kallar för motarbetare.

12. Årets karriärsteg

Nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari, yngsta ministern någonsin i Sverige när hon blev utnämnd, 26 år gammal. Vi ser fram emot att följa hennes ledarskap.

13. Årets fredag

Sedan det hybrida arbetslivet blev ett faktum har allt fler Londonbor gjort torsdagen till sin fredag, rapporterade Financial Times tidigare i år. Är fyradagarsveckan redan här? Ja – och det ställer till det för cheferna.

14. Årets lika som bär

Amazon-grundaren Jeff Bezos och Fifa-presidenten Gianni Infantino har varit i ropet av olika anledningar i år. Här vill vi mest fokusera på att det är osannolikt lätt att faktiskt blanda ihop dem.

15. Årets chefshärva

Turerna på Polismyndigheten har avlöst varandra under senare delen av hösten – med Linda H Staaf som huvudperson. Vad säger hon själv om karriären som kvinna och polischef? Chef sammanfattar läget.

16. Årets begrepp

Begreppet ”quiet quitting” var på mångas läppar hösten 2022. Den nya trenden, som kan översättas till tyst nedtrappning eller att ”smygsluta”, går ut på att stanna på arbetsplatsen ­– men ändå inte.

17. Årets chefigaste kulturtips

Extra tid för läsning, tv-serier och annan kultur? Bra! Här är Chef-redaktionens bästa kulturtips just nu – alla med någon form av bäring på ledarskapet.

18. Årets nyhetsbrev

2022 var året då mångåriga medarbetaren och vice vd:n Calle Fleur också blev chefredaktör för Chef. Och snabbt såg nyhetsbrevet Chef Weekly dagens ljus – en omvärldsspaning där chefredaktören går igenom veckans hetaste händelser. Vill du vara bland de första att få spaningarna – och Chefs övriga nyhetsbrev? Anmäl dig här (ja, det är gratis).

19. Årets burr

Vinterbadande chefer – som hävdar att de bli bättre chefer av att bada kallt. Oavsett om du håller med eller inte är det värt att läsa om varför cheferna tar sig iskalla dopp, och vad de gör för dem och deras ledarskap.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden